Upgrade matrycy w ThinkPadzie

Witam!

Chciałbym zainstalować matrycę o rozdzielczości 1920x1080 do mojego ThinkPad’a L440.

Obecnie ma on fabryczny ekran 1366x768 i jest wyposażony w i7-4702MQ + 16GB RAM.
Rzecz w tym że laptop nie ma wymienionego w opcjach sprzętowych na stronie producenta ekranu o wyższej rozdzielczości niż 1600x900.

W ogłoszeniach na stronach ze sprzętem poleasingowym bez problemu da się jednak znaleźć owy laptop z ekranem 1920x1080 wylistowanym w specyfikacji.

Czy w tej sytuacji mogę się natknąć na jakąś formę niezgodności podzespołów, jeżeli samodzielnie wyposażę się w wyświetlacz FHD o odpowiednim złączu i pasujący do obudowy laptopa, gdy zacznę na własną rękę podmieniać go z fabrycznym?

Nie możesz, prawdopodobnie natkniesz się. Matryca to nie RAM, że sobie włożysz i pójdzie. :slight_smile:

Osobisće, jeżeli musisz, poszukałbym tych opisanych jako zamiennik… jednak to tylko dla majsterkowiczów. Jako racjonalista nie inwestowałbym. Ten lapek ma 8 lat i … zakup matrycy i wymiana w serwisie wyjdzie pewnie 50% wartości.

Interesuje mnie aspekt techniczny, a niekoniecznie to czy to się opłaca.
Swoją drogą laptop jest wart grubo ponad tysiąc, jeśli nie półtora, a w tej cenie ciężko o nowy sprzęt porównywalnej wydajności.

https://allegro.pl/oferta/lenovo-thinkpad-t450s-l440-s440-full-hd-7874733258?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=9308100d-b050-42ef-b3cc-80f1d5b76b1b

Taką matrycę znalazłem i ciekaw jestem na co muszę być przygotowany dokonując swapa do mojego laptopa.

Nadmienię jeszcze że gdybym nie wiedział jak to technicznie zrobić to by mnie tu nie było, bo widzę, że chyba to nie jest dla wszystkich oczywiste…

Na poczatek musisz wiedziec czy matryca wogóle wejdzie, czyli jaką masz taśme.

Dalej dojdzie Ci jeszcze, jak napisano na aukcji “MATRYCE DO MODELU LENOVO T450 WYMAGAJĄ PROGRAMOWANIA , TRZEBA ŚCIĄGNĄĆ BIOS Z MATRYCY USZKODZONEJ I WGRAĆ DO NOWEJ”

Matryca 350 złotych, usługa programowania, podmiana… no z 600 wyjdzie w sumie, jak nie więcej. :slight_smile:

Sam tego raczej nie zrobisz, biosu pewnie nigdy nie zgrywałeś, laptopa tez nie rozkrecałes “na części pierwsze”, wiec oceniam, że w najlepszym wypadku połamiesz jakieś zaczepy. Ja w ramach nauki bebeszyłem muzealnego netbooka, rozłóż-> złóż. :slight_smile:

To nie jest odpowiedź na moje pytanie i wcale nie pomaga. Na przyszłość spróbuj czytać.

• Po zdjęciach widać że wejdzie. Nie wybrałem pierwszego co się wyświetla po wpisaniu “Matryca Full HD” na alledrogo.
  • Ja nie będę instalować matrycy do T450 tylko do L440.
  • Nie miałem ku temu potrzeby, ale sądzę że, będzie to tak samo proste jak programowanie innych biosów. Nie wiem na podstawie czego, jesteś w stanie określić że ilość rozłożonych przeze mnie laptopów równa się 0.

-Ja w ramach nauki wymieniałem zwarte bramki logiczne SMD w torze zasilania.

No to próbuj, skoro masz więcej doświadczenia niż początkowo zdradziłeś, to nic nie popsujesz. :slight_smile:

Z wejściem matrycy chodziło mi o liczbę pin, generalnie ekrany HD miały chyba 30 pin, ten ekran ma też 30 więc powinna “wtyczka pasować”. (FHD chyba maja zwykle 40).

Matryca powinna podejść, jeśli zgadza się model laptopa i liczba pinów. Problemem może być brak możliwości zmiany jasności pod Windows, co jest znanym problemem w tych ThinkPadach. Sam mam E450 i matryca jest beznadziejna - nic nie widać prawie. Chciałem zmienić na IPS, ale potem zmiana jasności działałaby jedynie pod linuksem, co zostało już potwierdzone przez niejednego użytkownika w sieci.

• No cóż, jak widać nie do końca:

Po trwającym w przybliżeniu 5min swapowaniu matrycy, laptop wykrył ją, jakby była w nim od chwili, gdy wyjechał on z fabryki. Kolory ekranu IPS są piękne, a kontrast stoi na wysokim poziomie.

• Najwyraźniej czasem trzeba przekonać się samemu:

Nie mam u siebie najmniejszych problemów ze sterowaniem jasnością, co prezentuję na zdjęciach

Model matrycy to B140HAN01.3 i udało mi się pozyskać ją używaną z allegro w rozsądnej cenie 75zł (kilka niewidocznych rysek) + koszt wysyłki

Wczoraj minął dokładnie miesiąc odkąd stosuję ją w swoim L440 i po tym czasie z największą stanowczością postuluję, że ten konkretny upgrade jest absolutnie obowiązkowy w przypadku każdego posiadacza Lenovo Thinkpad L440 i T440.

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.