Dobrze Pocolog zdejmuję tył obudowy umieszczam dysk w Tym Pierwszym miejscu od góry
potem śrubki przykręcam do tego dysku z drugiej strony krzyżakiem w te 4 otwory i podłączam tylko Kablem Sata I powinien mi chodzić czy muszę w biosie go jakoś ustawić albo w ustawieniach Mój Komputer zarządzanie dyskami ??? dopiero stworzyć
SATA i zasilanie. W biosie czy systemie powinno go wykryć automatycznie. Musisz jedynie utworzyć partycje.
Jak już będziesz w biosie to przy okazji sprawdź czy masz AHCI włączone
Jak wyżej potrzebujesz SATA przez który bedą informacje gonily w lewo i prawo oraz drugi kabel obok od zasilania.
Stanie sie, nowszy dyski typu SATA II i III bedą chodzić szybciej i wydajniej bo z myślą o nich ten kontroler jest.
AHCI a co to jest czy to jest potrzebne do czegoś Mam włączyć to ? nic się nie stanie wtedy
w sumie możesz to teraz sprawdzić bez wchodzenia w bios
pobierz crystal disk info https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/
I jak u mnie na powyższym obrazie powinieneś mieć NCQ oraz TRIM napisane
To jest od 15 lat domyślnie włączone w biosie, więc się nie masz co przejmować zbytnio
no dokładnie ale czasem są perełki co nie mają
Np. jeden z update’ów do TUF, który zamiast AHCI ustawiał RAID
Moja płyt z przed 9 lat też nie miała tego włączonego w sumie sporo płyt nie miało szczególnie starszych. A mam p9x79 deluxe https://www.asus.com/pl/Motherboards/P9X79_DELUXE/
No i gitara
Podejrzewam, że w twojej płycie już nawet nie ma trybu IDE
No chyba nie ma Tego IDE trybu na tym Z370 niestety czyli z podłączania dysku nowego nici skoro nie ma tego trybu nie będzie działać nawet jak podłączę będzie chodził wolniej
Nie, nie. Tryb IDE to bardzo stary standard przesyłu danych, tego już właśnie nawet nie ma we współczesnych płytach, dlatego @Quassar trochę niepotrzebnie zrobił burzę w szklance wody
Wszystko u ciebie będzie działało tak jak powinno.
Wszystko będzie działać tak jak mówiłem wszystkie dyski mają takie samo mocowanie tzn się rozstaw.
Panowie a jeśli mi tego dysku Dajmy na to 500GB Crucial nie wyszuka to ja nie umiem sobie go stworzyć Sam czy to będzie trudne musicie mi powiedzieć jak utworzyć ten dysk zaraz po podłączeniu i ile mu przydzielić GB czy samo się to zrobi nie wiem zamówię sobie tego CRUCIALA CO mi Quassar Polecił tylko nie 1TB Tylko 500GB powinno mi wystarczyć… na gry tylko nie mam zielonego pojęcia o tworzeniu nowej partycji itp
To jest bardzo proste już ci tłumacze.
Możesz to zrobić za pomocą jakiegoś programu albo systemowej funkcji
Uważam że nie ma sensu pobierać dla takiej pier.dółki osobny program i zgrywać go na butującego pendrive.
Więc użyjemy narzędzia systemowego
W pasku wyszukiwania wpisujemy Zarządzenie komputerem
I na dole z lity Magazyn / Zarządzenie dyskami
I tam ci sie wyświetli lista dysków.
Wybierasz ten 2 dysk nie sformatowany i formatujesz go ustawiając mu rodzaj partycji NTFS.
Nie różnie sie to zbytnio od formatowania takiego pendrive
Ja bym na gry brał większy dysk, ale ja truskawki cukrem…
właśnie dla tego waham się Pomiędzy 500GB a 1TB i nie wiem co wybrać nie wiem który będzie lepszy Też bym chciał 1TB SSD ale są tylko takie za 500zł nie ma tanich ten 500-GB Jest za 279 zł tańszy ale wielu programów zdjęć muzyki gier mi nie pomieści niż ten 1TB-529 zł więc nie wiem już
Gdyby to ode mnie zależało, to wziąłbym po prostu najtańszy. Np. ten:
Ewentualnie ten:
Mam kilka Burstów i działają.