UPC - spadek prędkości łącza

Posiadam Internet UPC Turbo 15Mbit/s. Jakiś czas temu zauważyłem, że drastycznie spadła mi prędkość pobierania. Wiem że UPC nie gwarantuje tych 15 Mbit/s, a w umowie jest zapis o prędkości do 15 Mbit/s, jednak od ponad tygodnia robię testy o różnych porach dnia, czasami w nocy i najlepszy wynik jaki uzyskałem to 5,3 Mbit/s.

Z tego co zauważyłem, to pogorszenie prędkości downloadu nastąpiło mniej więcej w momencie wprowadzenia przez UPC nowych prędkości (120 Mbit/s).

Interesuje mnie, czy inni użytkownicy Internetu z UPC także doświadczyli tak drastycznego pogorszenia jakości usług.

Wiesz… testy często się mylą… Czasem według speedtest.net mam 3mb a potem pobieram z rapidshare ponad 2800kb/s…

Oto przykład. Mam 25mb/s a test wskazuje na 220mb/s ;d

587170477.png

587171190.png

587171764.png

587172167.png

537706.png

Któremu uwierzyć? :stuck_out_tongue:

Mayron , wiem że testy często się mylą, dlatego nie polegam tylko na nich. Oprócz testów np. Speedtestem, sprawdzam też prędkość pobierania, np. na koncie premium z Rapidshare (ale nie tylko).

Żeby wykluczyć szkodliwe oprogramowanie, testy robię na kilku komputerach, na różnych systemach operacyjnych (Windows Vista, Windows7, Linux).

Może zadzwoń do nich? Raz w Krakowie mieli awarie i 2 dni był net tragicznie wolny ;p

tez mam UPC 15 i u mnie czasem wyskakuje właśnie 10Mb a czasem z 40. Nie przekłada to się na prędkość ściągania. Zauważyłem, że stronki trochę mulą. Miasto to Gdańsk.

1. FAQ UPC, pkt. 10:

Czy prędkości usług UPC Internet są gwarantowane?

Nie. UPC oferuje łącza umożliwiające osiąganie pewnych maksymalnych prędkości. Łącza gwarantujące określoną prędkość są łączami przeznaczonymi przede wszystkim do zastosowań profesjonalnych, a nie do użytku domowego. Dodatkowo trzeba pamiętać, że są to łącza bardzo drogie i gdyby UPC oferowało łącza z prędkością gwarantowaną, koszt korzystania z usługi byłby kilkukrotnie wyższy.

1. Rapidshare (nawet na premium) nie jest ostatnio zbyt miarodajne.

2. UPC powinno dokonać u Ciebie za symboliczną opłatą upgrade na wyższą opcję w związku z wprowadzeniem nowej tabelki prędkości - powinieneś się o to ubiegać.

3. Infrastruktura UPC po takim wyśrubowaniu prędkości (nawet jeśli to wartości marketingowe) mogła legnąć chwilowo w gruzach pod obciążeniem.

Kiedyś miałem podobny problem z łączem UPC, wyłączyłem modem na 5 minut. Pomogło, wszystko wróciło do norny.

Jak kupujesz łącze dostarczyciela internetu który nie gwarantuje parametrów to co się dziwisz. Nie płaciłbyś wtedy tak niskich rachunków za łącze.

Łącza UPS mają gwarantowaną przepustowość ok 1Mbit.

Osobiście mam tylko 6Mbit, ale gwarantowane +/- 5%

tak to jest z upc =D>

Nie musicie cytować mi fragmentów regulaminu. W pierwszym poście napisałem że to wiem. A pytałem konkretnie: czy ktoś ma podobne problemy jak ja.

W godzinach szczytu wyraźny spadek przepustowości od czasu tej rewolucji zauważył jeden znajomy. Ale skoro wpis o tak kiepskim doprecyzowaniu znajduje się w Regulaminie to teoretycznie żadna interwencja nie wymusi na nich zmian.

Niestety problemy występują u większej ilości osób

Jak miałem poważniejsze problemy to znalazłem fajne forum o tym jak naprawde UPC działa

http://forum.mediaswiat.pl/viewforum.ph … 42c2c87e78

Zawsze tak było w upc po przyspieszeniu prędkości… oni najpierw przyspieszają a potem dopiero biorą się za przystosowanie sieci do tych prędkości przez co często teraz są awarie i nikt praktycznie nie osiąga pełnych prędkości ;]

To np jest moje łącze Fiber power 25mb/s :

588031396.png588031820.png

Wiadomo że dokładne te testy nie są ale jednak aż tak niedokładne być nie mogą ;D

Plus dodatkowo częste awarie i to nie tylko internetu… siada wszystko ;] np wczoraj i przedwczoraj godzina bez kablówki ;] w zeszłym tygodniu dwa dni były takie że pół dnia nie było kablówki ;]

Dodam także że internet Fiberpower 25mb/s powinien mieć inną nazwę bo nie ma nic wspólnego z tą ich nową technologią która zaczyna się od 50mb/s ;]

ja mam taki problem, że mi yahoo.com nie działa na UPC (Gdańsk), różne dyski, różne systemy, do tego 3 różne kompy w mieszkaniu i u nich również nie wchodzi, tak jakby serwer padł

meczyki.pl również nie działają…

Pewnie najzwyczajniej w świecie kolejne osoby podpisały umowy na 15 Mb/s, tak więc przepustowość musieli zmniejszyć.

Czy innym osobom z Twojego bloku, które mają 15 Mb/s też przepustowość spadła ?