Czy jesteś w stanie wykorzystać łącze 30 mbit ? Nie sądzę aby w polskich warunkach było to możliwe, ponieważ większość serwisów i tak ma ograniczenia co do prędkości przesyłu i to zaledwie do kilku megabitów. Dobre łącze może się przydać gdy pobierasz np. torrenty z dobrych trackerów czy z innych źródeł bez nałożonych ograniczeń np. Peer2Mail. Generalnie rzecz biorąc aż 30 mbit uważam, że to bardzo dużo. Zdecydowałbym się na Vectre za 69,90 chyba, że za 110 jest w UPC tv cyfrowa ewentualnie IP z jakimś dobrym pakietem (dobry = wszystkie c+, HBO i itd, których nie ma np. w Vectra), ale nie sądzę by dali wszystkie kanały bo akurat c+ jest najczęściej za solenną dopłatą. Wszystko więc przemawia za Vectrą.
Nie wiem jak jest z jakością Vectry, ale ja mam UPC od 8 lat i powiem szczerze - nie zamieniłbym na żadnego innego operatora. Szybkość w 100% podawana jest prawdziwa, świetny PING (szczególnie dla graczy), stabilne połączenie i bardzo, ale to BARDZO rzadko jakiekolwiek awarie mają, a nawet jeżeli coś się zdarzy to nie trwało nigdy dłużej niż 2 godziny. Wszystkie modernizacje uciążliwe dla użytkownika robią nocą więc za dnia jest wszystko ok. Od 8 lat płace im ciągle TEN SAM abonament a prędkość podnoszą mi sami (zacząłem od umowy na 2 lata na 256kbps, a już po 9 miesiącach powiedzieli że sami mi podnoszą do 512kbpsbo nie chcą już mieć tak niskich prędkości a abonament bez zmian). Telewizja z dekoderem HD super - fajne kanały, VOD - wszystko pięknie działa. Jedyny mankament - jak masz abonament za np 110zł i skończy Ci się okres abonamentu a nie przedłużysz z nimi umowy to przechodzisz na tryb bezterminowy, ale kosztuje to 2x więcej. Ale sami z siebie zawsze dzwonią i piszą kilkanaście razy nawet byle byś pamiętał o umowie. Faktury w wersji elektronicznej na specjalnym koncie klienta. Drukowane jako PDF, można śledzić swoje wpłaty i np ile się wygadało na telefon i na jaki numer jeżeli masz usługę z telefonem stacjonarnym. Osobiście BARDZO polecam!
PS. jak chce się WiFi to można pod ich modem bez problemu podpiąć własny router i działa bez żadnych problemów.
Sam miałem UPC - nie było najgorzej, ale teraz niekoniecznie bym go polecał. Aktualnie ma go moja siostra i gdy miała problemy z internetem, gdy dzwoniła do serwisu to poinformowali ją, że za wszystkie porady (nawet przez telefon) zostanie doliczona opłata do faktury:/ To mi się nie spodobało - taką akcje miała w Katowicach.
Bierz UPC. Sam mam TV Cyfrową MAX HD + HBO, Internet Fiber Power 25Mb/s i Telefon Stacj. i płace 192zł/miesiąc. Nigdy nie zamieniłbym na nic innego. Internet UPC powinien się nazywać wyczynowy, albo dla graczy - serio. “unlimted powerrrr” xD. Jestem ich klientem od ponad 10lat. Już nawet nie dzwonią czy przedłużać umowę (chociaż zawieram ją co 2lata).
Jakość usług w UPC jest chyba najlepsza, nikt z ogólnodostępnych operatorów im nie podskoczy, jeśli chodzi o prędkość internetu na ten moment.
Mam internet u nich 25Mb/s od 3 lat, jest przydzielone dynamiczne IP (w tym czasie chyba tylko raz zmienione), ostatnio dali mi bardzo fajną umowę na mocy której zmniejszono mi abonament z 75zł do 66zł, umowa na okres 2 lat, ale każda ze stron w tym czasie może ją zerwać bez konsekwencji, czyli tak naprawdę okres umowy abonamentu jest fikcyjny - płyną z niego same korzyści.
Myślę, iż prędkości zwiększali by jeszcze (sam nie chciałem większego, bo ten mój transfer to jeden z niższych), ale tak jak ktoś wyżej zauważył ciężko to wykorzystać nawet na płatnych serwisach (tym bardziej iż teraz np. takie rapidshare i megaupload nie funkcjonują).
Jeśli chodzi o awarie to czasem (rzadko) są przerwy tak na max. 10min.
Wszystkim odradzam VECTRA ! Niestety jestem zmuszona korzystać z usług tego operatora ponieważ na moim osiedlu nie ma dostępnego innego operatora. Jeżeli to się nie zmieni to na pewno po wygaśnięciu umowy zakładam telewizję satelitarną i kupuję modem do int.mobilnego. Vectra to ciągłe awarie, nie wspominając o internecie który działa z czterokrotnie mniejszą prędkością niż tą za którą płacę !
Warto przemyśleć wybór operatora - dla zainteresowanym wyślę porównanie VECTRA vs UPC na adres e-mail. Rzadko zaglądam forum więc proszę pisać na adres e-mail ************