Z kolei w komentarzu january1stwierdza, że taka operacja nie jest legalna.
Jak to jest? Jeżeli mam laptopa z preinstalowanym Win7 i naklejką z kluczem do Win7, to czy naprawdę muszę, żeby mieć legalny Win8, trzymać resztki starego systemu na dysku?
Generalnie zawsze było tak, że upgrade wymagało posiadania licencji wersji poprzedniej, ale niekoniecznie już zainstalowanej (mówię o różnych producentach, nie tylko o Microsofcie). Licencji Windows 8 nie czytałem, ale wydaje mi się, że jest to legalne, o ile nie ingerujesz w pliki systemu Windows 8 (nie modyfikujesz/nie podmieniasz ich).
Upgrade można instalować jako aktualizację już istniejącego systemu, jak i instalkę na czystym dysku (a przynajmniej Vista i 7 zawsze dawały taką opcję) i jest to legalne, ale musisz być posiadaczem jednej z poprzednich wersji Windowsa (XP, Vista, 7) - jeżeli masz oryginalny klucz (nie ważne czy BOX czy OEM) to kupujesz Update, robisz formacik, instalujesz na czystym dysku i obok starej naklejki z hologramem naklejasz tą nową z upgrade-u - po sprawie
Kolego THRaKeD przeczytałem ten poradnik i niestety, ale january1 ma rację. Dokonywanie zmian w rejestrze w celu wymuszenia aktywacji systemu jest niezgodne z prawem (licencją). Zadzwoń na infolinię Microsoftu to otrzymasz dokładne wyjaśnienie sprawy. Podobnie jak january1 jestem zdziwiony, że taki poradnik znajduje się na tym portalu.
Ok pisząc prawo miałem na myśli licencję. Próbowałem zrobić podobnie tzn. zainstalowałem sam win8 upgrade na sformatowany dysk. System nie chciał się aktywować a kiedy zadzwoniłem do MS to gościu po drugiej stronie powiedział, że takie kombinacje (zmiany w rejestrze) naruszają licencję.
Rozumiem. Gdzieś wyczytałem o programie do “wyciągania” licencji aktywowanego systemu (Win 7) i jego ponownym wgrywaniu, żeby nie trzeba było ponownie systemu aktywować (po reinstalacji systemu) - w pełni legalną operację dodam. Może tę metodę da się i tu zastosować (zgrać z Win 7 i wgrać na Win 8?).
Nie żebym się czepiał, ale skorzystałem z Asystenta aktualizacji systemu Windows 8, chcąc zaktualizować swoją siódemkę do ósemki. Pomijając kwestię cen, na samym końcu instalator zapytał mnie czy chcę zaktualizować teraz, czy chcę to zrobić później z dysku. Nagrałem sobie obraz na płytkę który został wygenerowany, a następnie odpaliłem klasycznie płytkę i normalnie przeprowadzałem proces instalacji na czystym dysku. Przy aktywacji nie było żadnego problemu. Nie bawiłem się z żadnymi rejestrami, czy tego podobnymi rzeczami, po prostu zainstalowałem system na czysto i wszystko działa.
Działa wszystko, ponieważ wcześniej nie sformatowałeś dysku. W momencie instalowania win8 miałeś stary system. Podczas instalacji instalator przeniósł stary system do folderu Windows.old, który zresztą można usunąć. Gdybyś przed instalacją systemu sformatował dysk do zera, wtedy miałbyś problem z aktywacją.
Czegoś tu nie kumam. Piszecie, że trzeba mieć stary system aby zainstalować “8”. Przecież w przypadku XP nawet Microsoft pisze, że trzeba instalować od nowa. A z drugiej strony jaki sens instalowania np. “7” po tylko aby uzyskać “8”. Dwa razy robić system(najpierw “7”, a później “8”)??? Jest to kompletnie nielogiczne. Czy w tym Microsofcie pracują normalni ludzie???
A co oznacza słowo posiadanie systemu? Oznacza posiadanie licencji na ten system, nie jest to równoznaczne z jego zainstalowaniem (bo po sformatowaniu dysku nie tracisz przecież posiadania systemu/licencji, tylko nie możesz z niego korzystać ).
A kto Ci każe kupować upgrade? Kup wersję pełną, to nie będziesz miał tego problemu. A że wersja pełna kosztuje ok. 2 x upgrade, to mając już system umożliwiający upgrade, taniej jest kupić taką właśnie wersję. Ale jak wydajesz mniej kasy, to poświęcasz więcej czasu.
Inna sprawa, że jak się da, to nie trzeba instalować “starszej” wersji (jak się ma aktualnie czysty/nowy dysk), tylko sam upgrade na czystym dysku (tak jest nawet lepiej dla stabilności systemu).
@Pablo_Wawa - oto info z MS: WARUNKI UAKTUALNIENIA DO WERSJI WINDOWS 8 PRO PRZEZ INTERNET
" Każda licencja na uaktualnienie jest ważna tylko na jednym komputerze i umożliwia zainstalowanie uaktualnienia tylko na komputerze z ważną licencją podstawową, na którym jest zainstalowany jeden z następujących systemów operacyjnych: Windows 7, Windows Vista lub Windows XP (SP3). "
z podkreśleniem, “na którym jest zainstalowany jeden z systemów”.
@Kozub: Ok, ale ten zapis nie precyzuje takiego faktu/działania, że masz zainstalowany Windows 7, a potem formatujesz dysk i instalujesz Win 8 na czysto - bo nie precyzuje wyraźnie, że musi to być zrobione jako “nadgranie” posiadanego systemu.
I ja to podkreślam - na komputerze/dysku jest zainstalowany system Windows 7 - sęk w tym, że zarówno po formacie, jak i po normalnym zainstalowaniu upgrade do Win 8 i tak już nie masz zainstalowanego na dysku Windows 7 - w którymś momencie i tak “znika” starszy Windows (a licencja jednak nie precyzuje wyraźnie tej metody).
Czyli, może być tak, że kiedy przez asystenta instalujesz od razu na W7 to potem może występować problem z aktywacją instalacji na czystym dysku, a jeżeli wybiorę opcję instalacji późniejszej, pobiorę obraz na dysk i później z tego obrazu zainstaluję na czystym dysku będzie OK.
Chyba rzeczywiście telefon do MS powinien rozwiązać problem. Tylko mam wrażenie, że oni sami czasami nie do końca wiedzą co i jak