Upgrade komputerka z lekką pomocą :)

To że polecasz sprzęty na forum to nie znaczy, że “siedzisz w upgrade’ach”. :joy: Już nie raz też mnie skręciło od tych Twoich filmików z YT, co wypomniał Ci @Odyniec_Stary .

i7-4790K jest dobrym CPU jednak już nie na najlepsze karty. Jak nawet też nie sam CPU, to jego podstawka, która używa pamięci DDR3. W przypadku blisko trzycyfrowych liczb klatek na sekundę, to ma znaczenie, i nawet stąd już byłby mały bottleneck jakiegokolwiek RTXa.

Napisz konkretny model płyty głównej oraz posiadane chłodzenie procesora.

Wymiana kart graficznej na mocniejsza nie ma przy tym procesorze większego sensu, ponieważ to właśnie procesor będzie ograniczenie wydajności w rozdzielczości 1080p

Otóż tak chłodzenie standard z boxa, nic specjalnego, początkowo był to ogólnie zestaw od della vostro.
Jeśli chodzi o płytę główną zostawiam wyciąg z informacji o systemie w załączniku.
Tak swoją drogą bardzo dziękuję wam za zainteresowanie tematem i pomoc, jest mi bardzo miło :slight_smile:Zrzut%20ekranu%20(48)

@ref

Moją wersję znasz.

Jeszcze tylko odyniec dla rownowagi :slight_smile:

Albo czy ta płyta główna jest do przyjęcia.

Płyta główna to stary dziad nic specjalnego poza to co masz obecnie pod względem CPU.
Jak chcesz to zmieniaj na nową podstawę za 4k, ale nie widzę byś miał dostać więcej jak 10 FPS.

Jak do tego seta sobie dokupię tylko ten monitorek z 144hz to będzie go ciągnąć dobrze?

Jak najbardziej. Tylko za jakim zestawem w końcu obstajesz? :smiley:

W tym układzie chyba zostanę przy tym co mam dokupię tylko nowy monitor, bo skoro każdy mówi co innego, a mój aktualny zestaw nie jest najgorszy to lepiej kupić jakieś ciekawe gierki :slight_smile:

Hehe, to kup w takim razie ten sam, ale 27 cali bo 24 się podobno dziwnie zakrzywia i trzeba dosyć blisko siedzieć. Co do reszty to możesz wymianę na spokojnie zacząć, ale i9 to wg mnie przepłacony szit, równie dobrze w grach wypadnie i7-8700K, a jest o 1000zł tańszy. Do niego solidną płytę główną jak ASRock Z370 Pro4 lub GIGABYTE Z370 AORUS Gaming K3 (fajnie wygląda) i RAM jakiś fajny Pamięć Patriot Viper 4 DDR4, 2x8GB, 3733MHz, CL17 (PV416G373C7K) w b. dobrej cenie teraz.
Co da Ci zmiana? Trochę więcej FPS średnich i dużo stabilniejsze niskie FPSy.

Coś jeszcze pomyślę, mam jeszcze małe pytanko (wiem że głupie)
Nie do końca to rozumiem, ale podobną są płyty główne, które same zwiększają taktowanie (podkręcają) procesor gdy jest taka potrzeba, oczywiście wiadomo że tylko te z końcówką K. Pytanie skąd wiem, która ma takiego zdolności?

Pewnie się chwalą o tym w opisie, ale nie kojarzę nic w temacie, ani nie idzie nic o tym poczytać za bardzo.

AsRock ma coś w rodzaju X-boots czy jakoś tak :slight_smile:

A właśnie najważniejsze. Jak zmienię płytę główną to jest możliwość, że na nowej będzie działał mój system z windowsa 10, czy trzeba będzie wszystko od nowa stawiać. Chodzi mi o wcześniejsze zapisanie systemu za pomocą cmd i potem po rozmontowaniu kompa, zmianie płyty itp. czy pozwoli na przywrócenie starego systemu?

Trzeba postawić od nowa obowiązkowo na nowej płycie.

To znaczy, że trzeba będzie kupić nowy windows 10? Czy jak tam się zapisałem na microsoft kiedyś na free windows 10 to se go pobiorę za darmo? Inaczej to trochę przypał.

To znaczy masz na kompie licencje Windows 7 podniesioną do Windows 10 czy jak?

To jest 7 Pro podniesiony do 8.1, a później za pomocą maila jak można się było zapisywać na Windows 10 Pro