Wewnętrzna słabo odbiera, chcę wymienić na nową, moze wtedy sygnał polepszy się. Bo to też zasadniczy problem.
Może lepiej kup zewnętrzną kartę wi-fi, lepiej działa.
Na przykład:
Gorzej. Karte łączysz przez USb, laptop ma i3-2xxx, czyli w standardzie ma na 99% USB 2, podłącz SSD do USB i zobacz jak bedzie działało na lejku.
Mam na myśli kartę w-fi, a nie dysk SSD…
Są też inne karty wi-fi, to jest tylko przykład.
… czyli karta wi-fi podpięta na usb nie będzie korzystała z przepustowości tegoż portu pół biedy jak ma USb, ale jak jeszcze starsze…:)? Przypuszczam, że mimo wszystkie lepsze wyniki osiągie się na wewnętrznej.
Teoretyczna przepustowość USB2 to 480Mb. Po WiFi raczej tego nie wykorzysta.
USB 2.0 i dwie karty sprawdzone, słabo to wygląda. Kupiłem za 15 zł używkę karty sieciowej wewnętrznej. Przyjdzie to sprawdzi się. Ale co mnie dziwi to to, że na Win10 zasięg był tragiczny, na elementaryOS zasięg znikał, na Mincie zasięg jest (2 na 4 kreski). Dziwne to trochę…
Ok, ram póki co zostawiam bo laptop będzie w użyciu a widzę, że Mint ogarnia 4 GB spokojnie.
@krzysztof1 koledze chodziło o to abyś porównał sobie transfery na SSD podpiętym na USB 2.0 2.0 to słabe złącze do dłuższego użytku karta sieciowa @ usb 2.0 raczej nic nie da skoro 2 inne lewo co pokazywały zasięg.
Jakieś 10 lat temu używałem zewnętrznej karty na USB i dało się wytrzymać…