Witam Panowie… Myślę nad kupieniem Dysku SSD żeby instalować na nim gry i przechowywać je na nim minimum 480GB ale ktoś mi odradził powiedziano mi że lepszym wyborem będzie Dysk M.2 NVMe pytanie czy opłaca się bardziej iść w SSD czy ten Dysk M2 czy będę mógł przechowywać na nim gry które dużo ważą czy mogę na nim instalować gry… bo mam w płycie 3-2 miejsca na taki dysk M2 tylko Pytanie czy Warto czy będzie mi gra szybciej się wczytywała Ekrany ładowania i szybkość w innej Pracy z plikami filmami internetem … polecacie jakiś Dysk jeżeli byłby dobrym pomysłem czy może Raczej SSD Na Sata to chyba tylko ja już używam Przestarzałych HDD i SSD wszyscy inni poszli w M2 Dyski
Kup dysk na “zwykłym” SATA3. Będzie taniej, a różnicy w prędkościach nie zauważysz.
M.2 daje 10% przyspieszenia względem zwykłego SSD SATA. W porównaniu do cen się nie opłaca, lepiej za to 1TB SSD SATA.
dokładnie w testach na youtube jest wiele filmików pokazujących różnice.
Np gta uruchamia sie w 40s na jakiś tam HDD na SSD v 11s a na nvme w 10s. Czy jakoś tak w każdym razie różnica jest niewielka.
Muszą lepsze kontrolery porobić w płytach głównych niby samsung ma zrobić nową konstrukcje NVME która zrewolucjonizuje ale narzazie echo…
Jak chodzi o SSD to z tanich ale nie badziewnych tylko takich które już jest sens kupować i nie padną na dniach,miesiącach po mimo nowości to polecam Crucial za 1TB zapłacisz 500zł a za 2TB w cenie 950zł
5 lat gwarancji.
Ja bym poniżej 1 TB nie schodził, ale każdy ma swój wymóg.
Gry ważą już po 80-140GB i bedą coraz więcej szczególnie te AAA bo wchodzi już 4k rozdzielczość.
Nawet jak sam na niej nie będziesz grać to gra i tak będzie te pliki 4k textur trzymać na dysku.
No i zgrani i rozpakowanie takiej jednej gry zajmie ci z 280GB a pewnie będziesz chciał mieć kilka gier naraz zainstalowanych do tego dojdzie system z jakimiś tam programami typu Office itd i na czysto sam system zabierze ci z 22GB + z 20GB na kolejne programy biurowe.
Ale jak jednak sie upierasz to przyjmniej ten 512GB weź i poniżej nie chyba że chcesz sztukować i kupować kolejny dysk… ale to nie jest dobre rozwiązanie bo lepiej mie 1TB dysk niż 2 po 512GB
Bo np będziesz miał wolne 50 GB na 1 dysku a na drugim 80 a tak to byś miał wolne razem 130GB i mógł byś zainstalować np gre co waży jeszcew 90GB a tak to nie rozdzielisz gry na 2 dyski…
Ale to już musiał byś mieć srogo upchane dane po brzeg.
Co do tamtego patriota to lepiej weź tego cruciala da ci 5 lat gwarancji zamiast 3 i ma lepsze parametry 90k iops losowy a tamten patriot tylko 60k co odbije sie na szybkim dogrywaniu drobnych plików.
System mam już na 1 SSD Kingston 240 teraz chcę kolejny dysk tylko na Gry nic więcej na którym będę je przenosił i szukam taniego dobrego szybkiego bo mam w obudowie takie kwadratowe miejsce jak by dało się tam wsadzić dysk i przy wiercić śrubami żeby trzymał no i podpinasz kabel sata dokupiony i dysk hula
tylko kup wersje MX crucial, nie pomyl z BX nie wiele tańsza a za to gorsza.
Ten Dysk który mi podesłałeś crucial 500 GB interesuje mnie tylko jest jeden wielki problem jak ja go podłączę do mojego slotu na dysk i wystarczy że podepnę go kupionym czerwonym kabelkiem Sata czy kablem od zasilacza muszę też a problem jest następujący Ten dysk posiada miejsce na śrubki z tyłu Quassar a ja mam W obudowie Tak Patrz więc nie mam pojęcia jak to zamontować
Dziwne to masz, nie ma tam jakiś specjalnych dodatkowych mocowań standard raczej jest taki sam w dyskach.
Zresztą dysk może nawet wisieć w powietrzu on nie zawiera części ruchomych tylko kości na pcb ale fakt też mam dysk zamocowany na stałe w budzie żeby nie było nieładu w środku.
Są tylko te 4 otwory na Śrubki Typu A które widziałeś w tym slocie w obudowie do przykręcenia nie ma żadnych innych mocowań a Ten Dysk Posiada miejsca na śrubki z tyłu i po bokach i na froncie ma też otwory na przymocowanie sanek szyn więc chyba nie bardzo mi wejdzie taki używając tylko śrubokręta śrub szyny mocowanie będzie potrzebne
Mówiłem ci że standard mocowań jest taki sam dla dysków ssd nawet mój pierwszy Samsung SSD 830 ma tak samo rozstaw śrub pod dołem i na bokach.
Jak się kupuje jakieś dziwne obudowy co nie spełniają żadnych norm to potem trzeba kombinować jak dysk podłączyć/przymocować nie wiem nie jak wybierałem tobie taką obudowie na pewno powinno się dać jakoś normalnie ten dysk tam przymocować.
-bump-
Podaj model obudowy co masz.
SilentiumPC Regnum RG2W Pure Black (SPC162)
Jeden Dysk HDD z tyłu po drugiej stronie obudowy zamontowany i Jeden SSD zamontowany w tym miejscu ze zdjęcia bo śruby są widoczne i zatykają otwory na wylot i można je zobaczyć
No i spokojne w te miejsca dysk przykręcasz a na środku ta kratka ma służyć lepszej wentylacji dysku od spodu
Quassar a jak wygląda sprawa po drugiej stronie czy można zrobić tak samo no wiesz tam gdzie mam zamocowaną płytę główną Kartę Itp czy nie chyba że dysk trzeba odwrócić w jakąś inną pozycje przód dysku zwrócony w stronę tych wentylatorów z przodu a tył ze złączem na Sata w stronę płyty głównej tylko nadal zagwozdką jest to jak przymocować dysk jeśli śróbki są z tyłu dysku albo na Jego bocznych krawędziach
Prosto i na temat:
Ja czekam, aż najtańsze terabajtowce TLC spadną poniżej 350 PLN. Do gier nic droższego/firmowego nie jest mi potrzebne.
To takie małe podsumowanie dlaczego warto dopłacić do lepszej jakości dysku
Mój samsung ssd 830 128GB po 9 latach użytkowania dale trzyma parametry mając 50-70% zapchanej pojemności
Mój test dysku
Tutaj czyjś test zrobiony 8 lat temu
Parametry niemal identyczne
Dyski SSD raczej się tak z czasem nie degradują, że im prędkości spadają. Jeśli kontroler jest słaby to od początku będzie zwalniał przy zapełnieniu albo dużej ilości operacji IO.
Panowie Spróbuję Kupić ten Dysk zamówić go razem z kabelkiem sata z euro AGD za 2,99 zł
Crucial MX500 1TB
tylko ja nawet nie mam pojęcia w jaki sposób mam śruby przymocować z której strony i jak przykręcić bo dysk ma 4 otwory na śrubki z tyłu obudowy i 2 wejścia na śrubki na szyny po bocznych panelach daleko od siebie to to miejsce jest pewnie na mocowanie szyny to to mnie nie interesuje
Przyłożę Panowie dysk do obudowy z tej strony ze zdjęcia położę 4 śrubki i zacznę je przykręcać tylko jak Panowie Skoro Dysk Nie ma Otworów z przodu tylko z tyłu bo położę go w tym. miejscu w pozycji takiej leżącej chyba że z drugiej strony wsadzę Śruby i będę przykręcał z tamtego miejsca z przodu obudowy gdzie mam Kartę Graficzną i procesor jak myślicie
Dysk ma od tylu 4 miejsca na śruby, w obudowie jest tak samo. Przykladasz dysk do miejsca montażowego zdejmując tylna ścianę obudowy i przekręcasz śrubami od środka obudowy. Nie ma w tym nic trudnego.