Upgrade laptopa Sony - pamięć i karta sieciowa

Chciałbym nieco podciągnąć wydajność laptopa SONY (PDG-71811M) VPCEH1M1E.
Padło na kartę sieciową która niedomaga już w łapaniu sygnału wi-fi i na ram którego jest całe 4 GB i odczuwam jego niedobór :slight_smile:
Karta wi-fi obecna:

Zdjęcie

Zdjęcie

Karta jaka mnie interesuje:

Pamięć RAM z laptopa:

Zdjęcie

Ram jaki mnie interesuje:

Pytanie do Was, czy to jako tako będzie współpracować z tym laptopem?

Z tego co na szybko przejrzałem to masz w laptopie dwa sloty i wchodzi tam maks 2x4 GB wiec dokup druga kość taka sama jak masz i będzie chodziło cycus w dual channel.
Wifi ci nie sprawdzę bo robię to z telefonu i mi niewygodnie :wink: Jak nikt nie odpowie to poszukam jutro w pracy… o ile nie zapomnę :wink:

Nie widze nigdzie podobnej kości i w tym problem.
Karta sieciowa w sumie nie musi być ta sama. Ważne żeby sygnał lepszy był niż obecnie.

Sprawdziłeś czy jest kompatybilna z Twoja płyta modelem na stronie producenta/ w manualu?

Weź 4 GB taniej a sa dwie inne rzeczy do ruszenia.

HDD sprawdź jak wygląda i wymień na SSD jak kiepsko, druga sprawa i3-2xxx nie jest demonem, ale jest mobilny (parwdopodobnie, sprawdź na płycie czy nie lutowany jednak) i może da się podmienić na lepszy. :slight_smile:

Producent może być inny byle zgadzały się parametry. Wpisz w Allegro: Pc3-10600s-9-10-f2 i wybierz coś, jest tego sporo nawet z fakturami.

@anon7248146 nie widzę info na stronie producenta. A karta nie może być jakakolwiek pasująca?
Dysk ssd jest, procek osadzony na płycie, nie lutowany. Nie chcę wymieniać proca zaś sam ram zwiększyć niewielkim kosztem plus ta karta sieciowa. Laptop ma być tylko do linuxa więc nie oczekuję wielkiego skoku wydajności a stabilności i dobrego połączenia po wi-fi.

Jeżeli chodzi o ram to procesor natywnie wspiera do 1333MHz i maksymalną wielkość pamięci 16GB.

Więc ta pamięć nie będzie działać w 1600 a w 1333 zapewne, bo wątpię, że masz jakieś opcje w biosie

Jeżeli chcesz 4GB to np masz tu:

@aesereht właśnie, PC3-10600S, o to chodzi. Ale teraz tak, jedna wolna kość i jedna szybka? Nie lepiej jedną 8 GB założyć?

Lepsza wydajność, jeśli zainstalujesz pamięć w dwóch modułach.

moim zdanie wielkiej różnicy nie ma ale w dwóch modułach powinna być lepsza wydajność, jak i w przypadku gdy padnie ci jedna kość ramu to możesz ją wyjąć i nadal działać

ale szczerze dwa czy jeden moduł dla mnie to by było wszystko jedno.

Jałowa dyskusja kiedy laptop nie przyjmuje kości 8 GB :wink: no chyba ze coś złe sprawdziłem?

Po czym wnioskujesz że nie przyjmie 8 GB?

No dobra, maks to 8 :wink: przeinterpretowalem to i podświadomie podzieliłem na pół, bo w dualchannel zawsze jest szybciej :wink:

znaczy procesor obsłuży do 16GB, możesz mieć jakieś dodatkowe obostrzenie na chipsecie, np do 8GB ale specyfikacji płyty głównej laptopa raczej nie znajdziesz.

Ok, czyli nabyć 2x4 1333 wg Waszej opinii?

EDIT: co do karty to może kabel od antenki przerwany albo antenka uciekła w obudowie?

2x4 będziesz 40 zł do przodu :slight_smile:

Nie, anteny są podpięte.

BTW. Serio coś daje wymiana karty fifirifi w lapku?