Upgrade komputera pod nowsze gry

Witam otóż, że mój komputer stał się już słaby na te nowsze gry, wystarcza jeszcze na cs go czy league of legends czy nawet gta v, ale żeby pograć w coś nowego to już nie bardzo. Na pewno chcę aby działa na tym nowszym zestawie co złoże fifa 17. No to tak aktualne specyfikacje:
Płyta główna: Asus M2N68-LA (Narra3)
Procesor: AMD Phenom X4 9550 2.2Ghz
Karta graficzna: AMD Radeon R7 260X 2GB DDR5
Zasilacz: Corsair CX500M
Ram: 7GB Ram DDR2 800Mhz
To tak płytę główną, procesor i ram chcę wymienić. Aha i dodam, że nie za duży budżet na to chce wydać tak max 500zł. Procesor z tego co patrzyłem nie drogi a chyba w miarę dobry to intel i5-760, do tego płytę główną, którą znalazłem pod niego to Asus P7P55D-E LX i gość co sprzedaje sprzedaje akurat te 2 podzespoły za 300zł, chyba się opłaca olx. pl/oferta/asus-p7p55d-e-lx-CID99-IDk2Qot.html No i 8gb ram 1600mhz ddr3 hyperx chyba za 150zł jest na olx. Napisałem taką propozycję a teraz chciałbym się dowiedzieć od was czy to razem będzie współgrało i czy oczywiście jakieś nowsze tytuły na tym pójdą. Takie jak fifa 17, wiedźmin 3 może być na medium/low aby w 30+ fps stabilnie. Napiszcie też jeśli macie jakieś propozycję innych lepszych procesorów, tak aby się zmieścić z ramem i płytą główną do 500zł. Dodam jeszcze, że na razie mam monitor 19" 1280x1024, ale może w przyszłości coś kupie z 22" 1680x1050 albo 1920x1080.

PS: Jeśli będzie trzeba to chcę najprawdopodobniej podkręcać tą i5 do 3,8ghz powiedzmy :wink:

Cześć,
Twoje założenia są nierealne. Napiszę więc, co osobiście bym zrobił.
Sprzedaż RAM, płyty, procesora, grafiki.
Kupno: Pentium G4560, H110m (+aktualizacja BIOS w sklepie), 2x4GB 2400MHz CL15 Goodram, Zotac 1050 2GB. To jest IMHO minimum, nad którym warto pomyśleć.

Po 1 to ten pentium jest 2 rdzeniowy, większość teraz wymaga teraz 4 rdzenie tak jak właśnie fifa 17, ram wystarcza też ddr3 jeszcze, a co do karty na low raczej wystarczy również. W sumie patrząc na ten test to fifa 17 na high 70-80 fps, a ten gtx 750 gorszy jest od radeon r7 260x youtube. com/watch?v=N86v-EQD_qo Więc nie za bardzo rozumiem, że “nierealne”. Aha oczywiście chodzi mi o używane części.

Kolego nie mam siły się spierać w paru kolejnych postach. To nie ja napisałem:[quote=“radi98, post:1, topic:520645”]
Takie jak fifa 17, wiedźmin 3 może być na medium/low aby w 30+ fps stabilnie.
… może w przyszłości coś kupie z 22" 1680x1050 albo 1920x1080.
[/quote]Skoro wiesz lepiej - pewnie masz na koncie ponad 20000 postów, masę doświadczenia, sporo przeczytanych artykułów tematycznych, tak jak ja - to po co w ogóle prosisz o poradę na forum?
Ten Pentium ma 4 wątki i dosłownie pozamiatał używane procki starszej generacji (są zwykle źle wyceniane na aukcjach, ale jak ludzie kupują, to co się dziwić). W testach wypada niewiele gorzej od I3-6100, który jest przecież znacznie droższy. Poprzez podważanie moich słów oraz nadmierny entuzjazm nie zagniesz rzeczywistości. Z mojej strony to wszystko, nie będę nic na siłę udowadniał. Swoich pieniędzy na plan z pierwszego posta tego tematu bym nie wyłożył, bo moim zdaniem zmarnotrawiłbym je.

No dobrze może się mylę, no ale dlaczego tak dobrze działa na tym filmie gra? Zaproponujesz mi czy coś lepszego za te pieniądze by złożył? No dobra ten pentium by był, ale reszta to coś tańszego by pasowało :\

[quote=“radi98, post:5, topic:520645, full:true”]
No dobrze może się mylę, no ale dlaczego tak dobrze działa na tym filmie gra? Zaproponujesz mi czy coś lepszego za te pieniądze by złożył? No dobra ten pentium by był, ale reszta to coś tańszego by pasowało :
[/quote]Nic nie poradzę. Tak wygląda rynek. Jak już wspomniałem, to jest minimum. Ale nie bój, po sprzedaży starych podzespołów, aż tak dużo nie będziesz musiał dołożyć do pierwotnego budżetu.
Można zrobić co następuje: kupić graty oprócz grafiki (na razie zostawić starą)>sprzedać CPU, RAM, mobo>z czasem wymienić grafikę, zaś starą wystawić na aukcji.

A jeszcze się spytam, czy nie ma jakiejś płyty głównej nie drogiej co by ten procesor obsługiwała i ram ddr3? Wolałbym taniej kupić 8gb ram ddr3 1600mhz.

[quote=“radi98, post:7, topic:520645, full:true”]
A jeszcze się spytam, czy nie ma jakiejś płyty głównej nie drogiej co by ten procesor obsługiwała i ram ddr3? Wolałbym taniej kupić 8gb ram ddr3 1600mhz.
[/quote]Wolałbym zostać przy DDR4.
Mobaski w morelach z obsługą DDR3 (mają niezłe filtry do sortowania). Warto zaznaczyć, że pamięci tego typu powinny być niskonapięciowe o oznaczeniu DDR3L.