Posiadam oryginalny system Windows 7 Premium Home Edition zakupiony kilka lat temu na amazon UK. Niedawno jako prezent do nowo podpisanej umowy na internet otrzymałem upgrade do Windows 8 Pro . Czy taka aktualizacja jest możliwa a jeśli tak to czy są jakieś problemy z upgrade wynikające z lokalizacji ? Czy nie łamie to postanowień licencji ?
nie wiem jak to jest z windowsem UK i PL ale wiem że nie zrobisz upgradu z W7 HP do 8 Pro, upgrade się robi w tej samej wersji czyli 7HP do 8HP lub 7Pro do 8Pro
Dzięki ale z tego co się orientuję to nie ma wersji Win8HE, są tylko Basic, Pro,Enterprise, RT - która jest odpowiednikiem Home Premium , tego niestety nie wiem.
Windows 8 bez członu określającego wersję, tzw. Windows 8 Core lub Basic lub Home (lub najwłaściwiej - Windows 8) jest odpowiednikiem Home Premium.
Możliwy jest upgrade z Windows 7 Home Premium do Windows 8 Pro. Niemożliwy jest upgrade z wyższego SKU do niższego, ale w drugą stronę nie ma problemu. Jednakże, ze względu na to, że zmieniasz język, to niemożliwe jest upgrade “w miejscu”, wymagane będzie wykonanie czystej instalacji. Nie będzie można zachować aplikacji i ustawień.
Postanowiłem wypróbować Windows 8 najlepiej instalując “na czysto” ale z tego co czytam na forach to jest później problem z aktywacją takiego systemu. No i pozostaje jeszcze jedna kwestia, czy w razie wystąpienia problemów można powrócić do Win7 ?
Wiem, że jest sposób na wykonanie upgrade z wersji PL do ENG, zamyka się to jeden zmiany w rejestrze wersji polskiej, jak znajdę dokładny opis, który klucz zmienić to podam, robiłem to już dwa razy, normalnie można zrobić upgrade bez utraty danych
Dzięki wielkie Czyli na wszystko jest sposób. Skoro posiadam dowód zakupu wersji pudełkowej z Amazon UK, to ten trick z rejestrem nie łamie licencji, w sumie mógłbym spróbować aktualizacji bez zachowania aplikacji i ustawień ale znając życie zawsze zostaną jakieś śmieci po poprzednim systemie.
– Dodane 30.09.2013 (Pn) 15:22 –
Zainstalowałem Win8-64Bit, wybrałem instalację niestandardową, sformatowałem dysk c, na którym była siódemka , ok 20 minut i koniec instalacji. System aktywował się automatycznie i nic nie musiałem robić. Po-testuję do końca tygodnia ale na starcie " metro" nie przypadło mi do gustu, po wyłączeniu komputer nie chce wyjść ze stanu hibernacji (pomaga tylko reset), czasem ciężko coś znaleźć , ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia.