Upgrade Lenovo Y500 - co zmienić?

Witam zastanawiam się na upgrade karty graficznej w Lenovo y500 - aktualnie mam dwie GT650M. Coś możecie zaproponować ? czy warto się w to bawić? Czy jest to możliwe? Co byście zmienili aby zwiększyć wydajność ?

Karty graficznej w laptopie nie wymienisz, bo 99% modeli jest na socket BGA (Ball Grid Array), czyli pomiędzy socketem a chipem są mikrokulki przylutowane do obydwu stron. Wymiana czegoś na takim sockecie wymaga specjalistycznych maszyn (stacja lutownicza).

Procesor masz na sockecie PGA (Pin Grid Array), więc teoretycznie samodzielna wymiana jest możliwa, ale i tak masz już najwyższy model w rodzinie, a nowszego nie wstawisz bo inny socket i brak mikrokodu w BIOSie.

Także w praktyce możesz wymienić w sumie tylko RAM, bo dysk widzę masz już SSD, a inny na SATA da tą samą wydajność.

Czyli lepiej się rozglądać za nowym lapkiem. Warto zostawić RAM czy dość słaby?

Masz razem rego RAMu 16 GB, tak? Jeśli tak to jest to dość duża wartość i tak. Ja mam w nowym lapku mającym dopiero rok 8 GB i mi wystarcza.

Nie warto. Laptopy to nie pc, tego się nie rozkręca i nie składa z części. Po prostu sprzedajesz stary i kupujesz nowy. Ewentualnie dysk SSD możesz przełożyć, jeśli się da. Przed sprzedażą skorzystaj z programów do bezpiecznego usuwania danych z dysku.

1 polubienie