Witam,
Nadszedł w końcu ten etap w życiu mojej dziewczyny, w którym w końcu trzeba starego netbooka wymienić. W tym miejscu pojawiam się oczywiście ja, lecz nie bardzo śledzę rynek typowo sprzętowy, dlatego też ponownie muszę zapytać Was o poradę.
Czy polecacie coś w podobnych parametrach lub lepszego, byleby zmieścić się w 3 tysiącach?
m3-7Y30 - ciężko o słabszy, to procesor do ultrabooków nastawionych na pracę z outlukiem (emaile) i jako notatnik do pisania (Word).
którym w końcu trzeba starego netbooka wymienić
ekran dotykowy i “obracany”
I znów kupić zabawkę zamiast prawdziwego ultrabooka? Pracowała już z ekranami lustrzanymi (glere)?
ASUS ZenBook UX430UA i5-8250U/8GB/256SSD/Win10 Rose - niech kupi sobie ZenBooka a będzie zadowolona, pod względem wykonania, matrycy i wydajności + możliwość rozbudowy (dołożenie RAM 8GB i drugiego dysku).
Dobra, bo widzę kolegę poniosła fantazja. Dwa warunki - dotyk z obracanym ekranem + cena maksymalnie 3 tysiące. Ile z nich spełnia podlinkowane urządzenie?
Nie wiem co rozumiesz przez “prawdziwy ultrabook”, ale ona ma konkretne wymagania i niekoniecznie one muszą się pokrywać z Twoim światopoglądem. Do tego wrzucasz mi różowy kolor, bo niby dla dziewczyny? Meh
Podsumowując - procesor jest bardziej niż wystarczający, bo używany ma być dokładnie do tego co napisałeś (Office + przeglądarka + multimedia). Teraz ma takiego grata, że cokolwiek będzie od niego lepsze.
Skoro nie chce zenbooka to iPada jej kup To lepszy wybór niż konwertowalny netbook z procesorem z telefonu
ps. W Cortlandzie możesz wypożyczyć do testów, vide: https://www.cortland.pl/apple/testuj-ipad_pro/
Chryste, czuje się jak w sklepie z elektroniką Ja mówię, że chce X, a sprzedawca - bierz Pan Y, bo lepsze
Nie, iPad to crap i nie będę nim katować dziewczyny. Do tego klawiaturka za kilkaset złotych (myszkę to chociaż obsługuje?) i wychodzi wykastrowany sprzęt w cenie wyższej niż te laptopy.
Zresztą, to nie ja chcę coś jej kupić, tylko ona chce coś sobie kupić.
Podsumowując - jeśli nie ma niczego lepszego od tego co podlinkowałem, to go po prostu weźmie. Dziękuję
Niestety nie wchodzi. Może być odpinany - kluczowy jest ten “tryb tabletu”. Problem w tym, że zapomniałem o innej kwestii - rozmiar co najmniej 13", a te odpinane są mniejsze :c
Ok, po prostu nie wiem czy w takich rozwiązaniach nie lepiej będzie kupić laptopa do Office’a + tabletu do internetu i multimediów. Stąd też propozycja którą dał @januszek
Nie obrażaj się na nas, bo takie all-in-one to zawsze mocne ustępstwa i jest naprawdę mało przypadków kiedy to ma sens. W tym wypadku też jest dyskusyjny. Łatwiej zabrać w podróż iPada bo jest lekki, pracuje długo na baterii i ma świetny ekran. Do filmów i internetu jest bardzo wygodny. Niestety nie nadaje się do pisania.
Z drugiej strony na laptopie z porządną klawiaturą i z właściwym rozmiarem ekranu (sorry ale 13" to jest mało - sam na takim pracuję i uważam, że jest to męczące na dłuższą metę) obsługa Office’a będzie dużo wygodniejsza, praca wydajniejsza i ogólny komfort większy. Ale waga i konieczność targania zasilacza robią swoje.
Być może ten ZenBook jest właściwym wyborem, tak jak dla mnie idealny okazał się 2 in 1 Dell XPS 12 9250 który z recenzji zebrał przeciętne opinie. Bo bateria trzyma 2h, bo ekran trzyma się niestabilnie… A ja potrzebowałem świetnego odwzorowania kolorów do pracy w Photoshopie w terenie i dużego tabletu do pokazywania zdjęć klientom. I dokładnie to z tym produktem dostałem.
Taa, iPad wygodny - jak się chce korzystać wyłącznie z przeglądarki Zgranie jakiegokolwiek pliku to katorga. Jednak nie skorzystam. Jakbym chciał dwa urządzenia to bym po prostu je kupił (czy raczej dziewczyna by kupiła).
Generalnie czuję, że próbujecie mnie uszczęśliwiać na siłę, choć podałem jasne kryteria. No nic, kupię coś na czuja. Dzięki za zabranie głosu.