Ulepszenie komputera do gier za ~2000 zł

Witam, co do budżetu to jest dość luźny. tak z 2 do 3tys ł i zależy mi głównie żeby sparować komputer do poziomu mojej karty graficznej.
Posiadam GTX1060 6GB,
do tego dysk twardy ST1000DM003-1SB102 1TB
4x2 ramu,
procesor i5-4440
płyta główna H81M-HDS R2.0
zasilacz corsair 75-001836

Chciałbym wymienić płytę główną, procesor, dodać 256gb SSD oraz w miarę mozliwości dodatkowe 8gb ramu, nowa obudowa tez by się przydała bo moja obecna ma naprawdę strasznie problemy z wylotem powietrza.
https://www.morele.net/inventory/info/062ff9af/ do tej pory obmyśliłem coś takiego.
nie spieszy mi się ze zmianami dlatego mogę rozłozyć wydatki w czasie, tylko nie wiem w jakiej kolejności co kupić.

Podaj jaki masz aktualnie RAM (szybkość i najlepiej model), a my Ci stworzymy coś spoko (jakieś upodobania AMD czy Intel czy obojętne?).

Nie ma znaczenia jakie ma teraz pamięci bo i tak musi kupić nowe. Jak wybrałeś i5 8600k to by się pobawić w podkręcanie musisz kupić płytę główną z chipsetem Z370 na socket 1151 + chłodzenie na procka. Jak nie będziesz się bawić w OC procka kup tańszy bez literki “K”.

Nie chce bawić się w OC, w takim razie dorzucam jeszcze 8 Ram i zmieniam procek na 8600 bez K. Chyba że macie jakieś pomysły czy coś w tym zmienić. Chciałbym go mieć gotowego do akcji przez nastepne parę lat, kiedy bede chciał wymienić GPU i dalej będzie mi wszystko śmigać.

Może być, czy za dużo?

EDIT:

Sorry, zapomniałem uwzględnić obudowę. daj mi minutę.

I na AMD:

Tę obudowę co dorzuciłem to myślę, że jak na ten zestaw jest wystarczająca. Nie wiem czy okno jest ci potrzebne, skoro nie masz żadnych elementów do pokazania. Zapodana obudowa ma fabrycznie dwa wentylatory z przodu, jeden z tyłu i miejsce na dwa u góry, mieści duże chłodzenia, ma dużo miejsca w środku i wygląda nie najgorzej. Jednak, jeżeli chcesz naprawdę jakąś droższą z jakichś tam przyczyn to w przypadku Intela zostaje cięcie na procesorze na 8600 bez “K”, a w przypadku AMD cięcie na pamieciach i ewentualnie płycie głównej. Być może na nadchodzące płyty z chipem B450.

Z zestawu AMD możesz wywalić dodatkowe chłodzenie, bo te dołączone do zestawu jest naprawdę niezłe jak na fabrycznego coolera. 100 zł w kieszeni.

1 polubienie

Nareszcie na AMD ułożyłeś, nie pyknie lepsza płyta? nie przekonuje mnie firma, nie wiem jakie macie doświadczenia z biostarem

Co rozumiesz przez lepsza płyta? MSI robi badziewne płyty pod Ryzena, zostaje Asrock, który ma już lepsze, Asus takie se, ale też drogie, Gigabyte ujdzie, ale specyfikacja jest coś spartaczona bo wszędzie widzę RAM 3200, a X470 ma mieć 3466 - w tańszej konstrukcji, bo ta droższa jest przerostem formy nad treścią.

Jeżeli zależy na dwóch złączach M.2 to może bardziej to:

Z czego Biostar to naprawdę dobre płyty tworzą po Ryzena.

Ew tańsza i mniej przebajerowana:

Co znaczy “W końcu na AMD”? W budżecie do 3000 zł i3 8100 nie ma niestety konkurencji, a same płyty pod Ryzena są droższe. Niżej niż Ryzen 1400 nie za bardzo opłaca się schodzić - niestety wydajność jest jaka jest i w tym budżecie Intel wychodzi jednak lepiej - choć mi osobiście brakuje porównania Ryzenów z Intelami po tylu łatkach na Spectre i aktualizacjach AGESA czy sterowników pod chipset w AMD. Może coś tam się zmieniło teraz i warto zainwestować piniondz. Sam będę składał zestaw pod Ryzena 2700, ale to nie oznacza, że muszę komuś doradzać coś gorszego w jego zastosowaniach.

Może być, tylko co ten skok +500zł dodaje?

Najnowszą płytę pod procki AMD
Tutaj mój Intel set

EDIT:
Dorzucę AMD od siebie

Dolicz RAM 16GB 8x2 G. SKILL TRIDENT Z 15CL 3200MHz za 950, ale czasowo niedostępny…

Daje ‘okejke’ na powyższy AMD od @panicagaming. :slight_smile:
Ja tylko zamieniłbym zasilacz na Vero M2 - modularny, tak więc łatwiej o porządek z kablami, a ledwie 20 zł droższy.
Nie rozumiem tylko wyboru RAM - po co tak drogie i niepotrzebnie święcące pamiątki? Skoro wiele tańsze i nie gorsze są np. te:

i do tego dostępne. :wink: Łącznie wyjdzie ok. 2800 zł.

O kurczaczki. Mógłbym wiedzieć dlaczego? Złożyłem dwa PCty na popularnym PC MATE, trzeci na B350M PRO, a sam osobiście z R5 1600 podkręconym do 3,9 GHz mam B350M Mortar Arctic. Żadnych problemów. Wyjaśnisz czemu są badziewne?

Naciągałem max możliwości do ceny :smiley: