Cześć,
Planuję mały upgrade komputera, pierwszym elementem będzie ram bo obecnie jest go tylko 8, a chciałbym 16. Moje pytanie jest następujące, czy posiadając aktualnie 8 GB w jednej kości (DDR4, crucial ballistix, 8GB, 2400 MHz, cl 16), muszę dokupić drugą identyczną kość żeby zestaw był kompatybilny? Czy mogę kupić kość o identycznych parametrach lecz innej firmy? Ballistix o tych parametrach jest dość trudno dostępny, a jego cena za nowy egzemplarz jest blisko dwukrotnie wyższa od np. takiego Corsair 8GB (1x8GB) 2400MHz CL16 Vengeance LPX Black. A może warto zainteresować się tym ballistixem z rynku wtórnego?
Kolejna rzecz to chłodzenie procesora (Intel core i5), aktualnie zamontowane jest fabryczne, jednak mam możliwość przełożenia chłodzenia ze starego komputera (Intel core i3) tylko nie wiem czy warto się w to bawić bo może seryjne chłodzenie Intela jest wystarczające? Chłodzenie które mam do przekładki to coś bardzo zbliżonego o ile nie identycznego jak to: „Chłodzenie procesora aktywne Silentium PC SPC303”. Komputer ma mi służyć głównie do codziennych czynności jak przeglądanie internetu, oglądanie filmów/YouTube oraz sporadycznie do gier multiplayer. Szczegółowej specyfikacji na ten moment nie znam bo jednostkę odkupiłem od kolegi i nie jestem zorientowany co dokładnie siedzi w środku. W razie potrzeby po powrocie z delegacji wszystko sprawdzę i tutaj wrzuce.
Jeśli chcesz mieć 100% pewności bezbłędnego działania to powinieneś kupić drugą kość tego samego producenta ale nie jest to konieczne. Firma może być inna, najważniejsze są parametry danego modułu - wielkość, szybkość, opóźnienia powinny być takie same (chociaż nawet gdyby kostki różniły się wielkością czy szybkością, to też w większości przypadków będą one współpracowały).
Kup to co łatwiej dostępne/tańsze.
Tu masz dobre video na ten temat:
Jeśli to ten model to na 99% temperatury będą niższe niż przy chłodzeniu fabrycznym ale nie będą to jakieś kolosalne różnice. Jeśli nie podkręcasz procesora i nie masz modelu z odblokowanym mnożnikiem i wysokim TDP w okolicach 100W to fabryczne chłodzenie jest w zupełności wystarczające, zwłaszcza do zastosowań które wymieniłeś. Jeśli chłodzenie Silentium jest ogólnie w dobrym stanie to możesz je zamienić, ale nic za bardzo nie stracisz jak tego nie zrobisz.
Pytanie nie dotyczyło tego co „płyta obsługuje”, tylko czy dobrym (i możliwym) rozwiązaniem jest mieszanie pamięci różnych producentów i/lub różnych parametrach.