Pięć minut to za mało, komputer osiągnie maksymalne temperatury około 5-10min.
Puść test na 20-30 minut i obserwuj temperatury.
5 minut było za pierwszymi testami. Później za namową gom1 wykonałem wszystkie testy ponownie po 30 minut każdy. Najwyższa temperaturę osiągnął procesor 82st. Samo GPU równiutko 73st. i ani stopnia więcej. Komputer ani razu się nie zrestartował, a program nie wykrył błędów.
Zasilacz powinien być dobry, to nie jest na tyle stary model by już zaczynał szwankować ze starości
Jeżeli komputer nie służy do codziennego konwertowania plików wideo, gdzie każdy procent wydajności się liczy, to raczej można zostawić tak jak jest, tylko lekko zmodyfikować. Na co dzień i tak nie wykorzystuje się takiej wydajności.
Przede wszystkim, to RAM jest trochę zbyt mały jak na współczesne standardy, na poziomie komputerów biurowych. Niektóre gry miewają już problemy, bo muszą korzystać z pliku wymiany.
16GB aktualnie w zupełności wystarczyłoby do gier i przeglądania Internetu. Więcej jest potrzebne, jak ktoś obrabia duże pliki wideo, albo kompiluje jakieś programy, czy coś w tym stylu, więc 16GB wystarczy.
Niestety, z tego co widzę ta płyta ma tylko 2 złącza, co wymaga wymiany, nie można dołożyć.
Druga kwestia, to owa płyta jest z kultową już podstawką LGA 1150
Ludzie takie kupują do nowych komputerów, nawet Chińczycy robią nowiutkie płyty główne z tą podstawką.
O co chodzi, to można zajrzeć na stronę producenta płyty, gdzie podaje listę kompatybilnych procesorów (czasem wymagają aktualizacji BIOS):
https://pl.msi.com/Motherboard/support/H81M-P33#support-cpu
Otóż na tej liście widnieje pokaźna kolekcja Xeonów.
A używane Xeony są dosyć tanie, bo firmy pozbywają się ich z serwerów, a w domu mało kto używa.
Ale czasem trzeba poszukać też na aliexpress, bo polscy sprzedawcy na alledrogo liczą jak za zboże…
Przykładowo, Xeon E3-1246 v3 kosztuje 80 dolarów z przesyłką do Polski.
Mają już swoje lata i Ryzen 5 będzie nieco szybszy, no ale kosztuje ponad 600 złotych, do tego ze 250 nowa płyta główna, a takiego Xeona można sprowadzić poniżej 300 złotych.
Po wymianie RAMu i procka komputer jeszcze z 5 lat wystarczy i hamulcowym raczej będzie karta graficzna.
Czyli problem z samą grą.
Hardware masz raczej ok.
Jeżeli faktycznie budżet ma wyjsc mały, to w kategorii cxena jakosć 16 GB RAM (nawet 12 by od biedy starczyło) i Xenonowa i7 będą najlepszym wyboremmoze nie na 5 lat, ale do nowej podstawki AMD pograsz komfortowo we wszystko.
Kolego, z twoim doświadczeniem i wiedzą taki babol?
Jak najbardziej przychylam się do pomysłu z Xeonem ale czy aby wszystkie płyty na tym sockecie akceptują Xeony?
Pozornie tak, chodziło o xenona ~= i7, czyli 4/8. Były też modele bez HT, tak cos pamiętam.
A może o Xeona?
Xenon to lampy.
Chodzi o samą nazwę, oczywiście wiem że chodzi o Xeonowy odpowiednik i7.
Tańszy a czasami bardziej wydajny, tylko czy ruszy na płycie którą chcemy w niego uzbroić?
Przespałem się z tematem i wpadłem na pomysł. W odmętach szafy z częściami od PC znalazłem mojego starego Radeona R9 380, wyciągnę moją 1070 z obecnego zestawu wstawie 380 i zgodnie z sugestią gom1 spróbuję sprzedać. Jak pyknie to wtedy złożę nowego kompa bez GPU, a później tylko do niego dorzucę 1070.
Pamiętaj, jak to był box, odpiąć W10 i zaznaczyć, że cena nie dotyczy OS.
Jeżeli amsz 10 szkoda potem mieć problem, a jakz aznaczysz, to zawsze ejsteś czysty, że ten drugi “automatycznie na numer płyty” sobie aktywował, co było wyraźnie zabronione w umowie.
Mam boxa, ale i tak zamierzam sprzedać komputer bez dysków.
To nie ma znaczenia, W10 przypisuje się do numeru płyty głównej. Dlatego musisz wejsc w konto MS i odpiać go (i na wszelki wyapdek też bym dodał o tym systemie w opisie, że bez).
No i strzeliłbym babola bo nie miałem o czymś takim pojęcia. Dziękuję za informację.
@daras28-82, @anon67650823, @anon7248146
Panowie wybaczcie, że Was znowu wołam, ale… udało mi się sprzedać tego PC! Mój budżet w tej chwili wynosi 2000zł +/- 100zł. W związku z tym, że została mi karta GTX 1070 myślałem żeby do niej dorzucić coś takiego:
https://www.x-kom.pl/lista/d6992r28a
Co myślicie? Czy boxowy wentylator tego Ryzena starcza, czy lepiej dodać jakieś chłodzenie pod procka? A może w ogóle byście coś zmienili?
Zestaw bardzo zgrabny. Ja jednak dałbym szybsze pamięci - 3600MHz. Ryzeny to bardzo lubią.
Boksowe chłodzenie wystarczy, jeśli nie będziesz kręcić procka. Jednak jest na tyle liche, że pomyślałbym w przyszłości nad zmianą. Na “już” możesz zostawić boksa.
Na dobra sprawę wybrałes dobrze i nawetz akup nie będzie błędem.
Oczywiscie, dodanie pamięci 3600 da Ci jakieś minimalny zysk w FPS, natomiast chłodzenie bym zostawił. Boxowe powinno dać rade bez podkręcania, a na płycie i tak tylko troszkę podkręcisz, czyli może to poczekać na dodatkowe środki. Zamaist tego dokup wiatraczki do obudowy, bo będzie trzeba poprawić wentylację.
@anon67650823 @anon7248146
Nie mam zamiaru się bawić w podkręcanie, bo nigdy tego nie robiłem i nie chcę ryzykować. Bardzo Wam Panowie dziękuje za pomoc.
A macie może propozycję na jakąś inną obudowę z lepszą wentylacją? Jeżeli chodzi o obudowy jestem kompletnie zielony w tym temacie. Wygląd obudowy nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia.
Zobacz budy z serii SG1 od Silentium:
(dwa wentylatory na pokładzie)
(cztery wentylatory)
A Ryśka 3600 się nie podkręca. I tak jest za mocny dla 1070 Zamiast tego zrobisz undervolting CPU i zjedziesz z temperaturami bez szkody dla wydajności.
Ok. Zmieniłem RAMy na te 3600MHz i obudowę na tą SG1V EVO, bo ma więcej wentylatorków.
Wiem, że się powtarzam ale pięknie Wam dziękuje za pomoc i pozdrawiam .