Do tego myślałem dokupić RAM, aktualnie jest tam 4GB DDR3 SO-DIMM. Model płyty głównej to HP 8328 i nigdzie nie mogłem znaleźć ile mieści ona maksymalnie pamięci RAM, natomiast komenda dmidecode mówi ze jest to 32GB - tylko czy tak faktycznie jest czy moze to błędne info, mozna zaufać temu skryptowi? Sloty są 2, z czego jeden wolny. Z pamięcią RAM i jej wyborem juz mniejszy kłopot, myślę tylko czy 8 czy 4GB dodatkowo byłoby lepiej.
4 GB dodatkowego Ram, używane spokojnie za 60 zł dostaniesz. Dysk SSD 240 GB za 120 zł dostaniesz Adatę, Goodrama lub podobne budżetowe, nie ma co szaleć z cenami dla rodziców. Terabajtów danych kopiować nie będą a transfery też nie będą liczone ze stoperem. Wszystkie ważne dane i tak mogą skopiować na HDD podpięty do USB przejściówką za 20 zł I tak w planowane 200 zł zmodernizowałeś laptopa na błysk.
Może i tak, ale we Francji też na pewno można dostać wiele innych SSD, równie dobrze nadających się do tego celu. W zasadzie to praktycznie każdy SSD o pojemności od 240 GB się nadaje.
Co do RAM - 8 GB wystarczy, ba - nawet 4 GB nie są tragedią, gdy masz SSD.
Jak to? Pierwszy z brzegu Amazon ma w ofercie od kart MicroSD przez kości RAM po dyski do komputerów Goodram-a, ale marka jak koledzy wspominają nie ma tutaj większego znaczenia. Na backup masz aż nadto miejsca na HDD, wybierz po prostu taki dysk SSD, który ma najdłuższą gwarancję