Witam. Chciałem sobie ulepszyć peceta, postanowiłem zacząć od znalezienia porządnej ale nie zbyt drogiej płyty głównej.
mam następujące wymagania co powinna płyta główna obsłużyć:
2xGPU NVIDIA + AMD APU / Intel HD (1 NVIDIA będzie z z dobrą CUDA, a 2 stara zgodna z Win7 do przekazania na VM)
Zgodność z GPU passtrough z Linuxa do Windowsa na VM - podobno muszą być dobre grupy IOMMU
2x dysk NVME - tzn. chcę mieć możliwość dokupienia drugiego dysku w przyszłości
Mnóstwo wejść i możliwości rozbudowy: mój obecny sprzęt który chciałbym podłączyć:
nagrywarka DVD
nagrywarka Bluray (używam obu)
moja obudowa ma kieszeń na dyski 2.5’’ - chcę zachować obudowę
duży dysk HDD 3.5’’ na dane
obecny dysk SSD (powgrywane gry - chcę po prostu zostawić jak jest)
Aha, I wolałbym aby płyta główna nie miała wbudowanego wi-fi
Tak więc potrzebuję na co dzień 5 złączy SATA no ale z tego co czytam teraz to jest max 6 wejść oraz płyty główne są oszukane i podłączenie NVME wyłącza 2 porty SATA, czy to prawda? Więc po podłączeniu 2 dysków NVME zostaną mi się tylko 2 porty…
I nie mogę się zdecydować czy AM4, czy AM5 czy jakiś Intel?
Bo z jednej strony AM5 są wydajniejsze ale z tego co czytam płyty AM5 mają gorsze grupowanie IOMMU
(co do czasu zakupu i ceny to nie spieszy mi się - mogę czekać cierpliwie jak pająk w sieci na korzystną ofertę nawet pół roku czy rok )
Działa z 3060. Aczkolwiek, jest to tak upierdliwe, że bardziej opłaca się po prostu odpalać starsze rzeczy pod linuksem niż mordować jedocześnie z VM i 11 z przekazywaniem grafiki.
Większość płyt ma.
To sobie podepniesz na USB jakby co, np. jak za mało S-ATA. USB i tak jest szybsze niż potrzeba.
Zależy od przepustowości PCIe. Po prostu, gdy brakuje przepustowości, to instalacja dysku NVME wyłącza port S-ATA i tyle. W jednej płycie wyłączy, w innej nie. Ba, są procesory z ograniczoną ilością zasobów. Wypisałeś wymagania, tylko, brakuje podstawowej, rzeczy, ile chcesz na to wydać wszystko.
Bez wiedzy, ile masz kasy, trudno coś wybrać, bo nawet nie bardzo wiadomo w jaką platformę celować. Dzisiaj koszt samych pamięci to już spora suma, zwłaszcza przy DDR5.
Chyba ok . 1500zł powinno wystarczyć na dobrą płytę + przeciętny współczesny CPU + RAM DDR4 32GB? Są jakieś płyty AM5 z DDR4?
Co do CPU do wołałbym jakiś energooszczędny CPU 65W z przeciętną grafiką APU/Intel HD.
Zasilacz mam raczej dobry, obudowa zostaje.
Lepsze GPU dokupię później.
Liczyłem średnio po 500zł za płytę/CPU/RAM.
przy założeniu że współczesny dobry komputer do gier to koszt ok 3500zł
z czego połowa to karta graficzna NVIDIA (mój obecny PC w nowości tyle kosztował )
Co do płyty to chodziło mi tylko o to by nie łączyło grup IOMMU GPU z czymś tam jeszcze
i miała tyle wejść ile moja obecna FM2, żeby można płynnie przejść bez zmiany przyzwyczajeń, przeinstalowania 3 systemów itp.
P.S. Raczej na obsługę Windows 7 bez VM nie mam co liczyć?
Czasem mogę potrzebować starej karty fire-wire PCIe która nie ma sterowników na Win10/Linux
Chciałeś powiedzieć 1500 zł za samą płytę z takimi wymogami.
Właśnie te tanie po 500 itp to maja obcięte przez tani chipset linie PCI-e i to kastruje porty.
Obudowa - ok 200 np. Deepcool CH370
Zasilacz - ok 300zł Deepcool PL750D 750W 80+ Bronze (co najmniej certyfikat Bronze, i nie chodzi o efektywność, tylko aby trzymało jakieś parametry).
GFX - OK 2500 RTX 5070, taniej RX 90 9060 xt lub 5060 ti ok. 2000
CPU do tego np. Ryzen 7 7800X3D (9xxx jak widać ostatnio padliny się masowo trafiają) ok. 1400
Płyta w rodzaju ASUS TUF GAMING X870E-PLUS to już samo MOBO to jest ok 1300
A i to, ilość obsługiwanych złącz i sposób jest opisany na stronie, bo zależy od CPU, oraz zajętych slotów.
A jeszcze chłodzenie i RAM do tego. Minimum to 16G czyli z 1000 będzie jak nic.
Zatem jakiś tam w miarę dobry wyjdzie z 7-8000, średni z 6000.
Przy budżecie 1500zł, pozostaje AM4, intel 12 gen. I wtedy faktycznie jakaś płyta starsza, bardziej wypasiona spełni te wymogi. Ale nawet tutaj, to bym się za gotowym zestawem rozglądał, z drugiej ręki.
Mmiałem zamiar wymienić sam, a płyta główna jest jedynym elementem którego jeszcze nie wymieniałem, dlatego chciałem uniknąć kupowania drogiego sprzętu który mogę popsuć. Ale chyba na razie się wstrzymam, aż skończą się świąteczne podwyżki cen
Obecne ceny trochę nie pasują do wartości tych sprzętów, nie podam linków bo już zgubiłem, ale widziałem jakąś starszą płytę na AM4, archiwalna oferta sklepu (brak w magazynach), cena ok 800zł, teraz były używane po ok. 1200zł uszkodzone chyba 500zł. Kto takie coś kupi?
Nie wiem ludzie te sprzęty skupują na handel?
RAM-y najbardziej podrożały także starsze AM4
Jeśli wybierzesz ASUSTeK COMPUTER INC. PRIME X470-PRO to na 100% będzie ci działać do wymienionych zastosowań, bo ja sam w ten sposób odpalam w VM XP z GT730 i Win 10 z GTX1650
Gry na Steam najmniej problemu ale
Niektóre stare gry na DVD, przenosiłem bez instalacji jeszcze z XP na Win7 potem Win10 i działają.
Do niektórych wystarczy użyć
albo:
Oraz zrobić obraz BIN/CUE i montować obraz pod Windowsem:
lub pod Linuxem
Mam niektóre stare gry z duzą ilością powgrywanych modów (HD mody i inne) co w sumie daje po czasem po kilkadziesiąt GB na grę.