Witam posiadam komputer kupiony w 2k20 i chciałbym zbierac pieniadze na upgrade ponieważ aktualnie nie mam
komputer
Zasilacz: Silentium PC Elementuwm V2 550w
Wentylator: 1x silentiumpc 80mm na tył
Obudowa: Piekarnik
Procesor: Ryzen 3 3200g chłodzenie boxowe
Grafika: GTX 760 2GB Windforce
Płyta główna: asus prime A320M-A
Pamięć RAM: Corsair VENGEANCE LPX DDR4 2x4GB 3200mhz
Dysk: PNY SSD 240GB
koszt komputera [NOWE CZĘŚCI] nie liczac monitora klawiatury i myszki
1500zł grafika uzywana nie wliczana w sprzęt
BUDŻET: AKTUALNIE 180ZŁ trzymam na obudowe Genessis ird 503 oraz pastę termoprzewodzącą bo nie była wymieniana 2 LATA
Wyszedłem trochę z obiegu i już tak namiętnie nie śledzę nowości od 3 lat po przejściu na Apple także w komputerach i ARM, ale nie dawno czytałem, ze niedługo AMD zmienia podstawkę na AM5 już podobną jak w Intelu czyli igiełki do podstawki. Może warto poczekać i nie marnować kasy na sprzęt, który tylko patrzeć jak będzie stary.
Płyta, procesor i ram bo chyba już AMD chce przejść na DDR 5.
Yp vp masz jak będzie na chodzie jeszcze, a i może na gwarancji bo na CPU, płytę główna chyba są 3 lata gwary producenta to sprzedasz spokojnie. Do biura super sprzęcik.
Obudowę możesz zmienić bo to akurat się nie zmieni
Procesor sprzedaj za dobry piniądz, w jego miejsce Ryzen 5 3600, RAM na 2x8GB 3200MHz oczywiście używane. Obudowa jak marna to obowiązkowo i grafikę bym sprzedał za około 400 czy ileśtam i zmiana na RX470/570
Myślę, że przede wszystkim należałoby określić jakie jest główne zastosowanie komputera.
Wtedy będzie wiadomo, na co wydać kasę i co zmieniać aby osiągnąć najlepsze efekty.
Przeznaczenie to GTA 5 / Minecraft / CS:GO /Fortnite
W te gry gram aktualnie gta 5 na niskich, cs na najwyższych, minecraft na niskich bo chce optymalizację podczas pvp i fortnite na niskich
Najbardziej spowalniającym elementem jest karta graficzna i to jest najpoważniejszy wydatek.
Wydałbym te 1500zł na kartę graficzną (myślę, że z tymi funduszami można polować na GTX 1660). Następnie wystawił na Allegro wyjętą GTX 760 i za uzyskane ze sprzedaży pieniądze kupił dysk.
Tutaj możesz sobie porównać różnicę wydajności kart GTX 760 I 1660.
Tani i dosyć solidny do tej płyty będzie nośnik np. Kioxia, trochę droższy, ale z dłuższą gwarancją WD.
Po zamontowaniu dysku można sklonować system na nowy nośnik i jeśli nie będzie problemu, usunąć partycje ze starego i założyć ponownie jedną, którą nazwie się np. dane czy gry. Dzięki temu uzyskasz trochę szybsze działanie systemu.
ten komp co zaproponowales to spelnia minimalne wymagania i tak to by byla katorga grac w cyberpunka bo tam dostrzega sie szczegoly powinno sie w takiej gierce grac przynajmniej na srednich wymieszanych z wysokimi