Witam. Postanowiłem zrobić upragade kompa ale dawno w temacie sprzętowym nie jestem, tylko coś poczytałem. Obecnie posiadam
-Intel G3220
-AsRock B85m pro4
-2x2 GB RAM OCZ Platinum 1600 mhz
-OCZ 500W
-XFX Radeon HD 7850 1GB
Chciałbym w miarę tanio ulepszyć PC i zastanawiam się nad dołożeniem jakiegoś ramu 2x2 gb 1600 mhz oraz wymianie procesora i tutaj moje pytanie co lepiej wziąć i5 4460 czy dozbierać i i5 4690k? Grafikę odkładam na dalszy plan bo gram w rozdzielczości 1440x900. Nie chcę zmieniać platformy bo to dużo większy koszt, chodzi mi o najtaniej a najwydajniej.
Do czego służy ci komputer??
Do przeglądania internetu oraz do grania
Do grania oprócz ramu pasowałoby zainwestowac w lepszy procesor.
Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś to update BIOS do najnowszego, bo na fabrycznym 4460 jest nieobsługiwany. Twoja płyta nie ma możliwości OC także kupno procesora z odblokowanym mnożnikiem jest bez sensu. 4570 wyjdzie Cię taniej, a ma większy Boost niż 4460. No chyba, że celujesz w używki to bierzesz to co wyjdzie Cię taniej. Omiń procesory z “k”, bo i tak ich nie podkręcisz, a zapłacisz więcej. Ram do rozbudowy do minimum 8GB. Grafikę odkładasz w czasie, ale i tak Cię to czeka. 1GB VRAM to już jest diabelnie mało, gdzie 2 GB obecnie w nowych grach to wąskie gardło - w Wolfensteine 3 GB w 1060 daje po tyłku.
Napewno na B85 nie da się podkręcać? Pamiętam że kiedyś ludzie kręcili na takich płytach coś. Części używane biorę pod uwagę bo zawsze wszystko było ok. A co do karty to taka ilość ramu w fhd to się zgodzę ale w 900p? A co do grania to grałem na tym zestawie w crysisa 3 na wysokich ale procesor strasznie ograniczał
Kręcili, ale Intel po pewnym update BIOS zablokował taką możliwość, a bez updatu nie włożysz nowego procka, chyba, że gdzieś jest jakiś zmodowany.
Co do karty to rozdzielczość to najmniejszy problem. Tekstury w grach też już swoje ważą i to one zapychają VRAM posiłkując się potem zwykłym RAM. To nie te same, komfortowe czasy.
No to widzę sporo się pozmieniało. Zastanawiałem się też sprzedać proca i ram, kupić 2500k i kręcić tylko to jak by zmiana dziadka na pradziadka Więc najlepiej radzicie 4460/4570 +4 gb ram? Powinno to polatać trochę na ultra przy tej rozdzielczości jak kartę bym zmienił?
PAmietaj, że do krecenia trzeba kupić lepsze chłodzenie bo te BOX-owe coolery to ja podziwiam tych co maja odwagę na nich krecić.
2500K nie włożysz bez nowej płyty - inny socket. Zresztą to trochę starsza generacja, nie ma się po co cofać, bo Cię to więcej wyjdzie niż zmiana procka + RAM. Dokładasz 2x2 GB RAM i lecisz. Ew. 2x4GB i wtedy masz eleganckie 12 GB. Najlepiej kupić kości z tej samej serii i od tego samego producenta tylko większe banki by ew. uniknąć jakichś konfliktów.
Do takiego procka możesz nawet śmiało pchać topowe karty graficzne pokroju GTX 1080.
LORDEK chodzi Ci o 4460? A to że do 2500k musiał bym płytę zmienić to wiem dlatego napisałem że bez sensu na starsze przechodzić
O oba. One są identyczne, różnią się tylko Boostem. 4460 - 3.4Ghz, 4570 - 3.6Ghz
Czyli polować na 4460/4570 i dokupić 2x2 bądź 2x4 gb ram, a co polecacie za grafike? I tak jeszcze bym nie wymieniał, ale przyszłościowo co jest wydajne do powiedzmy ok 600 zł? Oczywiście używka
Za ok 700 zł masz GTX 1050 Ti 4GB nówkę, także ja bym na Twoim miejscu w to celował.
Skupiłbym się na Twoim miejscu na konstrukcjach z dwoma wentylatorami dla ciszy i temperatur.
A jak ma się on wydajnościowo do takiego gtx 960? Tak wiem moge sprawdzic sam ale w pracy jestem i jak taki gtx by szedl z i5 4460 w mojej rozdzielczosci?
Minęło 16 godzin, ale odpiszę. GTX 1050 Ti jest nieco lepszy od 960, ale to kilka procent różnicy jest:
Dziękuję bardzo za odpowiedzi Poczytałem testy, brałem pod uwagę jeszcze rx 560 ale widzę że gtx 1050 Ti miażdży go. Więc tak ostatecznie kupię i5 4460, z Ramem może być ciężko od tego samego producenta, więc jak by nie było to brać o takiej samej częstotliwości i o takich samych timingach tak? I będzie on chodził w dual-channel jeśli mam 2x2gb a kupię 2x4 gb? A co do karty graficznej to znalazłem takie 2, brać obojętnie którą ?
Jezeli będą miały identyczne timingi to powinny działać, choć to nie reguła. Tak czy siak masz już jedną parę w DC, druga będzie działać niezależnie.
Co do kart to G1 Gaming ma wyższy zegar o jakieś 40 MHz. To chyba cała różnica, bo chłodzenie jest bardzo podobne.
Ok rozumiem temat można zamknąć, wszystko już jasne