Ultrabook 13,3'' w granicach 3-3,5k

Jakiego polecicie ultrabooka/laptop o wielkości max 13,3’’ w cenie max 3-3,5k? Huawei Matebooki fajne, ale wszystko drożej. Tak na szybko znalazłem Inspirona 5370, ale może jakieś ciekawsze propozycje? Musi mieć SSD. Oczywiście Apple odpada.

Co powiesz na tego Della?

W cenie niższej od Della Acer Swift 14" oferuje dedykowaną kartę graficzną Nvidia MX250, która umożliwi płynną rozgrywkę w mniej wymagające gry. Ma też pojemniejszy szybki SSD 512GB z postawionym systemem. Zaletą laptopa jest cicha praca i mobilność porównywalna do mniejszych modeli 13,3".

Z laptopów 13,3 polecam Swifta 3. Jest lekki, szybki i ma kompaktowe gabaryty.

Warty uwagi jest Acer Swift na matrycy 14" cali IPS z rewelacyjnym pokryciem kolorów.

Jest też sporo tańsza wersja Swifta 14", która nie posiada karty graficznej MX150/250.

Lepiej szukaj czegoś co będzie miało 16 GB RAM, bo osiem gigabajtów wlutowane w płytę to jest tak na dziś, a jutro za rogiem… Z tym budżetem będzie ciężko wejść w dobrze wykonanego i zasobnego w RAM ultrabooka, ale jak sobie ten typ maszyny odpuścisz to znajdziesz w tych pieniądzach nieźle wyposażone i dobrze wykonane, nowe biznesowe 14tki.

Myślę, że do podstawowych zastosowań wystarczy 8GB RAM.

Rewelacyjny laptop na matowej matrycy13,3" IPS z dedykowaną kartą graficzną MX150 2GB, która umozliwia płynną rozgrywkę w mniej wymagające gry, oraz pracę w wymagających programach, które wymagają akceleracji GPU. Laptopy HP należą do mało awaryjnych.

Alternatywnie tańszy Pavilion 13 również z bardzo dobrą matrycą IPS FullHD o przekątnej 13,3" cala i wydajnym procesorem Intel i5-8265U, 8GB RAM, oraz szybkim dyskiem SSD M.2 PCIe 256GB.
Przepraszam edytowałem i zmieniłem na laptop z matrycą 13,3".

Piszę w rozmiarze 13,3’’, a wy pokazujecie mi nawet 15,6’’. Ma być mały, bo i z małego jest przesiadka. RAM w zupełności wystarczy 8 GB do tego, do czego będzie używany. Dysk 250 też, choć jak będzie 480/512, nie zaszkodzi.

1 polubienie

Co do matebooków, to trzynastki są droższe, ale ten 14 calowy jest w obudowie 13,3:

Nie napisałeś za dużo o użytkowaniu.
Acer Swift 3 i5-8250U/8GB/256PCIe/Win10 FHD IPS
Matryca FULL HD IPS całkiem niezłej jakości jeżeli chodzi o pokrycie, dodatkowo IPS zapewnia lepszy komfort pracy lepsze kąty widzenia, aluminiowa obudowa w stonowany designiu, dysk SSD PCie, podświetlana klawiatura. Minusem w tym modelu jest wlutowany ram.

Alternatywa z modeli biznesowych
Dell Vostro 5370 i5-8250U/8GB/256/10Pro R530 FHD
Matryca FULL HD IPS jak w w/w modelu, solidne wykonanie aluminiowa obudowa, wygodna podświetlana klawiatura, sporo wydajniejszy procesor 4 rdzeniowy 8 generacji, łatwy dostęp do układu chłodzenia, dobra kultura pracy, 3 letnia gwarancja biznesowa Dell (bardzo dobry poziom) onsite. Dysk SSD oraz system w wersji PRO w cenie.

Ewentualnie jeżeli dochodzą jeszcze jakie gry
HP Envy 13 i5-8250U/8GB/256PCIe/W10 MX150 IPS