Unixy nie moga sie zainstalowac. Nieznana przyczyna

Witam mam problem z Unixami/linuxami itp. Windowsa normalnie instaluje ale jak chce zainstalować linuxa to nawet nie dochodzi do wybrania partycji w żadnym tylko jedyny debian lenny który doszedł do wybrania języka a potem że nie może znaleść plików. Myślę że to ma związek z moją płytą główną lub biosem. Moja płyta główna to AsRock P4i65GV Bios mam w najnowszej wersji być może to jest tego wina(?). Instaluje z pendrive.

Wypróbowane linuxy:

Mandriva 2011

Ubuntu 8LTS (CD), 10LTS(Pendrive)

Debian Lenny

Linux Mint 11 - Gnome

Jeśli potrzeba więcej informacji proszę pisać

SeBiX99 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038

Wiesz powiedz mi co tu jest nie do zrozumienia… Skąd ja mam wiedzieć jaka jest dokładna tego przyczyna skoro się pytam.

Napisz, co dokładnie się dzieje, jak próbujesz któryś zainstalować. Jakich dokładnie plików nie może Debian znaleźć? Czy pozostałe dystrybucje wyświetlają jakieś błędy? Jeśli tak to jakie konkretnie?

SeBiX99 ,

A zapoznałeś się z linkami, które podał Areh? Szczerze wątpię. Proszę abyś przeczytał ich zawartość, a następnie dokonał stosownej korekty tytułu. Stwierdzenie “Problem” nic nam nie mówi, powinieneś podać bardziej szczegółowe informacje w tytule (np.: na jakim etapie instalacja nie powodzi się).

Spróbuj Ubuntu 11.10. To nie jest wersja LTS, ale możliwe, że nie będzie tego problemu. Warto sprawdzić.

Sprawdź sumę md5 obrazu (obrazów), które pobrałeś. Może to problem z nagrywarką? Użyj niższych prędkości - sprawdź płyty CD/DVD-RW. Podczas uruchamiania systemu wciśnij ‘Esc’ - będziesz widział wszystkie komunikaty systemu - i podaj na czym dokładnie zatrzymuje się uruchamianie.

PS

Jaką masz kartę graficzną?

obrazy to .iso te z co sciagam i te z plyt np. Chip

Możesz ściągać nawet ze strony FBI - ale sprawdź sumy kontrolne

Spróbuj wyłączyć ACPI.

A jak sprawdzic to i z cd to oryginalna plytka.

To ACPI nie dziala.

Sprawdzanie sum kontrolnych i [sprawdzanie sum kontrolnych #2](http://technologie.gazeta.pl/technologie/1,90139,6915411,Sprawdzanie_sum_kontrolnych hashy plikow.html)

Podczas startu z płyty klikasz dowolny przycisk (np. ESC). Ustawiasz język polski. Jest tam opcja sprawdzania poprawności płyty (nie pamiętam jak to dokładnie zostało nazwane). Wybierasz i czekasz na zakończenie sprawdzania.

Dziękuje wszystkim poszukałem dokładniej i znalazłem że to jest problem z zintegrowaną kartą graf.