Update biosu jak się za to zabrać

Witam chciałbym zainstalować do mojej płyty głównej najnowszy bios ponieważ będe za ok. 2 miesiące najprawdopodobniej zmmieniał procesor na jakiegos quada a on wymaga aktualizacji biosu. chce to przeprowadzić tak aby wszystko poszło bez problemowo i komputer się włączył normalnie. Moja płyta to msi g41m p26 jak na nim wygląda update biosu , czy kość jest lutowana czy wyjmowana ( w razie W ) :stuck_out_tongue: i czy najnowszy bios wniesie coś nowego oprócz obsługe tego quada :wink:

Ja po prostu się upewniłem, że nie padnie prąd. Odpaliłem apklikację z płyty dołączanej do płyty głównej. Po kilku sekundach było po wszystkim.

a czy nie bezpieczniej będzie przez flashowania pendrive ?

Pobierz Live Update 5:

http://pl.msi.com/service/download/

Z pendrive nie jest tak łatwo (musi być odpowiednio sformatowany i być na nim DOS oraz pliki z biosem).

Pod Windowsem zaleca się wyłącznie wszystkich uruchomionych programów w tym antywirusa.

a jak coś pójdzie nie tak to tylko serwis ? :confused: bo święta i wszystko zamknięte i niewiem czy mają tutaj programator u mnie

Jak nie zabraknie prądu to nic nie powinno się złego stać, jak jednak coś pójdzie nie tak to bez serwisu raczej się nie obejdzie, więc jak nie jest to sprawa pilna, to można poczekać.

no własnie niewiem też czy nie przez to odczuwam dyskomfort pracy takie zamulenia komp jak w podpisie

Pendrive musi być sformatowany do FAT lub FAT32 i musi się na nim znajdować plik z biosem, resztę operacji wykonuje się z poziomu narzędzia M-Flash (powinno być w menu biosu lub pod klawiszem podanym podczas uruchamiania pc).

możesz również pobrać ten cały live update czy jakoś tak i z poziomu windowsa zainstalować bios tylko nie rób w tym czasie nic innego komp może się zamulić zawiesic ale po chwili bedzie normalnie wszystko.

pozniej reset i gotowe;]

Dodane sobota, 30 marca 2013, 00:44

pozatym wiesz jaką masz teraz wersje biosu?

może masz najnowszą?

czesto spotykam się z tym że ludzie chcą updatetować bios a mają najnowszą wersje;]

komputer mam z lutego zeszłego roku i od tamtego czasu bios nie był aktualizowany a najnowszy bios jest z grudnia 2012

Lepiej zostaw, jak nie zadziała nowy proc to zaktualizujesz. Nie mając ups’a nie ma sensu ryzykować braku kompa w święta :stuck_out_tongue: