Upgrade kompa w ograniczonym budżecie

Witam serdecznie,
na samym wstepie zycze Wesolych Swiat wszystkim! :christmas_tree: :smiley:

Tak jak w temacie, chcialbym podkrecic swojego kompa, a raczej tchnac w niego zycie, bo sie wysypal (o tym pozniej).
Moj budzet na ta chwile to jakies ~1200zl. Na RAM, plyte i procesor. Czesc rzeczy chce zostawic ze aktualnego zestawienia, mianowicie;

• PSU (corsair VS550)
  • dysk HDD oraz SSDx2
  • obudowa Zalman Z3 Plus
  • GPU GTX 960 4GB - chwilowo, za dwa-trzy miesiace wymienie rowniez tego starego ziemniaczka.

Jakie sa moje typy na ten moment? Ryzen 7 2700x + Corsair Vengeance 2x8GB 3200mhz + MSI B450 Gaming Plus Max.
W przyszlosci chcialbym dorzucic RX 580/590 8GB lub GTX 1660 6GB.

Do czego potrzebuje komputer?
Do nauki, pracy, grania jak i w przyszlosci jakas obrobka filmow/zdjec, strumieniowanie.

Co sie stalo z obecnym zestawem?
Otoz moj dosc antyczny komputer (i5 3470 na plycie asrock z75 pro) zaczal sprawiac problemy. Na poczatku bios nie mogl zalapac, zresetowalem go i jakos ruszyl. Nastepnego dnia ten sam problem, wymienilem baterie biosu, zresetowalem ponownie. Wyciagalem kosci ramu, i wystartowal po wyciagnieciu jednej (z czterech), jednakze nie czytal dysku na ktorym byl system (jeden z 3, SSD). Przemienialem wtyczki i gniazda na wszystkie mozliwe sposoby, i dalej go nie znajdowal.
Mozliwe, ze padl dysk czy jednak to wina po stronie plyty? Bo nie mialem wczesniej problemow z systemem czy cokolwiek co wskazywaloby na konajacy dysk.

Wracajac do zestawu, ktory mam zamiar skompletowac…
Jestem ciekaw co Wy sadzicie na ten temat, czy macie moze jakies lepsze zamienniki lub w jaki sposob wydalibyscie ta pule pieniedzy by zadowolic potrzeby, ktore opisalem wyzej.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do pisania swojej opinii. :slight_smile:

Trzeba by dysk u znajomych / płytę od znajomych podpiać :wink:

Nie narzekaj, to wcale nie aż tak daleko od RX 570. Moja rada byś nie patrzył nawet na RX 590, gorące i nie opłacają się. RX 580 tylko jakbyś 8GB dostał za 700 zł, za 800 lub 900… średni biznes. Ogólnie lepiej iść w 1660 (Super/TI) lub 5700 (XT). Dłuzej wystarczą.

Typy nie sa złe, zastanawiałbym się tylko nad 2700… czy nie 3600? * rdzeni fizycznych i 16 logicznych bardziej pod maszyny wirtualne. W grachz as niższy zegar 2700 boli trochę. https://www.youtube.com/watch?v=_R5YxqzEsJs

Jeśli budżet nie może być wyższy o 300 zł to wg mnie taki komplet.

Lub

I do tego

Dlaczego taki wybór? Jeśli nie możesz dać więcej to 2700X jest bez sensu na dzień dzisiejszy, lepiej teraz 2600 (Chyba że na 3600 starczy) i kiedyś jak będziesz robić obróbkę grafiki to wtedy na jakieś 4700 zmienisz jeśli będziesz potrzebować.
Płyta główna wybrana taka nie inna bo w zasadzie na tej półce cenowej nie ma nic lepszego, jest po prostu świetna. Mam nadzieję że weźmiesz droższa wersję bo jest trochę lepiej wykonana.
No i do tego RAM oczywiście 2x8GB 3200MHz. Zwykły, sprawdzony.

Wow, dzieki za tak szybkie odpowiedzi! Jednakze, chcialbym zadac pare pytan…

@anon7248146
Wiec mimo wszystko polecalbys, bym wzial karte od zielonych? Roznica cenowa jest niewielka na niekorzysc GTX. Moglbys wyjasnic dlaczego jest to lepszy wybor?

@panicagaming
Jezeli po dolozeniu paru dyszek mialbym byc o wiele bardziej zadowolony, niz po zachowaniu ich w kieszeni to tak, bylbym sklonny dolozyc.

Spora jest roznica pomiedzy ta drozsza plyta ktora podales, a ta ktora wymienilem ja? Jezeli o sam wyglad chodzi, to Gaming Plus MAX podoba mi sie o wiele bardziej. Pytanie brzmi, jak chodzi o parametry i spisywanie sie w uzyciu. (tu jestem totalnie ciemny)

Oboje polecacie 3600 zamiast 2700x. Ogladnalem test, ktory podeslales i roznica w FPSach jest niewielka, ale faktem jest, ze wystepuje. Jak 3600 radzi sobie z wieloma zadaniami na raz? Na przyklad wlasnie streamowanie gier, obroka filmow etc… Jest spora w tym roznica? Jezeli tak, to ktory z tych procesorow wygrywa? Zalezy mi by byl to uniwersalny sprzet, na ktorym nie bede tylko i wylacznie gral

Gaming plus MAX jest jedną z wielu płyt głównych, które podczas obciążania wewnętrznie się gotują (temperatury sekcji zasilania 100° i powyżej) natomiast A-Pro jest jedną z nielicznych, która nie chce przekroczyć 70°, to zasadnicza różnica.
Co do procesora to jak chcesz, porównanie wydajności na papierze wygląda mniej więcej tak:
https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Ryzen-7-2700X-vs-AMD-Ryzen-5-3600/3238vs3481
Przy renderingu będzie w zasadzie efekt taki sam w obydwu przypadkach, a w grach jednak 3600 robi pewną różnicę.
Temat grafiki zostaw do czasu, aż będziesz miał kupić bo tu się dużo lubi zmieniać.

Dlaczego GT 1660 jest lepszy od RX 580 czy rx590?
Otóż w zależności od gry jest 10 do 20% wydajniejszy. Jest kilka gier gdzie RX 590 wygrywa, ale nie warto. 1660 wcina 120 W, RX 590 łyka 200 W… O ile RX 570 jest dobrą karta w dobrej cenie 600pln, to 1660 jednak chyba będzie lepsza. Ewentualnie coś z Radeonów 5600, zależnie od wydajności i ceny.
Jeżeli nie pili Ciebie tak mocno budżet to niezbyt widzę sensu brania 580/590, karta ma kilka lat, jesta ndal wydajna, ale nowszym już troszkę ustępuje, dodatkowo jest stosunkowo gorąca. :wink:

@panicagaming
Rzeczywiscie to dosc solidny argument, aby poswiecic designe. Takze, drozsza wymieniona przez Ciebie plyta zostala dodana do koszyka :slight_smile:

@anon7248146
Moim pierwszym wyborem byl wlasnie GTX 1660, potem jakos zszedlem myslami w strone czerwonych… Ale na bazie tego co mowisz, chyba wroce do pierwotnego wyboru. Aczkolwiek, na to jest jeszcze troszke czasu.

Co do procesora…
Przegladam benchmarki, testy porownawcze, czytam komentarze pod filmami, gdzie 7 2700x konkuruje z 5 3600 i dosc jasno wynika, ze do zadan ktore wymienilem wyzej, 7 2700x poradzi sobie lepiej kosztem rzecz jasna, paru FPS’ow. Ponadto, wspominaja, ze 2700x to bardziej przyszlosciowa jednostka. Roznica cenowa pomiedzy nimi to 27 euro na ta chwile, na niekorzysc 5 3600.

Nie to zebym kwestionowal Wasza wiedze i pojecie na ten temat, ale zawsze wole miec pewnosc dobrze zainwestowanych pieniedzy. Jakby ktos mi mogl to obiektywnie przedstawic, majac na uwadze wymienione przeze mnie zadania dla komputera (glownie streamowanie, granie i obrobka filmow) to bylbym nad wyraz wdzieczny.

Pozdrawiam! :smiley:

Zgadza się, 3600 da kilka więcej FPS, co ważne i w grze i streamingu. :wink: W filmach i ich montowaniu… sam musisz zobaczyć ile rdzeni potrzebuje Twoje oprogramowanie. 2700 jest i nie jest jednostka przyszłościową. Oczywiście 8/16 wystarczy na dłużej, ale z drugiej strony i zegary idą w górę i 3600 ma kilka nowszych rozwiązań (np. obsłuży szybszy RAM). Gdybyś wiec miał iść w 2700… to nie jestem pewien, czy może jednak nie 2700 bez X i z lepszym chłodzeniem i lepszą płytką do samodzielnego OC. Stockowa 2700X ma zauważalnie wyższe zegary i wydajnosć, ale łyka ponad 100W, co trochę kulturę pracy popsuje.

Ogólnie niezależnie od wybory 2700(x)vs 3600 oba sa dobre i będzie Pan zadowolony. :wink:

2700X można spokojnie podkręcić do 4,1 - 4,2 samym mnożnikiem nie bawiąc się w napięcia i inne bajery, a stockowy wentylator radzi sobie bez problemu :wink:

Dzieki wszystkim za pomoc,

Zamowione i zamontowane zostaly:
Ryzen 7 2700x,
MSI B450-A PRO MAX,
Crucial Vengeance 2x8GB 3200mhz.

PS. Jednak okazalo sie, ze padl dysk a nie plyta glowna.
PS 2. Mam niemale problemy zeby zainstalowac system na nowo, jakby ktos mial chwilke i chcial pomoc, to za moment napisze temat w odpowiednim dziale. :disappointed:

Pozdrawiam!