Chciałbym nieco podciągnąć wydajność laptopa SONY (PDG-71811M) VPCEH1M1E.
Padło na kartę sieciową która niedomaga już w łapaniu sygnału wi-fi i na ram którego jest całe 4 GB i odczuwam jego niedobór
Karta wi-fi obecna:
Z tego co na szybko przejrzałem to masz w laptopie dwa sloty i wchodzi tam maks 2x4 GB wiec dokup druga kość taka sama jak masz i będzie chodziło cycus w dual channel.
Wifi ci nie sprawdzę bo robię to z telefonu i mi niewygodnie Jak nikt nie odpowie to poszukam jutro w pracy… o ile nie zapomnę
Sprawdziłeś czy jest kompatybilna z Twoja płyta modelem na stronie producenta/ w manualu?
Weź 4 GB taniej a sa dwie inne rzeczy do ruszenia.
HDD sprawdź jak wygląda i wymień na SSD jak kiepsko, druga sprawa i3-2xxx nie jest demonem, ale jest mobilny (parwdopodobnie, sprawdź na płycie czy nie lutowany jednak) i może da się podmienić na lepszy.
@anon7248146 nie widzę info na stronie producenta. A karta nie może być jakakolwiek pasująca?
Dysk ssd jest, procek osadzony na płycie, nie lutowany. Nie chcę wymieniać proca zaś sam ram zwiększyć niewielkim kosztem plus ta karta sieciowa. Laptop ma być tylko do linuxa więc nie oczekuję wielkiego skoku wydajności a stabilności i dobrego połączenia po wi-fi.
moim zdanie wielkiej różnicy nie ma ale w dwóch modułach powinna być lepsza wydajność, jak i w przypadku gdy padnie ci jedna kość ramu to możesz ją wyjąć i nadal działać
znaczy procesor obsłuży do 16GB, możesz mieć jakieś dodatkowe obostrzenie na chipsecie, np do 8GB ale specyfikacji płyty głównej laptopa raczej nie znajdziesz.