Ewentualnie myślę o zasilaczu 1000 w , przynajmniej będzie przyszłościowy bo pewnie niedługo granica znowu się przesunie i sumarycznie procesor i karta będą pobierały więcej.
Ogólnie to jestem zadowolony z seasonica ale widzę że od długiego czasu są problemy z dostępnością poszczególnych modeli , wydaje mi się że są podwykonawca dla innych firm i mają sporo roboty, a w kwestii ich modeli wieje trochę nuda.
Czy polecasz jakieś inne firmy mające dobre zasilacze? Szczerze nie wiem dla kogo może robić seasonic w chwili obecnej, Asus, MSI ?
Co prawda sa jakieś modele w Proline ale nie wiem jak z opiniami o samym sklepie.
Właśnie tym się sugerowałem i ustawiałem filtr 120 miesięcy , ale ci powiem że jak ostatnio poczytałem że np. msi wybucha to teraz wiem że to kryterium jest jednym z wielu.
Nie chodzi mi o konkretną płytę ale o firmę i jej ogólne podejście do klientów. Mają trochę tańszy sprzęt niż konkurencja i ludziska się na to nabierają. Fora internetowe są pełne narzekań na Asrocka.
Do 3 razy sztuka? https://www.benchmark.pl/aktualnosci/asrock-ryzen-9700x-awaria.html
Raport awaryjności za 2025r. jasno określa: Gigabyte ~1.8 – 2.5 % MSI ~2.5 – 3.0 % ASUS ~3.0 – 4.0 % ASRock ~3.0 – 3.5 % (niektóre serie AM5 wyżej)
Jakiś YTłuk czy inny podobny zrobi dramat z jednego incydentu (bo co za kretyn wkłada 3 procki skoro jeden się spalił). Portaliki to podchwytują dla poczytności nawet nie rozumiejąc o co chodzi ale fajnie się temacik sprzedaje.
Oczywiści nigdy nie ma opisów jak się takie zdarzenia zakończyły.
I tu zaczyna być ciekawie.
Dlaczego ta poszkodowana osoba o pseudonimie OnOr (forum koreańskie QuasarZone).
Nigdy już po incydencie nie odezwała się nic w danym temacie. Normalny ludek by pochwalił się czy dostał zwrot, nowa płytę czy może płakałby, że mają go w d…
Co ciekawe:
Firma zadeklarowała, że podejmie odpowiedzialność zarówno za płytę główną, jak i uszkodzony procesor - ale wyłącznie w przypadku sprzętu kupionego przez oficjalny kanał dystrybucji „domowego rynku” Korei.
A w wielu przypadkach udowodniono winę użytkownika - brud i zanieczyszczenia w gnieździe” a nie sam projekt płyty głównej.
Ja najczęściej reklamuje Asusa. Zwłaszcza drogie płyty.
Z Asrocka dla AMD jedyna seria płyt z jaką miałem problem to AB350M Pro4. Cała partia miała wady chipsetu. Po prostu wymienili na sprawne i tyle.
Natomiast jak składasz komputer, to lecisz mniej więcej potem po parametrach w tym napięciach procesora, ramu itd, oraz temperaturach, bo przecież sprawdzasz czy wszystko jest ok.
Ludek kupił:
Pierwszy procek na Aliexpress - zabił go;
Drugi procek na Aliexpress - zabił go;
Trzeci w jakimś sklepie w Koreii - zabił go.
Płyta ASRock B850 Pro RS - która kosztuje nie całe 700zł
Procek AMD Ryzen 7 9700X - który kosztuje 1300zł
Zabija kasę za prawie 4 koła i tylko ściana płaczu na jakimś forum ?
Brak jakiejkolwiek wypowiedzi ASRock - nie ma przeprosin czy zaprzeczenia. Brak zgłoszenia do urzędu konsumenckiego. Brak potwierdzenia innej osoby czy choćby jakiegoś portalu. Nigdy nie pokazano żadnej fotki tej tragedii (w większości ludzie wstawiają fotkę płyty czy procka).
„OnOr” nigdy nie podał reszty konfiguracji komputera, zasadniczo przy takich tragediach podaje się jaki zasilacz, jaka grafika, ram itp.
Z jakiejś konkretnej serii czy ogólnie droższe / drogie modele? Pytam bo znam co najmniej 2 przypadki laptopów gdzie sprzęt chodzi lat kilkanaście, sam mam Asusa od chyba 23 roku co mi chodzi czasami po kilkanaście godzin dziennie i nic złego się nie dzieje.
A kręcony ten sprzęt był? Miałem kiedyś Asrocka z kręconym prockiem, chodziło mi to z kilka lat bez problemów. Ale to lga775 było.
Ja znam takich przypadków pewnie z kilkaset. Jeśli o laptopy chodzi, to Asus nie odbiega tutaj od takich producentów jak MSI czy Acer, psuje się podobnie, i mają modele lepsze i gorsze. Tak jak u innych, cienkie mają połamane mocowania zawiasów, słupki, tak jak inni w gamingowych siada z czasem grafika, taka średnia półka.
Płyty natomiast, to jest inna bajka. Chyba nie pamiętam ani jednej wypasionej płyty Asusa, która by nie miała baboli. Zawsze coś tam wyłazi, czasami jakieś bzdety, ale czasami poważne sprawy, typu niestabilność. O ile proste płyty zwykle jakoś tam działają bez większych problemów, latami, o tyle te drogie zwykle potrzebują masy poprawek a i tak, nie wszystko działa idealnie.