Upgrade komputera - jaka płyta główna niezbyt droga - niestandardowe potrzeby

Witam. Chciałem sobie ulepszyć peceta, postanowiłem zacząć od znalezienia porządnej ale nie zbyt drogiej płyty głównej.
mam następujące wymagania co powinna płyta główna obsłużyć:

1. 2xGPU NVIDIA + AMD APU / Intel HD (1 NVIDIA będzie z z dobrą CUDA, a 2 stara zgodna z Win7 do przekazania na VM)
  2. Zgodność z GPU passtrough z Linuxa do Windowsa na VM - podobno muszą być dobre grupy IOMMU
  3. 2x dysk NVME - tzn. chcę mieć możliwość dokupienia drugiego dysku w przyszłości
  4. Mnóstwo wejść i możliwości rozbudowy: mój obecny sprzęt który chciałbym podłączyć:
  • nagrywarka DVD
  • nagrywarka Bluray (używam obu)
  • moja obudowa ma kieszeń na dyski 2.5’’ - chcę zachować obudowę
  • duży dysk HDD 3.5’’ na dane
  • obecny dysk SSD (powgrywane gry - chcę po prostu zostawić jak jest)

Aha, I wolałbym aby płyta główna nie miała wbudowanego wi-fi

Tak więc potrzebuję na co dzień 5 złączy SATA no ale z tego co czytam teraz to jest max 6 wejść oraz płyty główne są oszukane i podłączenie NVME wyłącza 2 porty SATA, czy to prawda? Więc po podłączeniu 2 dysków NVME zostaną mi się tylko 2 porty…

I nie mogę się zdecydować czy AM4, czy AM5 czy jakiś Intel?
Bo z jednej strony AM5 są wydajniejsze ale z tego co czytam płyty AM5 mają gorsze grupowanie IOMMU

(co do czasu zakupu i ceny to nie spieszy mi się - mogę czekać cierpliwie jak pająk w sieci na korzystną ofertę nawet pół roku czy rok :grinning:)

Cześć.

Niestety tak. 99% płyt Ci odpada.

Nie jestem pewny czy spełnia wszystkie wymagania, ale zobacz:
ASRock Z790 Pro RS
Jest też tańsza wersja bez w-fi.
https://www.euro.com.pl/plyty-glowne/asrock-z790-pro-rs-ddr5.bhtml?from=gf&p=799.00&cr=0

Z reguły chyba w biosie można to wyłączyć, więc nie powinno przeszkadzać jeśli jest.

Działa z 3060. Aczkolwiek, jest to tak upierdliwe, że bardziej opłaca się po prostu odpalać starsze rzeczy pod linuksem niż mordować jedocześnie z VM i 11 z przekazywaniem grafiki.

Większość płyt ma.

To sobie podepniesz na USB jakby co, np. jak za mało S-ATA. USB i tak jest szybsze niż potrzeba.

I tak większość nie ruszy…

Bez znaczenia.

Ale zapytam jeszcze dla pewności:jak to jest?
2 dyski NVME wyłączą 4 porty SATA?
Na płycie z 4 portami SATA wysiądą wszystkie?

Zależy od przepustowości PCIe. Po prostu, gdy brakuje przepustowości, to instalacja dysku NVME wyłącza port S-ATA i tyle. W jednej płycie wyłączy, w innej nie. Ba, są procesory z ograniczoną ilością zasobów. Wypisałeś wymagania, tylko, brakuje podstawowej, rzeczy, ile chcesz na to wydać wszystko.
Bez wiedzy, ile masz kasy, trudno coś wybrać, bo nawet nie bardzo wiadomo w jaką platformę celować. Dzisiaj koszt samych pamięci to już spora suma, zwłaszcza przy DDR5.

Chyba ok . 1500zł powinno wystarczyć na dobrą płytę + przeciętny współczesny CPU + RAM DDR4 32GB? Są jakieś płyty AM5 z DDR4?
Co do CPU do wołałbym jakiś energooszczędny CPU 65W z przeciętną grafiką APU/Intel HD.
Zasilacz mam raczej dobry, obudowa zostaje.
Lepsze GPU dokupię później.

Chyba nie.
Bo jeśli mowa o nowych rzeczach, to za same pamięci trzeba liczyć w okolicach 1200 zł. A ty chcesz jeszcze dobrą płytę i współczesny CPU.

Liczyłem średnio po 500zł za płytę/CPU/RAM.
przy założeniu że współczesny dobry komputer do gier to koszt ok 3500zł
z czego połowa to karta graficzna NVIDIA (mój obecny PC w nowości tyle kosztował )

Co do płyty to chodziło mi tylko o to by nie łączyło grup IOMMU GPU z czymś tam jeszcze
i miała tyle wejść ile moja obecna FM2, żeby można płynnie przejść bez zmiany przyzwyczajeń, przeinstalowania 3 systemów itp.

P.S. Raczej na obsługę Windows 7 bez VM nie mam co liczyć?
Czasem mogę potrzebować starej karty fire-wire PCIe która nie ma sterowników na Win10/Linux

Chciałeś powiedzieć 1500 zł za samą płytę z takimi wymogami.
Właśnie te tanie po 500 itp to maja obcięte przez tani chipset linie PCI-e i to kastruje porty.

Współczesny, dobry komputer do gier to:

Obudowa - ok 200 np. Deepcool CH370
Zasilacz - ok 300zł Deepcool PL750D 750W 80+ Bronze (co najmniej certyfikat Bronze, i nie chodzi o efektywność, tylko aby trzymało jakieś parametry).
GFX - OK 2500 RTX 5070, taniej RX 90 9060 xt lub 5060 ti ok. 2000
CPU do tego np. Ryzen 7 7800X3D (9xxx jak widać ostatnio padliny się masowo trafiają) ok. 1400
Płyta w rodzaju ASUS TUF GAMING X870E-PLUS to już samo MOBO to jest ok 1300
A i to, ilość obsługiwanych złącz i sposób jest opisany na stronie, bo zależy od CPU, oraz zajętych slotów.
A jeszcze chłodzenie i RAM do tego. Minimum to 16G czyli z 1000 będzie jak nic.
Zatem jakiś tam w miarę dobry wyjdzie z 7-8000, średni z 6000.

Przy budżecie 1500zł, pozostaje AM4, intel 12 gen. I wtedy faktycznie jakaś płyta starsza, bardziej wypasiona spełni te wymogi. Ale nawet tutaj, to bym się za gotowym zestawem rozglądał, z drugiej ręki.

Mmiałem zamiar wymienić sam, a płyta główna jest jedynym elementem którego jeszcze nie wymieniałem, dlatego chciałem uniknąć kupowania drogiego sprzętu który mogę popsuć. Ale chyba na razie się wstrzymam, aż skończą się świąteczne podwyżki cen :grinning:

Akurat już się skończyły, bo jest po świętach.
Patrzyłeś na tamtą płytę?

Patrzę ale to Intel więc tylko muszę porównać CPU jak to by Intel wychodził cena / wydajność bo na razie wybrałem tylko kilka modeli AMD.

Świąteczne podwyżki cen sprzętów komputerowych kończą się dopiero po komuniach :slight_smile:

Nie wiem skąd oni biorą te ceny RAM-u
AI podało mi ceny 32 GB DDR4 (2×16 GB) → ok. 200zł

Jak pytasz AI to mu pisz, że chodzi o datę np: 17.01.2026. Inaczej poda Ci nawet bzdury sprzed 2 lat.

Obecne ceny trochę nie pasują do wartości tych sprzętów, nie podam linków bo już zgubiłem, ale widziałem jakąś starszą płytę na AM4, archiwalna oferta sklepu (brak w magazynach), cena ok 800zł, teraz były używane po ok. 1200zł uszkodzone chyba 500zł. Kto takie coś kupi?
Nie wiem ludzie te sprzęty skupują na handel?
RAM-y najbardziej podrożały także starsze AM4

Jeśli wybierzesz ASUSTeK COMPUTER INC. PRIME X470-PRO to na 100% będzie ci działać do wymienionych zastosowań, bo ja sam w ten sposób odpalam w VM XP z GT730 i Win 10 z GTX1650

RAM bardzo podrożał, i jeszcze skoczy o jakieś 40-50%. Dyski również będą droższe.
AI.

Dlaczego nie? Pisze o Linuksie - może ma wgranego steama i tutaj przeniesienie konfiguracji powinno zadziałać.

Kupowałem 2x32GB za ~700 zł, potem spadły do ~500, teraz za ten sam zestaw musiałbym zapłacić ~1600zł.

Może lepiej niech kupi jakiś serwer w tej cenie?

Gry na Steam najmniej problemu ale
Niektóre stare gry na DVD, przenosiłem bez instalacji jeszcze z XP na Win7 potem Win10 i działają.
Do niektórych wystarczy użyć

albo:

Oraz zrobić obraz BIN/CUE i montować obraz pod Windowsem:

lub pod Linuxem

Mam niektóre stare gry z duzą ilością powgrywanych modów (HD mody i inne) co w sumie daje po czasem po kilkadziesiąt GB na grę.