To nie tylko problem Goodrama, ale dysków SSD w ogóle. Zastanawiające jest tylko dlaczego jedni muszą te opcje zmieniać, a inni nie.
Co do Silentium PC - za tą ceną nie może iść nienaganna jakoś. O wentylatorach nic nie wiem. Mam dwa na Grandisie i dwa Zephyry 120 w budzie. Cisza, spokój, ale może to dlatego, że co jakiś czas je czyszczę i smaruję. Na obudowy nie słyszałem by ktoś się skarżył. W tych cenach to i tak jest dobry produkt, a zasilacze, nowe Vero są zbudowane z w miarę dobrych części. Przypadki wadliwych egzemplarzy się zdarzają, ale też nie jest to jakaś większa akcja.
Popatrz sobie na GTX’a 1060 6GB w tym momencie, ciągnie wszystkie gry na 1080p/60 na medium/high a nawet czasami ultra, nie rozumiem po co mam kupować lepszą kartę graficzną jeśli mogę wydać więcej na pamięć RAM, zwłaszcza że zapotrzebowanie w grach na RAM rośnie tak naprawdę bardzo szybko.
Zobacz też sobie różne porównania pomiędzy 8GB VS 16GB RAM, po dłuższym czasie rozgrywki w niektórych grach 8GB to już zdecydowanie za mało, występują stuttery i gra już nie jest taka płynna, jak na początku.
Dziękuje oczywiście za radę, ale rig z gtxem 1070 wyniesie więcej niż 4,5 tysiąca a ja nie mogę sobie pozwolić na dalsze wydatki w tę stronę.
W teorii masz rację w praktyce w przyszłości łatwiej dokupić moduł RAM za 300 zł niż sprzedać GPU, dopłacić i kupić 1070 przykładowo. Jest tak naprawdę promil gier, które zżerają te 8 GB RAM. Ja trafiłem jak na razie tylko na ARK: Survival Evolved i Battlefield 1 na mapach 64, ALE ta druga po prostu lubi gospodarować nadmiarowym ramem. Spokojnie radzi sobie na 8 GB i zostawia jeszcze spory zapas. Elastyczny silnik po prostu. Co do ARK… z 60 FPS na RX 480 8G miałem dropy do 5 FPS… Tam po ok godzinie grania MSI Afterburner pokazuje 10 GB, a przy dłuższych, wielogodzinnych rozgrywkach i niewielkich modach widuję 13-14.
Ale jak jakość malowania jest niska, czy spasowanie plastików w obudowach zależnie od egzemplarza, to wtedy jest to zwyczajna fuszerka.
Ta sama losowość jak u innych produktów z ich logo. Platforma SAMA to nie jest dobra konstrukcja, której pwoierzył bym swój wart dużo pieniędzy komputer. Ewentualnie jakiegoś pażdzierza do biura.
Ale ludzie kupują, bo SPC ma dobry marketing, w sensie wciska się gdzie tylko można
Już teraz większość gier AAA bez trudu bierze całe 8 GB przy najwyższych ustawieniach, nie rzadko przekraczając 10 GB. Na obecną chwilę 16 GB jest musem.
Zawsze zostaje reklamacja. To nie jest jakiś towar premium tylko do budżetowych zestawów. Ten kto składa taki zestaw nawet nie zwróci na to uwagi.
Nie wiem jak z tą losowością - Internet się nie skarży. To ma być sprzęt dla oszczędnych. Bardziej ogarnięci wezmą coś bardziej renomowanego.
Mam 16 GB RAM, gram na wyższych lub najwyższych ustawieniach - bardzo rzadko widzę by gry dobijały chociaż do tych 7 GB RAM. Inną rzeczą jest fakt, że gry są teraz tak robione, że potrafią sobie zgarnąć więcej jak 8, o ile jest dostępne, bo dzięki temu nie trzeba tak często wymieniać danych. Przy 8 GB po prostu szybciej ta pamięć jest czyszczona i zazwyczaj nie odbywa się to większym kosztem na płynności gier. Na tę chwilę 16 GB może nie jest musem, ale nie jest też przesadą. Jeszcze rok, dwa i 16 GB będzie standardem, który raczej szybko nie będzie tym razem przeskoczony.
Tylko inni markowi producenci rzadko miewają takie problemy, nawet w niskiej półce.
Bardziej ogarnięci nie wezmą czegoś z logo SPC. Chyba że do biura.
U mnie to się zdarza bardzo często, to jest spokojnie bierze sobie ponad 8 z 32 GB w 1400p i najwyższych ustawieniach.
Nie. Gry mają tak kiepską optymalizację, że biorą ponad 8 GB bez żadnego powodu. Przykładem jest większość współczesnych Call of Duty z ich grafiką z 2005 roku.
Właśnie, markowi i zazwyczaj w wyższych cenach. SPC chce w niskiej cenie zawrzeć jak najwięcej plusów, ale da się tak robić do pewnego momentu. Potem gdzieś trzeba przyoszczędzić. To co teraz wytwarza SPc jest w miarę przyzwoite porównując to, co wydawali kilka lat temu. Stoją w rozkroku miedzy jakością, a niską ceną i wielu to wystarcza.
Ok, gdy grasz powyżej FHD to część gier może chcieć te 8 -9 GB RAM, ale to dalej jest jako tako margines. Zresztą tak jak pisałem wcześniej - gry nie pogardzą większą ilością RAM jak mają taką możliwość, co nie oznacza, że na 8 GB będzie tragedia.
A to już jest inna para kaloszy. Od siebie dodam, że ARK po jednej z aktualizacji nie mieścił się na 16 GB, a był bez modów. Potem to ogarnęli i teraz zadowala się ósemką.
Spoko. Chińczycy chcą przywalić producentom karę za zmowy cenowe. Może coś się ruszy - kto pierwszy sypnie ten może liczyć na umorzenie kary. Może wyrobią się w pół roku.
No tak, ale SPC czasem coś chce w tym segmencie dodać coś ekstra, choć cierpi na tym coś innego.
Nie bronię, bo jakoś mi się ich produkty nie podobają - ok, mam od nich Grandisa i dwa wentylatory, ale to po prostu niespecjalnie ładne, ale przyzwoite części. Wnętrza nikt nie widzi. Po prostu widzę czym są lub czym chcą być. Taki typowy średniaczek z aspiracjami. Szczerze? W cenie do 200 zł w obudowach niespecjalnie jest co innego wybierać, zwłaszcza, że SPC dodają więcej niż jeden fabryczny wentylator w budzie za ok. 150 zł.
Aż tak źle nie ma. Poziom czy lokacja ewentualnie dłużej się ładuje, bo najpierw trzeba opróżnić trochę ramu. Zawsze jest jeszcze cięcie detali, choć przy FHD nie bywa to koniecznością. Wracając do GTX 1060 i 16 GB RAM, a 1070 i 8 GB RAM, druga opcja imo wydaje się i tak rozsądniejsza. Dołożyć RAM jest łatwo, zaś wymienić GPU tak, by sprzedać w miarę rozsądnej cenie już jest trudniej i to większy koszt niż te 350 zł.
A co jeśli wybrałbym rozwiązanie pośrednie, to znaczy wziął po prostu 3 bańki po 4GB? 12GB wydaję się być dobrym kompromisem jednak do końca nie wiem czy warto.