Witam.Dwa dni temu podłączyli mi internet 150Mb/s niestety ale gdy próbuje coś ściągać transfer skacze non stop od 25Mb/s do 300kb/s.Laptop to acer aspire v5-123 karta sieciowa w nim to żadna rewelacja 100Mb/s pełny dupleks.Podłączyłem do niego kartę na usb edemax ac600 przełączona na 5GHz lecz żadnej poprawy szybkości nie widzę.Co ciekawe gdy podłączam przez kabel to też słaba szybkość,najwięcej co mi się udało osiągnąć to 35Mb/s transfer skacze.Na smartfonach transfer na 2,4GHz 35Mb/s a na5GHz 145Mb/s sprawdzane na speed teście.Gdy rozmawiałem z serwisem to sugerowali przestarzały sprzęt wirusy na kompie.Dekoder od nich horizon z internetem.Czy można jakoś zwiększyć transfer i czemu tak skacze.
Podłącz lapka po kablu LAN i zobacz, czy poprawi się szybkość. Jeżeli tak, to WI-FI w laptopie nie wyrabia. Co prawda wersja “N” ma do 300 mb/s, ale to max, więc może być różnie.
Przecież napisałem że po kablu wyciąga mi 35Mb/s
Pewnie za dużo nadźgali w Twojej okolicy, reklamuj w kółko. Ogólnie teraz internet jest przeciążony między innymi przez Cyberpunk i pracę zdalną, ale wyniki i tak masz mocno zaniżone.
Ciekawostką jest 145Mb/s na smartfonie. Sprawdź też czy karta sieciowa ta na USB łączy się po 5GHz.
Karta na USB przestawiona na 5GHz IEEE 802.11ac.Sprawdzałem teraz na smartfonie też 5GHz transfer speed testu 35Mb/s
Sprawdź może pod GNU/Linux (Live CD/USB może być) jak masz np. Windows 10 na co dzień.
Chyba że karty LAN i USB nie lubią się z GNU/Linux i wymagają ręcznej kompilacji sterownika (raczej rzadkość).