Witam, z dosyć dziwną sytuacja spotkałem się u siebie w Gigabyte Aorus 16x 9SG, a mianowicie gdy wyłączę Undervolting protection oraz Overcloking protection to procesor z wszystkimi rdzeniami automatycznie zostaje na 2.7GHz, w Throttlestop muszę dać poprzez „Default”, aby przywrócić odpowiednie taktowanie, druga kwestia że jak już obniżę mV i temp w Cinebench R23 stabilnie osiągają 83 stopnie zamiast 95 stopni to mam lagi systemu (pulpit, otwieranie folderów), filmów itp jakby mocy brakowało, a taktowanie jest jak oryginalne. Miałem starszy procesor i undervolting działał dobrze, ale w tym procu jest jeszcze Intel TVB, które mimo obniżenia temp cągle się włącza i czy można to wyłączyć czy lak to dokładniej działa?
Została jeszcze kwestia RTX4070, również ciągle się pojawia „EDP Other”, ale undervoltingu kart jeszcze nie robiłem i nie bardzo wiem jak.
Obecnie zresetowałem bios do ustawień początkowych i działam na fabrycznych ustawieniach z wyższymi temp, ale te problemy i kwestie mnie zaintrygowały, czy może to wina biosu, że tak się wszystko kaszani po odblokowaniu tych opcji. Co do bios, od początku był wgrany najnowszy F9.
Dzięki wielkie za pomoc i rozjaśnienia ciemnego umysłu
Jeśli twój laptop osiąga 83 - 95 st. w normalnej pracy jak piszesz - pulpit, otwieranie folderów - to co będzie jak zapuścisz coś trudniejszego np. kodowanie filmu albo wymagająca gierka? Takie temperatury były od nowości? Może trzeba zajrzeć do środka laptopa i przeczyścić? Ja bym pozbył się tego laptopa.
Przepraszam, nie napisałem dokładnie (tak jest jak ktoś gada i człowiek nieco się rozproszy), w spoczynku mam od38-50 stopni, ale te temp się nie utrzymuję w stałej pozycji tylko skaczą, podczas gry na ustawieniu w GCC na „power” skacze do 90 stopni (MK 1 i FC25), a wiatraki na „turbo” to temp max 82 stopnie ma.
Oki, problem się rozwiązał i nie wiem w sumie co było powodem wcześniejszych niedogodności. Zresetowałem biosa do pewności 2 razy i zrobiłem ponowny flash bios (ta sama wersja, bo nowszej nie ma), ponownie w bios odblokowałem wszystko co potrzebne do undervotingu, ale nic dziwnego się nie działo, nie zablokowało mi taktowania na 2.7GHz tylko działa normalnie jak powinno,a obniżenie napięcia działa wyśmienicie