Jestem totalnym laikiem w tym więc stąd to pytanie otóż moja aktualna kość RAMu to
DIMM1: Kingston HyperX KHX1600C9D3/4GX
Czy jeśli dokupie tą pamięć
DIMM PC-1600 DDR3 4GB Kingston HX316C9SR/4 HyperX Savage lub HyperX HX316LC10FB/4
To będzie to normalnie działać?
Ram, przede wszystkim dokupić ram, oraz w miarę możliwości wymiana karty graficznej. Na początek dokup więcej Ram do gier absolutne minimum to dzisiaj 8 GB . Ten Ram Kingston który wymieniłeś powinien być ok.
Dołóż drugą ale koniecznie o tych samych parametrach, czyli 4 GB DDR 3 1600 MHz CL 9. Ten DIMM PC-1600 DDR3 4GB Kingston HX316C9SR/4 HyperX Savage co wymieniłeś najpierw będzie okay. Do tego jakiś GTX 1050 Ti za ok. 850 zł np. http://allegro.pl/karta-graficzna-asus-gf-gtx-1050-ti-strix-4gb-i7281840913.html i będzie gitara. Tylko napisz najpierw jaki masz zasilacz.
W ten sposób można dokładać bez końca, dołóżmy jeszcze z 2 tys. i niech będzie od razu 1080 Titan… Ale co do dołożenia do GTX-a 1060 6GB to akurat się zgadzam, tylko budżet wtedy zostałbym przekroczony o jakieś 300 zł
Ale jeśli ktoś ma na to przeznaczony 1000 zł, to trzeba to uszanować, a nie proponować rzeczy które znacznie przewyższają jego budżet. Chociaż akurat opcja z GTX 1060 6GB jest tu jak najbardziej na miejscu i warto by było ten budżet o te 300 zł jednak naciągnąć, jeśli oczywiście jest taka opcja u zainteresowanego.
Można to rozłożyć w czasie. Ja w takiej sytuacji kupiłbym 1060/6 za 1150,- potem sprzedał tą gtx 650 za 150-200 i spokojnie sobie zbierał dalej na ram a potem na ssd.
Duża jest różnica w wydajności między GTX 1050 Ti a EVGA GeForce GTX 1060 6GB?
RAM już zamówiłem, co do karty nie mogę się zdecydować, mógłbym wybrać ta droższą jeśli to na prawdę jest taki duży skok w wydajności ale mnie raczej interesuje tylko gra w GTA V oraz Fortnite bez żadnych zacinek i lagów FPS. Dlatego pytanie brzmi czy warto kupywac tą droższą po to żeby grać w te gry czy zostać przy tej tańszej i to wszystko pójdzie?