UltraVNC szyfrowane połączenie


(Axles) #1

Witam, chciałbym połączyć się z programem za pomocą pluginu do UltraVNC który nazywa się SecureVNCPlugin.dsm

Na serwerze do którego chcę się podłączyć ustawiam w wspomnianym pluginie hasło i generuję klucze autoryzacyjne klienta czyli odpowiednio: 20111010_Viewer_ClientAuth.pkey oraz 20111010_Serwer_ClientAuth.pkey , ustawiam także główne hasło w programie UltraVNC i co dalej?

Chcę się zalogować do docelowego serwera poprzez UltraVNC Viewer, wprowadzam poprawne IP lecz program chce do weryfikacji hasło główne ustawione w programie serwerze zamiast tych kluczy wygenerowanych.

Podsumowując moje pytanie, co muszę zrobić aby bezpiecznie poprzez połączenie szyfrowane zalogować się na serwer przy pomocy tych dwóch wygenerowanych kluczy?

Pozdrawiam i proszę o pomoc.


(Merliner) #2

jeśli znasz angielski

http://forum.ultravnc.info/viewtopic.php?t=27011

tłumaczenie:

SecureVNC Plugin generuje automatycznie sam klucz dla kazdej sesji, nie musisz generować kluczy, jakkolwiek mozesz skonfigurowac serwer do uzywania ciągle tych samych kluczy.

Konfiguracja powinna być bardzo prosta z uzyciem hasła

  1. Na serwerze min ver 1095 wstaw plik SecureVNCPlugin.dsm ver 2300 do tego samego folderu co winvnc.exe

  2. w Admin properties ustaw enable dla "SecureVNCPlugin, i wpisz swoje hasło

  3. w Viewer'ze takze ustaw enable dla SecureVNCPlugin

  4. Połącz się z serwerem, jesli poprosi o hasło, wpisz hasło, i powinienes sie połączyc.

i potem

to znaczy chyba musi byc 8 znaków hasło


(Axles) #3

Więc zrobiłem tak, w ustawieniach administratora na serwerze włączyłem plugin i wpisałem swoje hasło.

Następnie w Viewierze wpisałem IP serwera, i zahaczyłem opcję 'use DSMPlugin' po czym poprosiło o hasło więc wpisałem te z ustawień plugin SecureVNC które ustawiałem na serwerze. Po wpisaniu tego hasła wyświetla komunikat 'Insufficient memory to allocate network buffer'


(Merliner) #4

"Insufficient memory to allocate network buffer" oznacza "niewystarczająca ilość pamięci dla bufora sieci"

wg forum

http://forum.ultravnc.info/viewtopic.php?t=26872#p82213

tłumaczenie: Błąd "niewystarczająca ilość pamięci dla bufora sieci" lub "niewłaściwe hasło" wyświetla się gdy Viewer nie posiada właściwego klucza dla serwera. Ponadto, po takich błędach serwer rozłącza od repeatera i nie chce połączyć się ponownie.

Czyli usuń wszystkie wcześniej utworzone klucze z folderów UltraVNC z obydwu komputerów, i spróbuj ponownie.

Jeśli nie pomoze, spróbuj odinstalować UltraVnc, potem usun foldery UltraVNC znajdujące się w DocumentsAndSettings - winxp lub odpowiednim dla win7, win vista. Zainstaluj ponownie i skonfiguruj tak samo wg hasła.


(Axles) #5

I tu tkwił problem :slight_smile: klucze miałem na serwerze tylko, a nie na komputerze lokalnym - teraz działa.

Mam jeszcze pytanie zawczasu, co jak chcę się Viewerem łączyć z dwoma różnymi serwerami, muszę klucze podmieniać co chwilę czy mogę wrzucić wszystkie do katalou UltraVNC na komputerze lokalnym (i odpowiednia para kluczy na serwerach do których chcę się łączyć?)

W każdym razie dziękuję za rozwiązanie problemu.


(Merliner) #6

Najbezpieczniej byłoby zostawić programowi kontrolę nad tym.

Jeśli jednak jest to dla ciebie niewygodne spróbuj tak zrobić, a w razie kłopotów - wróć.

Insufficient memory to allocate network buffer - SOLVED

delete all keys in UltraVNC folders from both computers, and set up again by guide below

http://forum.ultravnc.info/viewtopic.php?t=27011#p81963


(Axles) #7

Witam ponownie, wszystko ładnie działało jakiś czas ale przestało.

Przy próbie połączenia wyskakuje okienko:

2012011212h5656.png

Generowałem kilkukrotnie nowe klucze i nie pomogło. Do komputera docelowego łączę się poprzez zewnętrzne IP z portem 5901 ( 5900 zarezerwowany dla innego komputera), na routerze przekierowałem port na ten komputer z wewnętrznym IP.

Hasła sprawdzone (swoją drogą nie wiem do czego służą hasło główne programu UltraVNC oraz te w pluginie, czy muszą być takie same, jakie są zależności między nimi).

Ma ktoś jakiś pomysł?

-- Dodane mniej niż minutę temu --

Nieaktualne, poradziłem sobie.

Dziwne bo do końca nie wiem co było powodem.

Usługi były uruchomione prawidłowo... no nic.