Upgrade starego komputera używanymi częściami

Witam, chcę zwiększyć wydajność mojego 6-cio letniego PC wymieniając części na lepsze. Obecny zestaw:

Płyta: GIGABYTE M53LT-D3
Procesor: AMD Athlon II x2 240
Grafika : NVIDIA GeForce GT 240 1GB DDR3
Ram: 4GB(1 kość)
Zasilacz: Logic B22 500W

Chcę kupić dysk SSD, wymienić procesor(max 200zł), wymienić grafikę(około 300zł)

Na oku mam już dysk: KINGSTON HYPERX 120GB SSD
oraz procesor: AMD Athlon II X4 640

Czy te powyższe elementy są dobre w tej konfiguracji? Co najlepszego z używek mogę zakupić za podane kwoty?

W/g mnie nie ma sensu. Zbieraj kasę i nowa platforma.

1 polubienie

Nie mogę,po wakacjach na studia i tak kupuję laptopa a pc zostawiam 12 letniemu bratu.

Może być, ale polecam X4 965

http://www.cpu-upgrade.com/mb-Gigabyte/GA-M52LT-D3(rev._2.3).html

Nie znam, nie wypowiadam się - czytaj w necie. Wygląda OK, ale poczytaj.

Karta grafiki używka HD7850, GTX650Ti Boost, GTX750 Ti i bierz z 2 GB VRAM.

Pod znakiem zapytania - czarna lista, czyli praktycznie wymiana.

Sprawdź dokładnie typ płyty:

GIGABYTE M53LT-D3

czy

GIGABYTE M52LT-D3

Wygląda na dolną.

1 polubienie

Planujesz zainwestować w komputer minimum 700zł, zastanów się czy nie lepiej poszukać jakiegoś gotowego zestawu w tych pieniądzach, lub markowego ale używanego. Jeśli to 12 letni brat to może lepszym rozwiązaniem byłby laptop?

1 polubienie

Tak dokładnie GIGABYTE M52LT-D3, literówka :confused:

Rano szperałem w sieci i na allegro, robiłem porównania i dokładając 50zł kupię x4 965. Więc wezmę go.

Kartę teraz znalazłem SAPHIRE RADEON HD 7850 GHZ EDITION 2GB za 300zł.

Zasilacz działa mi bezproblemowo już 6-ty rok

Szperałem po allegro i nie sądzę, że znajdę za 700zł gotowego kompa z podzespołami tak jak powyżej. Po co mam to robić jak już bazę mam.

Podzespoły kupuj z jak najdłuższą gwarancją, bo to różnie bywa.

Jaka rewizja jest tej płyty? bo coś niejasno napisano odnośnie obsługi tego X4 965?

Wgraj od razu najnowszy bios. No i niby pracuje? ale różnie to bywa.

Nawet znalazłem całe takie kompy:

Czyli, powinien ruszyć.

1 polubienie

Ciężko o gwarancję kupując kilkuletnie używki :confused: Napisane jest w internecie rev. 2.3 ale w opiniach o tym połączeniu CPU z kartą są pozytywne, właśnie nawety gotowe zestawy są z nimi.
Był bym jednak skłonny zakupić nowy zasilacz, lepiej nie kusić losu. Coś nie z czarnej listy?

Kupię kartę MSI HD 7850 2GB OC TWIN FROZR, złącze mam PCI Express x16 a w karcie napisane jest PCI Express x16 3.0. Czy to żaden problem?

Nawet Deltę lub Fortrona 450W
lub

Nie powinno być problemu - 99 % na OK.

Rewizję płyty, to Ty sprawdź na jej laminacie, gdzieś powinno być napisane.

1 polubienie