Ceny za pewne nie spadną
Bo jeśli Grafika powiedzmy tam będzie kosztować 3.5 a zawyżą ją do 4.3 to i pomimo tego chętnych będzie więcej niż sztuk to cena nie spadnie a może nawet nadal wzrastać.
Powiedzmy że sklep ma 10 tys sztuk
Chętnych jest ze 80 tysięcy osób.
Z czego 20 tysięcy jest wstanie zapłacić zawyżoną cenę nawet w granicach 4.7k chociaż domyślnie cena powinna być 3.5k.
I teraz myślisz że sklep zaniży cenę, nie bo i tak są ludzie wykupią po zawyżonej i jeszcze braknie więc sklepowi to lotto że nie kupią to po taniości bo i tak cały towar zejdzie dla bardziej nadzianej klienteli.
Ceny spadają zwykle wtedy kiedy już towar nie jest w centrum uwagi i został wyparty przez nowszy i już nie ma aż takiego popytu i wtedy sklep będzie zaniżał cene a tak na prawde wracał “pomału” do jej autentycznej ceny na której też nadal zarobi.
Co prawda nie tyle co przy 1 fali popytu gdzie nadziani desperaci dopłacają/przepłacają.
Myślę, że masz rację, dlatego wydaje mi się, że nie warto czekać.
Co myślisz o tej karcie? Czy może brać od innego producenta zwykłą RTX 2060, w tej cenie jakoś dostanę.
Ja bym poczekał bo może jednak odbije sie to czkawką na cenach
Ale też trzeba w dobrym momencie to kupić jak będzie fala zakupów która przyćmi stare serie która bedą leżały na magazynie o ile coś jeszcze w nim będzie to wtedy sklepowi będzie obojętne na tych ostaniach sztukach i może dać atrakcyjniejszą cenę aby opróżnić magazyn i mieć więcej miejsca na nowe modele na których po raz kolejny będzie żyłować ludzi
Ja za Gigabyte nie przepadam wole MSI albo ASUS. Ale to moja subiektywna opinia.
Gdzie MSI mając kilka typów chłodzenia w sumie jak większość i te ze średniej półki mają lepiej wydajne wentylacje niż te od gigabyta z wyższej jakościowo.
Sytuacji może być wiele ja też nie jestem medium.
Np w moim okresie jak ja kupowałem to byl z 1-2 lata po fali krypto-kopaczy kiedy wydawało się że już przez pewien czas nie będzie boom udało mi sie kupić gafike po normalnej cenie niestety po tygodniu okazało sie że znowu jest boom i duży popyt chciwość sklepów wzięła górę i ceny poszły w górę bardzo mocno na szczęście ja już zakupiłem produkt wcześniej i dostałem towar po starej cenie ale tydz później i bym musiał dopłacić z 70€ więcej.
A w Polce albo produktu nie było w tamtym okresie jak kupowałem, a jak były 3-4 miesiące później pojawiały sie inne firmy gorsze / modele nadal droższe niż mój lepszy z zagranicy -
tak że to jest dla mnie chore kupując w Polsce w tamtym momencie bym techniczne poleciał podwójnie w plecy.
Mam wrażenie że w Polsce ludzie lubią strasznie przepłacać za towar i mają wyrąbane…
Ja wiem że złotówka straciła na wartości trochę
Ale mimo to kupując za granicy przewalutujac je tam na dolary czy euro nadal mi wyszło taniej niż w Polsce jak bym czekał pół roku na ten sam model i jeszcze by mnie to więcej kosztowało.