Upgrade a naklejka

Witam,

dokonałem upgrade do Win7 z Visty zakupionej z laptopem Acer (OEM).

Naklejka COA jest na kopercie z płytą jednak nie można jej odkleić (bez zniszczenia).

Czy w takim razie na laptopie pozostanie tylko naklejka Visty? A co z nakleją Win7?

Spróbuj się skontaktować z producentem sprzętu lub sprzedawcą i wyjaśnić sytuację. W moim laptopie uległa zniszczeniu taka naklejka i po rozmowie z producentem(ASUS) otrzymałem nową.

Można ją odkleić! Ona jest naklejona na seledynowej folii (przynajmniej u mnie). Wyciągnij płytę a potem delikatnie próbuj odkleić (zaginając kopertę) jej kawałek np. w narożniku, potem już łatwo cała się odklei.

Rzeczywiście tylko kawełek jest na kartonie reszta na folii.

Teraz jeszcze praktycznie - gdzie nakleić naklejkę? Na starą Visty czy gdzieś obok (nie zetrą się literki?)? Jk to rozwiązaliście u siebie?

Tam gdzie Ci pasuje, możesz nawet wewnątrz budy.

Ja u siebie na lapku miałem od początku odklejający się brzeg COA. Jak wiadomo w laptopach naklejka przyklejana jest pod spodem, więc jest bardzo narażona na uszkodzenia. I z tego powodu została zaklejona przeźroczystą folią samoprzylepną.

:slight_smile:

no wewnątrz budy to raczej nie bo musi być naklejona w widocznym miejscu :stuck_out_tongue:

Niektórzy producenci lapków przyklejają COA pod akumulatorkiem.

A to jest upgrade dostarczony przez producenta komputera czy kupiłeś sam w sklepie? Jeśli Windows 7 Upgrade kupiłeś w sklepie to jest na licencji BOX, więc tej naklejki nie nakleja się na obudowę komputera, bo jak będziesz chciał aktualizować Vistę na innym komputerze to znowu byś musiał przeklejać naklejkę aż w końcu by uległa zniszczeniu.

Pozdrawiam!

Upgrade producenta komputera. Juz nakleiłem i zabezpieczyłem folia samoprzylepną do drukarek.

Warto może dodać, że nie ma obowiązku naklejania naklejki, a jest jedynie jej posiadania.

Lepiej zapoznaj się z tymi postami:

naklejka-windows-zmiana-obudowy-t366343-15.html#p2419416

naklejka-windows-zmiana-obudowy-t366343-15.html#p2419510

Pozdrawiam!

Warto dodać że wszystko zapisane jest w warunkach licencji czy kleić czy nie :slight_smile:

Z tymi naklejkami to nie jest tak do konca, gdyż np. przy wymianie obudowy nie ma możliwoiści przeklejenia naklejki. Wystarczy ją oderwać (nie jest to łatwe…) i przechowywać (takie jest stanowisko na infolinii) nienaklejoną.

Poza tym - przykład z życia - kolega ma komputer bez obudowy. Zaadaptował sobie w biurku jedną szufladę na miejsce na wszystkie podzespoły, podłączył, wyprowadził kabel do monitora i działa. Przecież nie naklei naklejki na biurko… :smiley:

Pytanie też, kiedy uznamy, że mamy “całkowicie zmontowany system komputerowy”, bo dopiero na taki należy przykleić naklejkę.

Ale fakt - zapis w EULI istnieje mówiący o jej klejeniu.