Upgrade Red Dragon z 2019 roku

Wiem że nie czas na kupowanie części do komputera z względu na ceny ale niestety jestem zmuszony (Brak miejsca na dysku) troszkę odnowić już staruszka jak na swoje lata nadal sobie radzi w grach w puli mam 1700 zł . Poniżej co w nim siedzi :

CPU: Intel i3 8100 3.6Ghz
GPU: AMD Radeon RX570 4GB DDR5
RAM :A-Data 8GB DDR4 Single 1333Mhz
SSD :A-Data 256GB
MBO : MSI H310M PRO-VH PLUS

Myślałem nad dołożeniem jakiegoś dysku HDD ( Gry ze Steam czy EAapp) zmianą grafiki na 6 GB VRAM i dorzuceniem kolejnej kości RAM 8 GB . Szukałem ale ceny grafik są kosmiczne może coś z używanych albo kupić jakiś cały komputer z drugiej ręki i tylko zamienić to co potrzebuje ??

A w co grasz?

A w życiu, zapomnij. HDD na system / gry to zły pomysł.

Zostaw go sobie na system, a pod gry kup Samsunga 870 EVO za 730zł albo Goodrama CX400 za 379. Obydwa 1TB, mam CX400 od kilku lat i jeszcze działa. Mobo niestety nie ma gniazda m2 z tego co widzę, a jakbyś miał pod nvme to by znacznie przyśpieszyło. Tyle że dokładanie do tej platformy to średni pomysł. // ja dyski zawsze wolę kupić nowe, dłużej pożyją

Kości 8GB 2666MHz to nie wiem czy w ogóle można znaleźć, najtańsza na xkomie jest za 229 tyle że 2400MHz. Wolałbym kupić od np Goodrama 2x8GB 3200Mhz, kości zwolnią do 2666/2400 ale przynajmniej będą pracować w dualu. Z 600 zł wyjdzie. // ramy można zawsze używki kupić, wyjdzie taniej, ważne żeby dwie takie same były.

W tych pieniądzach raczej nic lepszego nie znajdziesz, za swojego na pewno z 500zł byś dostał ale jak dołożysz to i tak za 2200 byłoby ciężko coś sensownego znaleźć.

Za dysk i ramy od Goodrama masz ~1000 zł nowe. Na allegro jest używka MSI Armor RX 580 8GB za 400zł, to wychodzi 1400zł. Jak się boisz dysków Goodrama bo ktoś Ci coś nagada to może 300zł dopłacić do Samsunga i wyjdzie 1700zł. Jak swoje gpu pogonisz to trochę odzyskasz, mógłbyś swoje i3 odsprzedać i w to miejsce wstawić 6 rdzeniowe i5 (8400? 8500?) ale nie wiem po ile stoją.

Dysk ten co jest zostaje na system i programy , HDD ma być tylko i wyłącznie na gry może taki SSD 512 GB nie potrzebuje aż tak dużo miejsca grę kończę i usuwam :slight_smile: w co gram od Factorio , starsze COD , ETS2 , NFS , Mass Effect 1-3 , seria Just Cause długo by wymieniać . Ram aktualnie mam taki Ram-Adata . Niestety procesor i płyta zostają jakie są . Nie chce go sprzedawać bo jak na moje wymagania daje radę . Grafika też zostaje u mnie bo idzie do innego komputera jak tego troszkę ulepszę :grinning:. Na x-kom nie zamawiam jakoś mam do nich urazę :frowning: . W 2019 kosztował 2500 zł :joy:

Nie wiem czy to wystarczy, coraz więcej gier ma w wymaganiach SSD.
Ot taki przykład:

A to nie szczególnie wymagająca gra World of Warcraft (128GB !).

Kup dysk który zaproponowałeś wcześniej ADATA Ultimate SU800 512GB 2.5" SATA III (ASU800SS-512GT-C) - Dysk SSD - Morele.net

Koniecznie drugą kość RAM. Tryb dwukanałowy wpłynie na ogólną wydajność znacznie bardziej niż sama większa ilość pamięci.

Kartę graficzną np. ten model. Będzie znacznie szybsza od twojej obecnej, dodatkowo będzie mniej prądożerna (TDP 125W zamiast 150W w Radeonie). Gratis masz tutaj dorzucony zasilacz, jeśli twój obecny był by za słaby.

Procesora nie chcesz zmieniać ale polecę ci ten:

Różnica w wydajności będzie znaczna nie tylko z powodu szybszego proca ale też dzięki temu, że z tym modelem twój RAM będzie pracował w 2666 MHz a nie 2400 jak w twojej obecnej i3-ce.

Wszystkie te części wyniosą cię niecałe 1400 zł a jak dobrze pogadasz ze sprzedającymi, to urwiesz po 5 dych za RAM i procesor.

Nie zapomnij tylko zaktualizować wcześniej BIOS-u jeśli nie robiłeś tego wcześniej. Inaczej nowy procesor nie ruszy na twojej płycie.

Na takiej konfiguracji zagrasz praktycznie w każdą gierkę, nawet w te nowsze, oczywiście nie w najwyższych detalach.