Poszukuję Ultrabooka do 4500 zł. Aktualnie jestem posiadaczem Lenovo G510, ale chciałbym go wymienić na coś lżejszego i nowszego.
Nowy sprzęt miałby głównie pomóc w projektach na studiach w AutoCadzie oraz programie do przeprowadzania symulacji ruchu drogowego Vissim/Vissum, a także umożliwić rozrywkę w postaci 1-2 nie wymagających gier.
Poszukuję czegoś o poniższych parametrach:
8 GB Ramu,
512 GB dysk SSD (tutaj już się przekonałem, że może być trudno kupić od razu z takim dyskiem)
procesor i5 lub i7, 8 generacji 8250U lub coś podobnego
dobrze gdyby była 2 karta graficzna oprócz zintegrowanej
matryca matowa
rozdzielczość tak myślę 14"
Dotychczas udało mi się znaleźć następujące pozycje:
Próbowałem jeszcze znaleźć Lenovo Ideapad z serii 720S, ale na razie bezskutecznie.
@januszek W tej półce cenowej ciekawa propozycja, wezmę ją pod uwagę. Dziękuję @panicagaming Co do wymagań AutoCada. Zdaje sobie sprawę jakie one są. Wiadomo, że im więcej ramu i mocniejszy procesor tym lepiej w przypadku takiego programu. Dotychczas pracowałem na AutoCadzie przy 4 GB ramu i na Pentiumie 3550M 2,3 GHz, gdzie po odpowiednich zmianach ustawień praca była znośna
Dziękuję również za propozycję. Widzę, że zaletą VivoBooków jest możliwość montażu dodatkowego dysku, gdyby ten 480 GB okazał się niewystarczający. Zastanawiam się jednak nad jakością wykonania. Znalazłem opinie, gdzie użytkownicy skarżą się na uginającą się klawiaturę podczas pisania w środkowej części.
Co do produktów Asusa to dokładnie dlatego przedstawiłem też propozycję HP. Co do pakowania dużej pojemności dysków.
Zastanów się poważnie czy warto w to tyle kasy marnować. W mojej ocenie lepszym rozwiązaniem jest dysk 240, a jak potrzebujesz dużej pojemności na cokolwiek to kup dysk zewnętrzny, którego używasz kiedy chcesz, a nie obciąża wagowo laptopa. Np.
Jeżeli zamierzasz dla relaksu czasem grać. ASUS VivoBook S14 S410 i5-8250U/8GB/256SSD/Win10 MX150
Matryca FULL HD IPS matowa większy obraz roboczy lepszy komfort pracy czy również rozrywki plusem są również cienkie ramki wokół matrycy, całkiem niezłe wykonanie aluminiowa obudowa przy tym lekki mobilny niska waga nie będzie problemów z przenoszeniem, atrakcyjny stonowany design, długi czas działania na baterii (z funkcją szybkiego ładowania) około 8h w typowym użytkowaniu , przyjemna podświetlana klawiatura, procesor nowej 8 generacji niskonapięciowy 4 rdzeniowy, przyzwoita wydajność karty graficznej GeForce MX150 jest to poziom trochę wydajniejszy jak GTX950m.
Dziękuję bardzo za polecony sprzęt. Po namyśle zdecydowałem się poszukać czegoś bardziej wydajnego a z mniejszym dyskiem SSD (256 GB).
Sam posiadam 2 dyski zewnętrzne 1TB, więc tak jak napisał @panicagaming lepiej będzie wydać te pieniądze na mocniejsze komponenty i nie szukanie rozwiązania idealnego