Witam serdecznie,
Jak składałem tego PCta to jakoś nie przyłożyłem szczególnej uwagi do pamięci ram. Kupiłem więc na początku HyperX 16GB (2x8GB) 2666MHz CL13 Predator. I wygląda na to, że popełniłem błąd patrząc na minimalny CL zamiast na jakieś wyższe wartości MHz.
Moja płyta obsłuży:
Ja bym na siłę nie wymieniał na szybsze. Podbijesz zegar, CL pójdzie w górę i wyjdzie praktycznie na to samo. Już prędzej bym próbował zrobić lekkie OC RAM.
Ciekawy wykres. Ale czy on mówi o wszystkich aspektach performance? W niejednym miejscu czytałem już, że najpierw wybrać max MHz a potem min CL. Takiego OC sensu stricte wolałbym uniknąć bo ani się na tym nie znam, ani mnie to jakoś nie kręci.
Dlatego, że teoretycznie 4200 i 18 ~= 3000 i 13, a w praktyce wiele zależy od zastosowań. Nieco inaczej wygląda temat przy Ryzenach, a inaczej z Intelami, te pierwsze lubią się bardziej z szybszym RAM.
Co do samego OC RAM, to wbrew pozorom nie jest to takie super trudne, jak przy procesorze.
W drugiej części video masz poradnik, jakbyś dobił do 2800 i utrzymał CL13, to zakup bym odłożył (przy 4 kościach OC może być trudniejsze od 2, to zależy od płyty). Jak podkręcić RAM? OC i XMP | PORADNIK 2019 - YouTube
No ja bym chciał właśnie wykorzystać te cztery sloty. Od początku zakupu płyty głównej taka była idea. Mówisz, że kręcenie na czterech pamięciach może być trudniejsze niż na dwóch i to zależy od płyty głównej trochę. Można się tego jakoś dowiedzieć (czy ta płyta główna będzie miała problemy z kręceniem czterech kości) w inny sposób niż sprawdzić?
Czyli chyba pozostaje mi dokupić dodatkowe dwie kości do tego zestawu co mam.
W manualu płyty powinna być informacja na temat strategii wkadania kolejnych kości RAM i czy nie ma ograniczeń zegara, przy Ryzenach było to popularne,
A konkretnie? Na YT jest masa filmików, które pokazują, że teoretycznie wolniejsza pamięć potrafi doskoczyć w grach do szybszej, właśnie przez niższy timing. To jednak jest zależne jest od gry głównie. W innych astosowaniach testów nie ma tak wielu.
Konkretnie chodzi o to, że CL nie ma znaczenia przy wysokim taktowaniu. Udowodniono to nie raz nie dwa a nawet nie trzy. Pamięć o niskim CL i niskim taktowaniu jest mniej wydajna niż pamięć z wysokim CL i wysokim taktowaniem. Wysokie CL jest rekompensowane przez wysokie taktowanie. Dlatego jeżeli wybieramy pamięć z wysokim taktowaniem wartość CL jest drugorzędna bo wszystko rekompensuje wysokie taktowanie.
Obecnie można założyć że wzrost CL o 1 jest rekompensowane przez niecałe 100MHz, a w niektórych zakresach (jak tutaj) to przez 50MHz, więc kręcenie do 3600MHz jest sporo opłacalne (jeśli pamięci pozwolą).