Upgrade proca (no i reszty łańcuszka)

Cześć,

przymierzam się do wymiany swojego starego, dobrego i5-2500K. No i oczywiście wszystkiego co się z tym wiąże.
Początkowo myślałem o i5-9600K + Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI, ale teraz zacząłem się bardziej skłaniać ku przesiadce na AMD - w tej chwili tymczasowo nabyć Ryzen 5 3600X, a na jesień/zimę podmienić na przedstawiciela Zen 3. W związku z tym szukałem płyty odpowiadającej tamtemu Aorusowi, a ostatecznie po prostu płyty do 1500zł. Stanęło na wyborze między:

1. Gigabyte X570 AORUS ULTRA
  2. Asus TUF Gaming X570-PLUS WI-FI
  3. MSI MPG X570 GAMING PRO CARBON WIFI
  4. ASRock X570 STEEL LEGEND

Najbardziej skłaniam się chyba znowuż do propozycji Gigabyta, ale chciałbym poznać jeszcze czyjąś opinię. Która z powyższych waszym zdaniem? A może macie ciekawszą propozycję?

Tak naprawdę nic nie jest jeszcze przesądzone, więc chętnie wysłucham uwag odnośnie całego zestawu - również proca.

Do tego będą jeszcze:

• jakieś kości DDR4 2x8GB, bo obecnie posiadam DDR3 (w dodatku łącznie 8GB, co momentami boli niemiłosiernie)
  • jakiś dysk SSD pod M.2 na system i oprogramowanie (pewnie wezmę z zapasem ~250GB; na gierki mam SSD pod SATA)
  • być może zasilacz (obecnie mam XFX Core 550W 120mm 80+ SLI)

Na razie się za nimi nie rozglądałem, zważywszy na brak wyboru proca i płyty, ale jak macie jakieś propozycje, to i te chętnie przyjmę.

Całość wyląduje w Corsair Carbide Series 300R. Grafa też na razie zostaje (Gigabyte 1070).
Budżet na proca+płytę powiedzmy orientacyjnie (ale nie ostatecznie i nie na siłę) do około 2,5k zł. Budżet na pozostałe komponenty na razie otwarty.
Zastosowanie wszelakie, ale powiedzmy, że pod gry. Na resztę zastosowań wystarczy.

Pozdrawiam
Jacek

Dlaczego? Ze względu na cenę i chłodną sekcję zasilania. Tu więcej info:
http://der8auer.com/x570-motherboard-vrm-overview/
Poza tym potwierdzają to testy na YT, również naszych rodzimych jutuberów. A także użytkownicy tego modelu, czyli @LORDEK, @blumberplumber i ja :wink:

Z prockiem ciekawa sprawa, bo w lipcu mają się ukazać Ryzeny z serii XT: 3600, 3800 i 3900. Jednocześnie “zwykłe” wersje (X) mają stanieć. Więc jeśli nie masz ciśnienia… poczekaj na 3600XT. ZEN3 mogą mieć opóźnienie, nie wiem czy zobaczymy je w tym roku.

1 polubienie

Tego TUFa też właśnie mocno rozważałem i w sumie bardziej w stronę Gigabyta ciągnęła mnie chyba tylko sympatia związana z zadowoleniem z wcześniejszych produktów. Zaraz sobie ogarnę to porównanie.

O XTkach nie słyszałem, ale tak to jest jak się nie śledzi HW i nagle z powrotem wskakuje w ten ogrom. Już nie wspominając, że zawsze byłem intelowcem. :stuck_out_tongue: W sumie do lipca/sierpnia mógłbym się ewentualnie przemęczyć, więc zainteresuję się tematem. Dzięki.

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-9600K-vs-Intel-Core-i5-2500K/4031vs619
Jest sens?

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-2500K-vs-AMD-Ryzen-5-3600/619vs4040

Tu też zbytniego sensu nie widać.

Sens zobaczysz tutaj:
https://pc-builds.com/calculator/

TL;DR: 9600K to idealna para dla 1070. Z R5 3600 grafa dostanie zadyszki (a CPU się nawet nie spoci). Za to przy 2500K to GPU się nudzi, a proc robi bokami.

Nie lepiej zamiast całej platformy np i7 3770?

Ewentualnie jakiś 2-gen?

Sens zdecydowanie jest. Popatrz na wyniki różnych testów. Wystarczą wyniki w grach, nie mówiąc o zastosowaniach wykorzystujących dobrze wielowątkowość. Plus w mojej sytuacji to nie jest jedynie wymiana proca - od razu dojdzie zmiana RAMu (ddr4 zamiast ddr3 i dwa razy więcej) i dysk na m.2 więc różnica w użytkowaniu będzie wyraźna (dodatkowo jeszcze będzie przeskok z win7 na win10, ale to tak na marginesie).
Pewnie, mógłbym dokupić ddr3 oraz zmienić płytę główną na taką ze starym socketem i gniazdem m.2. Tylko moim zdaniem to właśnie inwestowanie w taką przestarzałą platformę nie ma w tym przypadku sensu. I jeszcze wymiana jednego proca-dziadka, na kolejnego proca-dziadka. :stuck_out_tongue:

Co do tego, że teraz grafa będzie bottleneckiem, bardzo dobrze. Ona też za jakiś czas będzie wymieniona (pewnie przyszły rok), więc reszta powinna mieć już odpowiedni zapas mocy dla jej zamiennika.

Tkwienie w starych technologiach to ograniczanie sobie możliwości rozbudowy. Nie wiem jaka kolega ma płytę, ale ogranicza się np do starej wersji gniazda M.2 lub w ogóle jego nie ma, brakuje mu sprzętowych dekoderów, a w momencie, kiedy coraz więcej gier korzysta z więcej jak czterech wątków lepiej inwestować w 6 rdzeni niż 4 nawet z HT. Procesor to jeden hamulec, a jeszcze jest pamięć RAM. GPU w końcu też trzeba będzie zmienić, a tu cokolwiek mocniejszego spotka się z bottleneckiem. Wtedy zamiast wymienić tylko GPU przychodzi do wymiany cała platforma.

Z podanych propozycji zostaje tylko 1 i 2. MPG niemiłosiernie grzeje sekcją zasilania, a Asrock dorzuca do tego grzejący się chipset przez dziwnie zaprojektowany układ chłodzenia.

Tu masz test TUF i MPG. Jest też Asrock, ale w wersji Phantom Gaming, lecz wiele wad ma też Steel Legend.

Dalej masa testerów Twierdzi, że TUF to najlepsza płyta X570 w cenie do 1000 zł.

1 polubienie

Ostatecznie padło na połączenie 3600X + Asus TUF. Czekałem na spadek cen proca w związku z premierą XTków, no i się doczekałem… wzrostu. xD Dlatego nie gram na giełdzie. Z drugiej strony szczęśliwie się złożyło, że mobo poszło w dół i sumarycznie mimo wszystko jest na plus.

Do tego dorzucam Patriot Viper Steel 2x8GB/3600MHz/CL17 (ewentualnie 3733MHz/CL17; do jutra przetrawię). Zasilacz styknie.

Dzięki panowie. :slight_smile:

1 polubienie