Uniwersalny komputer za 3000-3500 PLN

Co prawda “kupuje” nowy komputer od pół roku i nie mogłem się zdecydować, ale tym razem awaria zmusza mnie do kupna, więc poszukuje rady.
Komputer muszę kupić praktycznie od razu. Chciałbym wydać 3000 zł, a max 3500 zł. Kwota nie obejmuje monitora (mam 24 cali, FHD, 60 Hz.), klawiatury i myszy, natomiast musi objąć Windowsa 10 (najchętniej w wersji Box)
Komputer służy mi głównie do przeglądania internetu i pracy (word+excel). Nie oglądam filmów, nie słucham muzyki na komputerze. Czasem również gram w gry, ale głównie Paradoxu [stellaris, eu4, ck2, imperator). Czasem pograłbym również w Civ6, Skryma i może wiedźmina 3. W przypadku tej ostatniej gry zadowolę się jednak niższą rozdzielczością, średnimi szczegółami i 30-40 fps). Chciałbym zbudować komputer, którego nie będę musiał rozbudowywać, a miarę cichy. Chciałbym by miał 2 twarde dyski (480-512 GB szybki + 1 TB może być talerz) + 16 GB RAM. Nie mam zamiaru niczego podkręcać.
Mam dwa projekty
za około 3000 zł
https://www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=652704
oraz za około 3500 zł
https://www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=652705

i pytania:

1. czy uważacie że moje potrzeby - wskazane wyżej - w wystarczającym stopniu zaspokoi zintegrowana grafika (Ryzen 2400g) czyli tańszy wariant? Nie chcę dopłacać ponad 500 zł by mieć i nie korzystać z lepszej grafiki.
  2. czy w moich zestawach płyta główna jest kompatybilna z pamięcią, tj. czy będzie ona chodzić w 3000 MHz.
  3. może by warto zmienić proponowaną przez mnie płytę główną czy RAM czy SSD na inne w zbliżonej cenie ?
    4 może inne propozycje w tej cenie można lepsze opracować?

Nie.

Skryrima na 720p i Najnizszych na Vedze 3 masz w ~45 FPS, ale Wiedźmina 3 NA Vedze 11 w najniżśzej 720P osiagniesz 35-40 FPS.

Niestety MUSI być dedykowana. :slight_smile:

Jak od pół roku, to przegapiłes okazję, nie raz na przełomie grudnia-stycznia pisałem o szałowej grafice pod tytułem Radeon 560D za ~300 na gwarancji. Teraz zostaje Ci Ryzen 1600(ev używana 1400) i używana 1050 lub RX 560 za 300 oba. Jak nie używana to rx 570 za 650. :slight_smile:

Nie chce używanych części. w morele nowy rx570 kosztuje 700 zł. A pomijając wiedźmina to mógłbym pozostać na vedze 11 ? W wiedźmina nie grałem i żyje, więc może tak zostanie :wink:

W grę jeszcze po 300 zł chodzą nowe rx 550 ale to chyba niewiele lepiej niż vega 11

Trochę jest, ale łączenie z 2400G bezsensowne. :slight_smile: Ogólnie Vega 11 powinna Ci wystarczyć do strategicznych, choć kusiłoby mnie na 1600. :wink:

Nie jak rx 550 to już wtedy ryzen 1600 (wtedy łącznie wchodził koło 3100 zł)

W sumie to też kusi mnie pasywność Palit GeForce GTX 1650 KalmX 4GB GDDR5 , tyle że to kojne + 120 zł.

… ale wydane 3x sensowniej od rx 550, który niewiele od integry lepszy. Połączenie 1600+1650 starczy na kilka lat. :wink:

Dobrze, a reszta zestawu jest OK (płyta, ram, ssd), czy tez lepiej coś zmienić?

Taką pasywność uzyskasz na większości “zwykłych” kart, które “na pulpicie” nie kręcą wentylatorami.

Geforce z KF2 lepszy by był.

Jest pasywny do określonej temperatury. To lepsze dla sekcji zasilania i samego GPU, a także mniejszy spadek wydajności z powodu temperatur.

https://www.morele.net/inventory/info/45cc1fa4/
Wstępny zestaw, nie wiem co z grafiką.

Coś AMD. Bo ostatnio Intel się skiepścił i pasta termoprzewodząca w procesorze po pewnym czasie wysycha i trzeba “skalpować”.

Jeśli Wiedźmin 3, to raczej zintegrowana grafika odpada.
Jeśli już zintegrowana, to tylko procesor Ryzen 3400G, ale tani nie jest, prawie 800 złotych. Będzie w Wiedźminie 3 odrobinę wydajniejszy niż GT1030 lub RX550. W przyszłości da się dodać dowolną kartę na PCI-Express.

Wydajniejszy i nadal niedrogi jest Ryzen 5 1600AF, ewentualnie można poszukać w promocji Ryzena 5 3600 (bo 1600AF to w zasadzie to samo co 2600).
Dobrze byłoby trafić na procesor w wersji OEM, bo poniżej 100 złotych można dokupić niezłe i bardzo ciche wentylatorki, na przykład od SilentiumPC lub Arctic. Będzie cicho i chłodno.

Do tego jakaś karta… Może Radeon RX560, może GeForce 1050 (już wycofane), lub jeszcze lepiej 1650, jeszcze lepiej 1650Ti.
Jeśli to komputer do okazjonalnego grania, to jeszcze wydajniejsze karty mogłyby mieć problem w postaci dużego zużycia energii, a więc i rachunków za prąd. Te wymienione są mocno energooszczędne, ale już w miarę wydajne.

Płyta główna na B450, może lada dzień trafi się już na B550. Takie w zupełności wystarczą do domowego komputera.
Nieco tańsze będą starsze, jak B350, ale trzeba brać pod uwagę, że w przyszłości komputer może być modernizowany, a B450/550 ma lepszą kompatybilność ze współczesnymi i przyszłymi procesorami.
Konkretny producent, to już kwestia gustu…

Kości pamięci, to do wyboru, do koloru, jest tego…
Do Ryzenów 2 generacji wystarczą DDR4 3000MHz, 3 generacji 3200MHz, często to te same kości pamięci, tylko mają inne zapisane taktowania. I tak kończą się na 2400MHz, taki standard, więcej to albo ręczne ustawienia, albo profile XMP.

Za około 260…300 złotych można już trafić dysk SSD 480…512GB, 500…600 złotych 1TB.

Co do zasilaczy, to najtańszy sensowny jest od SilentiumPC, 450W za około 150 złotych, lepsze są jeszcze droższe. Poniżej lepiej nie schodzić, bo awaryjne i potrafią zniszczyć podzespoły komputera.

Obudowa, to tutaj nie doradzę, jest tego od groma, mATX, duże ATX, z szybką z boku itp. Kwestia gustu. Może coś od SilentumPC, może NZXT z szybą…

Wentylatorki do obudowy to lubię od Arctica, szczególnie te wolnoobrotowe (do 1000 obr/min), jak jeszcze będą sterowane płytą główną to praktycznie niesłyszalne. Może inne firmy też wytwarzają ciche, ale to bywa ruletka z różnymi modelami.

3400g był moim celem, ale niestety teraz nie można go kupić. nie ma dostępności. Ale z tego co czytałem to 2400g nie jest dużo gorszy.

Tylko Kolega nie chce używanych, a nowych 1050/560 wrogowi bym nie polecił. :wink: 560D za 300 nówka była opłacalna, ale nie za ~~500. Tu już lepiej Polować na outletową 1050TI lub 1650.

Trochę racji w tym jest, ale ta 1600 szybko nie skończy się, zakąłdając że nie mamy po drugiej stronie maniaka 1000 FPS. :slight_smile: Można więc od biedy przyciąc lekko, lepsza starsza, ale dobra od nowej ubogiej .

Czy ta płyta
ASRock X370M PRO jest lepsza od tej która wskazałem ? Socekt AMD X370 jest lepszy od B450 ?

Co do karty graficznej - propozycja 1600 + rx 550 o ile będzie wydajniejsza graficznie od vegi 11 w 2400g ?

Jest gorszy, to generacja B350, ale płyta generalnie lepszej jakości. Jednak bym nie dokładał, bo pewnie droższa na X.

Średnio w FPS ze 20%, zależnie od ustawień.

Czyli brać płytę “moją” czy kolegi panicagaming ?

Dla mnie płyta Gigabyte B450M DS3H ma jedną ogromną wadę: slot PCI x1 umieszczony pod slotem na kartę grafiki. Włożenie dwuslotowej grafy sprawi, że zasłaniamy dostęp do PCI x1, przez co można zapomnieć np. o zewnętrznej karcie WiFi. Zamiast niej wziąłbym ASRock B450M PRO4.

I proszę jeszcze o ocenę karty
https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-rx-570-gaming-4gb-gddr5-gv-rx570gaming-4gd-976905/
czy w tej cenie - 700 zł - lub bardzo zbliżonej warto kupić to czy coś innego?

Najbliżej byłaby 1650Super, ale rx 570 sprawdź na xkomie, ostatnio akurat karty morele miało droższe nieco, nawet z 2 przesyłką.
PS> Tylko wiesz, że teraz juz idziesz w karty mocno gamingowe. :slight_smile:

Przecież w tej cenie dostaniesz już GTX1660 Super, jeżeli chcesz w coś od czasu do czasu pograć.
Moja propozycja https://www.x-kom.pl/lista/3uthvpdnj

• Pamięć RAM DDR4 Patriot 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Viper 4
  • Zasilacz do komputera SilentiumPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
  • Płyta główna Socket AM4 ASRock B450 Pro4
  • Obudowa do komputera SilentiumPC Signum SG1
  • Karta graficzna NVIDIA Zotac GeForce GTX 1660 SUPER Gaming Twin Fan 6GB GDDR6
  • Dysk SSD Plextor 512GB 2,5" SATA SSD M8VC
  • Procesor AMD Ryzen 5 AMD Ryzen 5 1600 AF

Reszta na system Microsoft Windows 10 Home PL 32/64bit BOX USB
Jeżeli chcesz tańsze grafiki
PowerColor Radeon RX 580 Red Dragon 8GB GDDR5
XFX Radeon RX 570 8GB GDDR5