Witam mam problem z Unixami/linuxami itp. Windowsa normalnie instaluje ale jak chce zainstalować linuxa to nawet nie dochodzi do wybrania partycji w żadnym tylko jedyny debian lenny który doszedł do wybrania języka a potem że nie może znaleść plików. Myślę że to ma związek z moją płytą główną lub biosem. Moja płyta główna to AsRock P4i65GV Bios mam w najnowszej wersji być może to jest tego wina(?). Instaluje z pendrive.
Napisz, co dokładnie się dzieje, jak próbujesz któryś zainstalować. Jakich dokładnie plików nie może Debian znaleźć? Czy pozostałe dystrybucje wyświetlają jakieś błędy? Jeśli tak to jakie konkretnie?
A zapoznałeś się z linkami, które podał Areh? Szczerze wątpię. Proszę abyś przeczytał ich zawartość, a następnie dokonał stosownej korekty tytułu. Stwierdzenie “Problem” nic nam nie mówi, powinieneś podać bardziej szczegółowe informacje w tytule (np.: na jakim etapie instalacja nie powodzi się).
Sprawdź sumę md5 obrazu (obrazów), które pobrałeś. Może to problem z nagrywarką? Użyj niższych prędkości - sprawdź płyty CD/DVD-RW. Podczas uruchamiania systemu wciśnij ‘Esc’ - będziesz widział wszystkie komunikaty systemu - i podaj na czym dokładnie zatrzymuje się uruchamianie.
Podczas startu z płyty klikasz dowolny przycisk (np. ESC). Ustawiasz język polski. Jest tam opcja sprawdzania poprawności płyty (nie pamiętam jak to dokładnie zostało nazwane). Wybierasz i czekasz na zakończenie sprawdzania.