Upgrade komputera - jaka płyta główna niezbyt droga - niestandardowe potrzeby

Jak zainstalujesz od nowa, to ruszy wszystko na linuksie. Natomiast jak przeniesiesz zainstalowane, to już różnie bywa. IMHO szkoda czasu na zabawy, skoro łatwo zainstalować od nowa. Zwłaszcza, że niektóre gry wrzucały inne pliki w zależności od systemu, procesora, karty. Np. teoretycznie taki Dragon Age pierwszy działa normalnie pod 11. W praktyce, sypie się mniej więcej w połowie gry. Podobnie Dungeon Siege 1. Ale pod Linuksem jest ok.

A co do tych płyt głównych to mam jeszcze z ciekawości pytanie odnośnie bezpieczeństwa i jakie jest ryzyko dla zwykłych ludzi (nie firm ) płyt z CPU Intel vs AM4 vs AM5.

Nie jestem specjalistą, ale słyszałem że jest coś jakiego jak Intel Managament Engine (Intel ME) które ma bardzo poważne luki bezpieczeństwa, ale niedawno wyczytałem że na AMD jest także AMD PSP (AMD Platform Security Processor) które także jest zagrożeniem:

Oba są podobno oddzielnym mini PC we wnętrzu płyty głównej z własnym systemem operacyjnym, mają dostęp do wszystkich danych i zdalny dostęp przez internet dla producenta. I obu nie da się wyłączyć nawet (działają nawet po wyłączeniu PC - tzn. trzeba wyłączać PC od prądu).

To jest zdaje się dojście dla policji w walce z przestępcami, ale równie dobrze może być wykorzystywany przez ruskich czy chińskich hakerów

Podobno AMD w płytach AM4 wprowadził możliwość wyłączenia najbardziej niebezpiecznych rzeczy:

czy to nadal aktualne w AM5? Jak to się ma do Intela?
Czy każda płyta AM4/AM5 ma opcję wyłączenia AMD PSP?

i druga sprawa

Czy płyty AM4/AM5 dostaną jakieś update czy to będzie dotyczyć tylko przyszłych generacji?
Czyt to dotyczy także sprzętu konsumenckiego? Czy tylko serwerów?

Skoro i tak wydawać forsę mnóstwo forsy na nowy PC to może lepiej poczekać na nowe Ryzeny?
(tylko czy będzie można dołozyć taki procek z firmware open-source do dowolnej płyty AM5)?