Upgrade biosu

Wgrałem Bios w najnowszej wersji 3208 do „asus tuf gaming b650-e wifi” i nie startuje komputer. Nie wiem co zrobić bo plik dobrze przygotowałem i chyba wgralem

Wyśle ktoś wcześniejszą wersję biosu 3067 i 3208 tą najnowszą już po zmianie nazwy na pw bo mam tylko telefon do pomocy.

1. Procedura flashowania przebiegła bez żadnych problemów i zakończyła się powodzeniem?
  2. Wyłącz komputer (całkowicie), wciśnij i przytrzymaj F5, włącz komputer - takie coś ładuje domyślną konfigurację.
  3. Podaj adres email to ci wyślę BIOSy - pamiętaj o zmianie nazwy pliku BIOSu na ASUS.CAP.

Tak poprawnie chyba się wgralo bez problemów.
F5 nie dziala.

A to trzeba na pamieci USB zmienić ta nazwę pliku?

Wysłałem mail na pw

BIOSy już wysłałem - MUSISZ ZMIENIĆ NAZWĘ PLIKU NA ASUS.CAP !!!

A nie możesz Ty ja nie mam kompa z tel. piszę

Nic nie doszło ;(

Wysłałem drugi raz - nazwy zmienione na ASUS CAP.
Poczta jest duża - serwer nie chciał przepuścić w 1 emailu i musiałem je rozdzielić.

=============================================================================
BIOS jest spakowany ZIPem bo poczta musi mieć mniej jak 25 MB (a ma 33 MB) - rozpakuj plik i w środku jest plik z poprawną nazwą.

Zainstaluj sobie na smartfonie jakiś menadżer plików - np. Total Commander - jest darmowy na Androida i będzie ci łatwiej.

Jak zmieniales nazwę bo mi tworzylo A5502.cab bo nie działa z tymi plikami tzn nie uruchamia się. Pali się tylko ta pomaranczowa dioda i już nie odpala czerwonej i systemu :frowning: załamka

Spróbuję jeszcze inaczej - prześlę ci bezpośrednie linki do pobrania BIOSów ze strony Asusa. Rozpakuj i zmień nazwy w Total Commanderze - linki już poszły. Nazwy muszą być ASUS.CAP albo A5502.CAB - pendrive musi być sformatowany w FAT16/32 (nie NTFS).

Chyba coś poszło nie tak bo nie działa rozruch systemu, zapala się tylko żółta dioda i nie przechodzi dalej.

Może zgubiły egzotyczne ustawienia rozruchu, jakby była tam wirtualna macierz.

Rozumiem, że komputer (BIOS/UEFI) już odpala ale „system nie wchodzi”. Trzeba to naprawić - odpal pendrive instalacyjny z Windowsem - tak jakbyś instalował system na nowo ale zamiast „Zainstaluj teraz” wybierz „Napraw komputer”.

Jak mam odpalić jak nie przechodzi diagnostyki płyty

Napisałeś, że „…nie działa rozruch systemu…” to znaczy, że płyta odpala. Do BIOSu możesz wejść?

Nie

Źle sformułowałem zdanie

Jak płyta nie odpala, to albo trzeba, jeśli płyta ma taką opcję, odzyskać BIOS za pomocą pendrive. A jeśli brak takiej opcji, wyluzować BIOS, wsadzić w programator i wgrać, a następnie wlutować. Kiedyś na podstawach robili.

Nie stresuj mnie to nowa płyta parę dni temu kupiłem, 20 wgrałem wcześniejszą wersję a teraz po 27 wyszła najnowsza wersja która już z klopotami.
Odsyłam z reklamacją nie wiem czy z gwarancji uznają, oby tak.
Się na cieszyłem nowym sprzętem że szok.

Większość nowych płyt ma przycisk do odzyskiwania BIOSu z pendrive.

No, wyluzować. Trudno, co zrobisz.

Tak na poważnie, dokładnie, uwalił UEFI. Trzeba flash wykonać.

Miało być wylutować, ale słownik zmienił.