Chciałbym na moim 12-sto letnim komputerze (który miewa się naprawdę dobrze) zainstalować Windows 8.1, gdyż no laptopie o słabszej specyfikacji działa dużo szybciej niż XP o 7 już nie wspominając.
Problem polega na tym, że aby to zrobić muszę zaaktualizować BIOS do nowszej wersji, jednak nie wiem czy takowa w ogóle istnieje, ponieważ płyta jest już leciwa, a mirror na stronie producenta wygasł http://www.shuttle.eu/_archive/older/en/av40s_faq.htm
Zmiana BIOS-u nie pomoże w niczym, wydajność nie wzrośnie:
Ze specyfikacji płyty - za Twoim linkiem:
Memory: “up to 1,5 GB capacity” - na półtora giga ramu W8 będzie raczej ślamazarny… Co prawda nie jest napisane ile maksymalnie można włożyć, pewnie 2GB.
Wiem, że wydajność nie wzrośnie, ale 8 potrzebuje sprzętowej wirtualizacji, którego moja wersja BIOS’u nie ma i prawdopodobnie nie będzie mieć, ale wolałem się upewnić zakładając ten temat
Poza tym mając ok. 760MB RAM, mogłem spokojnie używać Win7 do większości prac, a 8 ma wymagania mniejsze niż jej poprzednik
Dlaczego uważasz, że piszę głupoty? Powiem Ci, że Win7 działa na tym komputerze dość dobrze (oczywiście przy wyłączonym Aero). W zasadzie jedyną rzeczą którą w nim wymieniłem od nowości, a o czym nie wspomniałem, była karta graficzna. Z GeForce 2 na GeForce 6200. Dzięki tej modyfikacji mój staruszek ze spokojem odpala siódemkę, a nawet można pograć w jakieś starsze gry typu gta vc ;p
Jak tak uważasz to Twoja opinia. Minimum to 1GB (oficjalnie) dla W7 oczywiście dla x86. Z doświadczenia powiem ,że na dzisiejsze czasy 2GB to minimum z minimum. Wiem, że będzie chodzić na tych 768MB ale jak chodzić nie ma opcji, żeby nie mulił ale jak Ci nie przeszkadza Twoja sprawa.
W zasadzie ten komputer służy mi tylko do przeglądania internetu, bo do innych prac mam dużo nowszy komputer, więc nie przeszkadza mi lekkie mulenie. Traktuję ten komputer z sentymentem, dlatego jeszcze się go nie pozbyłem
Wracając do tematu. Chcę żeby komputer jeszcze troszkę pożył więc dam sobie spokój z updatem bios’u i tym samym ósemką. Postawiłem już 7. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedzi Gdyby ktoś jeszcze chciał się udzielić, to zapraszam ;p
Dwie rzeczy mnie nurtują: jak u licha aktualizacja BIOSu może wpłynąć na posiadanie lub nie sprzętowego wspomagania virtualizacji, oraz skąd informacja że Windows 8 tego wymaga?
Chciałem się po cichu wycofać z tematu, bo troszkę się zgapiłem, ale ktoś to jednak zauważył ^^
Podczas próby instalacji wyskoczył błąd, który po wpisaniu w google oznaczał właśnie brak tejże funkcji. Chociaż może to wina tego iż bootuję instalatora z pendrive’a, przy pomocy emulatora biosu(?), bo w tym ktory posiadam nie ma takiej opcji, a wszystkie napędy optyczne wysiadły ze starości.
Pospieszyłem się trochę z tym tematem i się tym samym zgapiłem ^^ Wybacz