Upgrade Komputera

Witam posiadam komputer kupiony w 2k20 i chciałbym zbierac pieniadze na upgrade ponieważ aktualnie nie mam
komputer
Zasilacz: Silentium PC Elementuwm V2 550w
Wentylator: 1x silentiumpc 80mm na tył
Obudowa: Piekarnik
Procesor: Ryzen 3 3200g chłodzenie boxowe
Grafika: GTX 760 2GB Windforce
Płyta główna: asus prime A320M-A
Pamięć RAM: Corsair VENGEANCE LPX DDR4 2x4GB 3200mhz
Dysk: PNY SSD 240GB

koszt komputera [NOWE CZĘŚCI] nie liczac monitora klawiatury i myszki
1500zł grafika uzywana nie wliczana w sprzęt

BUDŻET: AKTUALNIE 180ZŁ trzymam na obudowe Genessis ird 503 oraz pastę termoprzewodzącą bo nie była wymieniana 2 LATA

Wyszedłem trochę z obiegu i już tak namiętnie nie śledzę nowości od 3 lat po przejściu na Apple także w komputerach i ARM, ale nie dawno czytałem, ze niedługo AMD zmienia podstawkę na AM5 już podobną jak w Intelu czyli igiełki do podstawki. Może warto poczekać i nie marnować kasy na sprzęt, który tylko patrzeć jak będzie stary. :slight_smile:

czyli co proponujesz aktualnie? Zbierać kaskę na jakąś płytę/procesro coś coś?

Płyta, procesor i ram bo chyba już AMD chce przejść na DDR 5. :slight_smile:

Yp vp masz jak będzie na chodzie jeszcze, a i może na gwarancji bo na CPU, płytę główna chyba są 3 lata gwary producenta to sprzedasz spokojnie. Do biura super sprzęcik.

Obudowę możesz zmienić bo to akurat się nie zmieni :slight_smile:

Czekaj, ja mam wszystko na gwarancji i można to odsprzedać producentowi tak po prostu?

chyba ze jakas plyta intelka ?

A słyszałeś, że jakiś sprzęt na gwarancji można odsprzedać producentowi?

dorba zle zrozumialem XD

Procesor sprzedaj za dobry piniądz, w jego miejsce Ryzen 5 3600, RAM na 2x8GB 3200MHz oczywiście używane. Obudowa jak marna to obowiązkowo i grafikę bym sprzedał za około 400 czy ileśtam i zmiana na RX470/570

no nie wiem czy jest sen przesiadania się z 3200g na 5 3600 po tym jak zobaczyłem wyniki

myślałem nad wymianą dysku 500gb m2 oraz chłodzeniem aktualne to box a co sadzisz o wymianie na silentium pc Fera 5 120mm

Dysk m2 chcesz wymienić z powodu?

Nie, nie chce.
Obecnie ma:

I chce wymienić na:

Myślę, że przede wszystkim należałoby określić jakie jest główne zastosowanie komputera.
Wtedy będzie wiadomo, na co wydać kasę i co zmieniać aby osiągnąć najlepsze efekty.

Przeznaczenie to GTA 5 / Minecraft / CS:GO /Fortnite
W te gry gram aktualnie gta 5 na niskich, cs na najwyższych, minecraft na niskich bo chce optymalizację podczas pvp i fortnite na niskich

Mam aktualnie ssd sata 240gb i ledwo miejsce tma jest chciałbym m2 500gb co o tym sadzisz ?

Najbardziej spowalniającym elementem jest karta graficzna i to jest najpoważniejszy wydatek.
Wydałbym te 1500zł na kartę graficzną (myślę, że z tymi funduszami można polować na GTX 1660). Następnie wystawił na Allegro wyjętą GTX 760 i za uzyskane ze sprzedaży pieniądze kupił dysk.

Tutaj możesz sobie porównać różnicę wydajności kart GTX 760 I 1660.

Tani i dosyć solidny do tej płyty będzie nośnik np. Kioxia, trochę droższy, ale z dłuższą gwarancją WD.

Po zamontowaniu dysku można sklonować system na nowy nośnik i jeśli nie będzie problemu, usunąć partycje ze starego i założyć ponownie jedną, którą nazwie się np. dane czy gry. Dzięki temu uzyskasz trochę szybsze działanie systemu.

Napisałem Ci sposób na kompa nawet do Cyberpunka, ale widzę, że będziesz coś czarować :smiley:

No ale przeskok wydajności z rezena 3200 na 5 3600 nie jest jakiś duży

ten komp co zaproponowales to spelnia minimalne wymagania i tak to by byla katorga grac w cyberpunka bo tam dostrzega sie szczegoly powinno sie w takiej gierce grac przynajmniej na srednich wymieszanych z wysokimi