Wgrałem Bios w najnowszej wersji 3208 do „asus tuf gaming b650-e wifi” i nie startuje komputer. Nie wiem co zrobić bo plik dobrze przygotowałem i chyba wgralem
Wyśle ktoś wcześniejszą wersję biosu 3067 i 3208 tą najnowszą już po zmianie nazwy na pw bo mam tylko telefon do pomocy.
Wysłałem drugi raz - nazwy zmienione na ASUS CAP.
Poczta jest duża - serwer nie chciał przepuścić w 1 emailu i musiałem je rozdzielić.
=============================================================================
BIOS jest spakowany ZIPem bo poczta musi mieć mniej jak 25 MB (a ma 33 MB) - rozpakuj plik i w środku jest plik z poprawną nazwą.
Zainstaluj sobie na smartfonie jakiś menadżer plików - np. Total Commander - jest darmowy na Androida i będzie ci łatwiej.
Jak zmieniales nazwę bo mi tworzylo A5502.cab bo nie działa z tymi plikami tzn nie uruchamia się. Pali się tylko ta pomaranczowa dioda i już nie odpala czerwonej i systemu załamka
Spróbuję jeszcze inaczej - prześlę ci bezpośrednie linki do pobrania BIOSów ze strony Asusa. Rozpakuj i zmień nazwy w Total Commanderze - linki już poszły. Nazwy muszą być ASUS.CAP albo A5502.CAB - pendrive musi być sformatowany w FAT16/32 (nie NTFS).
Rozumiem, że komputer (BIOS/UEFI) już odpala ale „system nie wchodzi”. Trzeba to naprawić - odpal pendrive instalacyjny z Windowsem - tak jakbyś instalował system na nowo ale zamiast „Zainstaluj teraz” wybierz „Napraw komputer”.
Jak płyta nie odpala, to albo trzeba, jeśli płyta ma taką opcję, odzyskać BIOS za pomocą pendrive. A jeśli brak takiej opcji, wyluzować BIOS, wsadzić w programator i wgrać, a następnie wlutować. Kiedyś na podstawach robili.
Nie stresuj mnie to nowa płyta parę dni temu kupiłem, 20 wgrałem wcześniejszą wersję a teraz po 27 wyszła najnowsza wersja która już z klopotami.
Odsyłam z reklamacją nie wiem czy z gwarancji uznają, oby tak.
Się na cieszyłem nowym sprzętem że szok.