System: Win 11 Home
Karta: GTX 1070 ZOTAC 8 GB
Procesor: RYZEN 7 2700X 4.1 MHz
Płyta: Asus Prime X 470 pro
Ram: G Skill F4-3000C15-8GVGB (4x8GB) DDR 4
Zasilacz Seasonic Focus Gold 650 W
Chłodzenie :Grandis rev 3
4 Dyski w tym: 1 TB GOODRAM SSD, KIOXIA 256 GB, TOSHIBA HDWD 1 TB, SAMSUNG SSD 1 TB
Monitor: LG Ultra Gear 27 Cali, 1920 x 1080 , 144 Hz
4 x wentylatory 120 mm od silentium
Chciałbym zrobić upgrade już pod AM 5. Miło byłoby zachować obecny zasilacz jeżeli uciągnąłby nowy zestaw? Mam dylemat co z pamięciami ? Wymieniać na DDR 5 czy zostawić DDR 4 bo różnica nie będzie zbyt duża? Chłodzenie powinno dać radę ? Obudowa jest duża i przewiewna.
Nie chce zbyt mocno szaleć z kosztami. Oczywiście monitor zostaje. Komputer do gier i trochę do Adobe (Grafika rastrowa i wektorowa). Budżet 3000 - 4000 PLN W razie potrzeby mogę zastanowić się nad niewielką dopłatą.
Jak dla mnie to brzmi to jakbyś był już zdecydowany. Wpadłeś to tylko doszlifować swoje pomysły prawda na ten zestaw?
Ja raczej proponowałby sprzęty używane np polisingowe dla zoptymalizowano ceny do osiągów.
To co opisujesz to raczej już większy kombajn więc musisz pytać innych.
Ja to robię tak że pytam o szybkie porównanie cen albo dostępności produktów.
Tzn zapomniałem dopisać że mile widziane jakieś propozycje zestawów ;).
Ten zestaw opisany posiadam i chciałbym go „odświeżyć”.
Napewno chciałbym zostać z AMD.
Nie ukrywam że nie chciałbym bardzo szaleć z kosztami ale wszystko zależy od tego czy da się zaktualizować obecna konfiguracje bliżej tej kwoty 3000 PLN tak aby pograć w nowsze tytuły w high.
Wiem że przyszłościowo lepiej byłoby wziąć mocniejszy zasilacz i pewnie nowe ramy, ale jeżeli mam wybór żeby utrzymać to co jest to wolę przy tym pozostać a wymienić najważniejsze elementy (karta, procesor , płyta).
Dzięki za komentarz. Nie wiem czy byłbym gotowy żeby iść w coś poleasingowego wolę chyba nowe podzespoły.
Myślałem ale czy w takiej sytuacji procesor nie będzie zbyt słaby dla takiej 5070-tki ?
Czy te ramy obecnie posiadane będą kompatybilne, z obecnym procesorem miałem problemy żeby były wyższe taktowania.
No i w sumie tracę chyba trochę na PCle w stosunku do nowszej wersji 5.0 ?
5070 to już ponad 2 koła. Procesor który to uciągnie to chociaż 7800X3D, z 1300zł, chłodzenie do tego ok 200zł (zapomnij o stockowym, czy jakichś śmieciach przynajmniej DeepCool AG620 zalecany), 32 RAM w DDR5 GSkill czy coś podobnego 6000Mhz ok. 500zł,. Jakaś w miarę sensowna płyta np.ASrock Riptide, w zależności czy chipset B650 czy 8xx z WIFI itp. czy bez od ok 650 do 1300zł.
Powiedzmy ok. 900zł B850 z WIFI.
Zasilacz powinien mieć te 650W, dobrze by było aby dysk był Nvme (ostatnio Kingston robi w miarę tanie, i dają 36 miesięcy, w miarę wydajne), w obudowie jakieś śmigła, bo po kilku godzinach w karcie lubią się grzać stabilizatory, a i MOBO jak się radiator zagrzeje od CPU też, co powoduje spadki FPS, więc warto mieć przewiew, jeśli chcemy robić posiedzenia powyżej godziny. Wystarczy na wylocie, za CPU, ze dwa z przodu.
System z AM4, założyć konto M&, potem zeobić zmianę sprzętu, może pójdzie, może nie. Na dwoje babka wróżyła.
Za 3 koła to słabo to widzę.
Albo tańsza grafika, albo kup sobie procesor x3d i chłodzenie do AM4, dodaj do tego Grafikę i pójdzie ci w zasadzie wszystko, zwłaszcza w FullHD.
Za jakiś czas opędzisz płytę, RAM i CPU, i zmienisz na AM5, dostaniesz jakieś 20 może 30% kopa. A może będą nowsze CPU.