UNITEK Docking Station- problem z polaczeniem eSata


(Godlike) #1

Witam.

Kupilem "stacje dokujaca" Unitek Y-1040CN, model ten posiada mozliwosc podlaczenia takze poprzez eSata i tu pojawia sie problem. Kiedy urzadzenie jest polaczone tylko poprzez USB, dziala powoli ale dobrze, natomiast po podpieciu kabla sata dysk znajdujacy sie w stacji znika z kompuetra- porty USB i kart pamieci nadal dzialają. Pomysly jakie mialem na rozwiazanie tego problemu juz przetestowalem z marnym sqtkiem. Byc moze jest cos o czym nie wiem a co powinienem jeszcze przestawic w biosie lub w innym miejscu. Jesli ktos ma pomysl to prosze o pomoc. Moja plyta glowna i system: Asus P5QL-E, Win7x64.


(djdavemix) #2

Zasilanie jest dobrze podłączone a obudowa nie obciążona innymi urządzeniami przez porty USB?

Po podłączeniu eSata dysk nie jest widoczny jednocześnie przez USB. USB stanowi tylko źródło zasilania (w tym przypadku mogę się mylić) ale tak działają np. zewnętrzne obudowy 2.5".

P.S. Dysk połączony przez eSata i z dodatkowym zasilaniem np.USB powinien zostać "zainstalowany" w systemie np. dzięki aplikacji Intel matrix Storage - zawierającej m.in. sterowniki zewnętrznego portu.

Niestety nie testowałem, czy bez tej aplikacji port też jest aktywny.


(Godlike) #3

Nie wydaje mi sie zeby to w tym byl probem, w koncu to co ma dzialac poprzez USB w stacji (czyli dodatkowe porty usb+ karty pamieci) dziala prawidlowo niezaleznie od tego czy jest podlaczona SATA czy nie. Zauwazylem jeszcze ze zaraz po podlaczeniu kabla eSata do samej stacji- nie do komputera- od razu znika z "mojego komputera" ten dysk twardy, najpierw wydalo mi sie to bardzo dziwne ale w sumie to logiczne.

Nie mialem wczesniej kabla eSata ani mam drugiego wiec nie mam tego jak sprawdzic, ale moze to z nim jest cos nie tak? W sumie jesli mialem jakies problemy z dyskami podlaczanymi normalnie wewnatrz kompa z reguly winne byly kable :-/

Troche tylko nie chce mi sie wierzyc zeby calkiem nowy kabel byl od razu uszkodzony.

W konsoli Intel Matrix sa widoczne wszystkie inne dyki podlaczone do wewnetrznych SATA ale tego w stacji niema, poszukiwanie nowych urzadzen tez nic nie daje.


(djdavemix) #4

Więc albo jest problem z zasilaniem albo z kablem - lub uszkodzona stacja dokująca. Unitek to bardzo kiepska firma.

Najlepsze jak dotąd są produkty welland.

W "Matrixie" powinien być widoczny dysk zewnętrzny podłączony przez eSata. Spróbuj zrestartować komputer - w pewnym momencie powinna nastąpić instalacja dysku i pytanie o restart komputera - tak to działa. Póki Windows nie zainstaluje dysku i Matrix go nie wykryje to pupa zbita - takie będą kwiatki.


(Godlike) #5

Restartowany to on juz byl, nie raz i nie dwa :wink: Zobacze jeszcze co napisze mi producent, a w tym czasie moze jeszcze sam lub ktos cos wymysli. Dzieki za probe pomocy :slight_smile:


(djdavemix) #6

Możesz jeszcze doszukać się takich problemów u innych w sieci.

Czytając opinie użytkownicy skarżą się, że eSata nie działa poprawnie. Może to być jednostkowe lub też przypadłość tego docka gdyż podłączenie do eSata jest banalnie proste i ogranicza się do połączenia dwoma kablami i samoczynnej instalacji. Chyba że do obsługi wymagane są sterowniki dostarczone z urządzeniem?

Chętnie poznam wypowiedź producenta :slight_smile:

Domniemywam, że sterowniki chipsetu masz zainstalowane w komputerze poprawnie i korzystasz z USB z tylu obudowy jako zasilanie (chyba że masz zasilacz).