Witajcie.
Założyłem nowy wątek w którym będę zadawał kilka pytań dotyczących języka Visual Basic pisanego w Microsoft Visual Basic 2010 Express. Posiadam Win 7 Professional.
Chciałem zrobić grę/aplikacje w której po przyciśnięciu przycisku “start” będą losować się pytania (form5-form8), po poprawnej odpowiedzi będą losować się dalej, ale bez poprzednich. Po każdej poprawnej odpowiedzi miałyby dodawać się punkty, które na końcu gry będą się sumować, a w oddzielnej zakładce będzie pokazywać się 10 najlepszych wyników. Tych dwóch ostatnich opcji w ogóle nie ogarnąłem, a pierwsza opcja (losowanie) nie działa poprawnie - pytania nie pojawiają się, ale menu główne znika (tak jak zaprogramowałem) Niestety dzisiaj dostępu do kodu nie mam i raczej mieć nie będę, ale.jutro na pewno wyślę.
Podsumowując:
-
Jutro wyślę kod i prosiłbym o poprawienie mojego błędu w losowaniu pytań.
-
Prośba o napisanie kodu/szablonu lub innej podpowiedzi do naliczanie punktów po poprawnej odpowiedzi (zazwyczaj kliknięcie przycisku TAK/NIE) i do zapamiętywania a potem wyświetlania najlepszych 5 wyników w historii.
-
No jeszcze jakiś łatwy kurs dla żółtych (bo ja za słaby żeby być zielony ;)). Na necie znlazłem kilka, ale nie ogarniam tego trochę.
No to już wrzucam kod. Jest on cały dla kliknięcia przycisku “start” - dokładnie od momentu losowania.
Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
Dim adu As String
adu = Rnd(5, 8)
Select Case adu
Case 1
Form5.Show()
Case 2
Form6.Show()
Case 3
Form7.Show()
Case 4
Form8.Show()
End Select
Me.Hide()
End Sub
Teraz mam inny kod. Losowanie działa dobrze, ale jeszcze co mam zrobić, żeby po poprawnej odpowiedzi losowały się pytania, bez wszystkich wcześniej wylosowanych? Oto mój kod:
Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
Dim rnd As New Random(Date.Now.Millisecond)
Dim newform As New Form
Select Case rnd.Next(0, 4)
Case 0
newform = New Form5
Case 1
newform = New Form6
Case 2
newform = New Form7
Case 3
newform = New Form8
End Select
newform.Show()