Upgrade komputera, pod kątem gier

Specyfikacja mojego komputera na te chwile prezentuje się następująco:

Procesor AMD Phenom II X4 960T Black Edition,

SilentiumPC Fortis HE1225

Karta graficzna MSI GTX560 Twin Frozr II/OC 1GB N560GTX

Płyta główna ASRock 970 Extreme3

Pamięć Patriot G2 Series 2x4GB 1333MHz DDR3 CL9 XMP Ready, 1.65V

Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

Chce go troszkę ulepszyć, w związku z nadchodzącymi tytułami :smiley: (Battlefield 4, Watch Dogs, Assassins Creed 4, Arma 3, GTA V(?) ) Czym radzicie się zając najpierw. Procesor? Zmiana AMD na intel? Karta graficzna? A może najpierw obudowa, aby uzyskać więcej miejsca na kartę i uporządkowanie kabli?

Pozdrawiam

Edit #1 Poprawione :3

maku1969 , na forum używamy polskich znaków diakrytycznych (ą, ć, ę, ń i tak dalej). Proszę - korzystając z przycisku zmien.gif

Panel sterowania - Region i język - Zmień klawiatury… - Polski lub polski programisty - gotowe!

Pozdrawiam,

Dimatheus

Jakim budżetem dysponujesz?

Jaki masz zasilacz?

Procesor (obecnie Intel dużo lepiej radzi sobie w grach), płyta i karta graficzna.

komputer podoła nowym tytułom na ustawieniach wysokich

tylko procek trochę mi tu nie pasuje bo przez niego nie wykorzystujesz w pełni potencjału grafiki, ale z tymi grami sobie poradzi

Arma 3 sprawia pewne problemy :smiley: Chciałbym grać w rozdzielczości 1920x1080, a minimum na wysokich ustawieniach, uzyskując liczbę 40-50 fps-ów. Dalsze tytuły podałem jako przykład. W Assassins Creed 3 musiałem zmniejszać ustawienia (chyba na średnie albo niżej; rozdzielczość 1920x1080(niżej nie zejdę-nie ma opcji xD) więc aż tak dobrze nie jest.

Zasilacz…nie pamiętam modelu. Nie ma mnie teraz w domu, ale jest to jakiś Chieftec 600W.

Budżet? Myśląc o wymianie karty lub procesora to im mniej tym lepiej haha :smiley: Nie no tak ok.800 zł Chyba że wymieniałbym i kartę i procesor, to wtedy coś się uzbiera i będzie te 1800 +/-

Do Army potrzeba dobrego procesora.

Pomyśl o podkręceniu procesora (aż się prosi) i karty graficznej, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

Karta graficzna to 560 czy 560Ti ?

Podkręcić procesor…hmmm…jutro zobaczę temperatury w idle i stresie i podam, bo z tego co pamiętam to były dosyć wysokie (OCCT Stress test, ustawienia w biosie domyślne-max 65 stopni) ale karta graficzna głośna w cholerę i temperatury w BF3 ok 70-75 z tego co pamiętam.

Karta graficzna…na morelach pisało MSI GTX560 Twin Frozr II/OC 1GB N560GTX. OC znaczy że podkręcona ale dane są takie:

Taktowanie pamięci [MHz]

4080

Taktowanie rdzenia [MHz]

870

a na stronie msi dla wersji Ti wynoszą 880 i 4200 MHz więęęęęęc…chyba nie Ti xD

Dodane 24.08.2013 (So) 13:10

Po 1 godzinie i 10 minutach testowania procesora OCCT, na 3.6 GHz temperatura Max=62.5 stopni, Min=42.5 stopni, a średnio jest ok 61-62 stopnie. O karcie na razie nie myślałem. Kiedy przestać kręcić, tzn przy jakiej temperaturze?

Dodane 24.08.2013 (So) 13:48

1 godzina 45 minut testu i max temperatura wzrosła do 63 stopni