Witam.
Myślę nad upgrade mojego komputera, który obecnie prezentuje się tak:
Phanteks Eclipse P400A
AMD Ryzen 5 5600X Zen 3 CPU
Gigabyte B550 AORUS ELITE AX V2 AMD Motherboard
MSI GeForce RTX 3060 Ventus 2X 12GB OC GPU
Samsung 980 1TB M.2-2280 PCIe 3.0 x4 NVMe SSD
Corsair RM Series RM650 650W Modular 80+ Gold PSU
Kingston FURY Beast 16GB (2x 8GB) 3200MHz DDR4 + Corsair CMW16GX4M2C3200C16 Vengeance RGB PRO 16 GB (2 x 8 GB) DDR4 3200 MHz
W sumie 32 GB ram 2x fury i 2x corsair.
Posiadam też chłodzenie AIO z Corsair H115I.
Niestety zasilacz jest słaby i to wiem że wymaga wymiany na jakieś 1000W (ktoś coś poleci?). Co do reszty to w sumie nie jestem pewien. Zacząłem nieco myśleć nad kartą graficzną geforce 4070, jednak nie wiem czy do układu AMD, który posiadam nie lepiej było by zainwestować w radeona? Niestety mam monitor z gsync, a nie freesync, więc przy zakupie radeona musiałbym wymienić również monitor.
Powodem dla którego chcę dokonać upgrade są pewne problemy w grach. Zauważyłem, iż np. w counterstrike posiadam graficzne glitche zawsze w tych samych miejscach. Film o co mi dokładnie chodzi: Film
Sprawdzałem czy błąd jest po stronie karty graficznej, więc odpiąłem tego rtx 3060 i podpiąłem jakąś inną, dużo starszą nvidię z 4gb bodajże. Testowałem 2 sloty PCI. Po przeinstalowaniu sterowników itp w Counter Strike problem widniał nadal. Sprawdzałem również dwa monitory - AOC 165hz, HP 60hz. Odpinałem również kości ramów, dawałem inne. Niestety bez skutku.
Szczerze mówiąc to średnio zadowolony jestem z tego 3060, gdyż problemy występują również w innych grach. W wiedźminie na raytracing mam bardzo słabe fpsy, a karta jest bardzo głośna. W ESO np widać takie graficzne glitche: Znowu Film
Problem jest dość wnerwiający. Nie wiem czy to nie jest wina układu amd i karty nvidii. Chętnie coś bym wymienił w komputerze (coś poza zasilaczem), jednak nie wiem co dokładnie.
Ktoś może coś polecić? Opłaca się kartę 4070, czy może lepiej wziąć tego radeona i inny monitor?
Dzięki.