Witam chciałbym ulepszyć stary komputer, bym mógł pograć w przyzwoitych klatkach w tytuły takie jak CS:GO i inne trochę starsze gry.
Mój aktualny sprzęt to:
To chyba płyta główna: HP Compaq dc7800p SFF (Socket 755, DDR2, 800MHz max.)
Intel Core 2 Duo E6750 2,66GHz (do wymiany)
2x2 pamięci RAM DDR 2, raczej 800 MHz (ale sprawdzę) (tu chciałbym mieć dodatkowe 2x2 GB RAMu)
AMD Radeon HD 6350 (do wymiany)
Jakieś małe dyski (ale 500 GB czy 1 TB to nie problem do znalezienia)
Budżet to około 450-500 zł (bez dysku, z dyskiem około 600 zł)
Jaki masz tam zasilacz? Typowy rozmiar, czy nie?
Procesor i ram znajdziesz do 150 złociszy.
Grafikę do SFF ciężko wybrać.
Niedawno córce ogarniałem leciwego XW4600, 4GB ramu jej wystarczy, podmieniłem CPU na Q8400.
Grafikę ma tam GT720 z opcją podmiany śledzi na niskoprofile, komputerek śmiga spoko, zwłaszcza że ma 2 monitory 22" 1680x1050…
720 do gier raczej nie polecę, szukaj czegoś powyżej 1030.
CPU - Q8400 można wyrwać za 6 dyszek, spisuje się bez porównania lepiej niż E6750 który siedział u córki przed zmianą.
Standard HP tam siedzi, są to solidne zasilacze których nie warto wymieniać.
http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c01172054
Instrukcja.
Powinna wejść normalna dwuslotowa ale niskoprofilowa, GT1030 powinna bez problemu wejść i działać na fabrycznym zasilaczu 240W należy tylko upolować egzemplarz że śledziami Low profile.
Tutaj jest specyfikacja: http://www.bbt.si/modules/uploader/uploads/s_product/file/hp-dc7800_copy3.pdf
Wynika z tego, że można wsadzić E8600 i Q9550. Maksimum RAM to cztery moduły ddr2 (800 MHz) po 2gb, czyli razem 8gb.
Co do grafiki, tutaj jest problem bo karta musi być low-profile o niskim poborze mocy. Może GT 730 64bit Gddr5 lw profile 25w do CS wystarczy?
Jeśli chodzi o grafikę to z tanich low profile tylko GT 1030. GT 730 z GDDR5 niewiele tańszy a dużo wolniejszy.
GT 1030 ma wydajność prawie identyczną jak GTX 750 (nie mylić z wydajniejszym GTX 750TI).
Tą samą specyfikację podkleiłem wraz z instrukcją ale w języku naszym…
Zapomniałem dodać że po wsadzeniu jakiegokolwiek innego CPU najpewniej będzie konieczna aktualizacja Biosu.
Jak widzę są dwie wersje: https://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gt-1030/specifications
Tutaj sprawdzi się tylko ta z wolniejszym ramem i poborem mocy 20W.
W sumie zapomniałem że są 2 wersje GT 1030, rozchodziło się oczywiście o tą z szybszymi pamięciami GDDR5, gdyż tylko takie są sprzedawana w Polsce (przynajmniej na obecną chwilę nie znalazłem wersji z DDR4).
Nie zgadzam się więc z drugim zdaniem, do tego trudna będzie jego realizacja w praktyce.
Bez względu czy się zgadzasz czy nie to wg w/w specyfikacji maksymalne obciążenie slotu pcie w tym HP to 25W.
Ja patrzyłem na brak dostępności w sklepach gt 1030 DDR4, Ty na specyfikację i ograniczenie slotu
Jednakże specyfikacja podawana przez producentów komputerów to często bardziej ofert handlowa, która mija się z rzeczywistością/praktyką.
Z tego co można znaleźć w sieci użytkownikom w tym dc7800 SFF działa z GT 1030 GDDR5, a nawet działa GTX 1050ti czyli karta 75 W.
Oczywiście dokładanie takich kart, to działanie użytkownika na własne ryzyko, z drugiej strony z punktu widzenia producenta włożenie jakiejkolwiek karty nie montowanej fabrycznie jest takowym działaniem.
GTX1050 ma dodatkowe zasilanie więc wtedy to jest już problem zasilacza
Ze swojej strony mogę zaoferować sprzedaż Q6600 (4x2,4GHZ z 8MB pamięci) - do grania jeden z najlepszych procesorów na tym sockecie, dysponujący dużym potencjałem do OC. Mam w (podobno) najlepszej wersji SLACR G0 (mniejsze zużycie prądu, niższe temperatury) i do tego dobre chłodzenie Silentium PC Fera HE924.
Większość modeli GTX1050 i GTX 1050Ti nie posiada dodatkowego zasilania (w sumie zasilanie posiadają głównie mocno podkręcone wersje z dwu-wentylatorowymi układami chłodzenia, a tych jest mniejszość).
HP zazwyczaj ma sloty opisane.
U mnie na pci-e widnieje 75W.
Tam powinno być tak samo co by wyjaśniało raporty o działaniu “mocniejszych” kart.
Najsłabszy C2Q i customowe chłodzenie które chcesz wcisnąć do SSF?
Wiele o Q6600 można powiedzieć, ale nie to że był najsłabszy. Z Klucza ustawiony na 2,4GHZ posiadał aż 8MB pamięci, właściwie zmieniając tylko mnożnik lub zegar w BIOS działał na 2,66 - 3,0GHz przy niewielkich zmianach na temperaturze. Z customowym chłodzeniem było to bezpieczne i nie wpływało na żywotność sprzętu, na co dowodem był Q6700 który był de facto Q6600 tylko fabrycznie podkręconym z 2,4 do 2,66 - bez żadnych innych różnic technologicznych, czy strukturalnych. Jedyne z czym się zgadzam to z tym że nie zauważyłem że jest to SSF i Fera HE924 się tam po prostu nie zmieści. I nie wiem co cię dziwi w customowym chłodzeniu - jest na pewno lepsze od boxowego, a o SilentiumPC złego słowa powiedzieć się nie da.
Nie wiem czy wiesz ale HP w stacjach (nie licząc tanich komercyjnych) nigdy nie stosowało boxowego chłodzenia.
Zawsze mieli swoje lepsze rozwiązania.
Bardzo możliwe, nie wiem - nie korzystam z HP bo nie lubię tej firmy. Pod kątem chłodzenia zawsze będę pamiętał ich jako firmę dostającą kilka razy z rzędu “nagrodę” dla najbardziej awaryjnych laptopów, właśnie ze względu na przegrzewanie się, ale to moje prywatne poglądy nie muszące mieć odbicia w aktualnej sytuacji rynkowo-technicznej.
To były “Pavulony” - gówniane konsumencke.
Na szczęście nie mają kompletnie nic wspólnego z ich profesjonalnym sprzętem.
HP Compaq/ Probook/ Elitebook należą do najlepszych i nabardziej niezawodnych.
Podobnie z biznesowymi stacjami.