Upgrade Visty do Windows 7

Witam, kupiłem ostatnio komputer z zainstalowaną Vistą Home Premium z płytką pozwalającą na upgrade do Windows 7. Posiadam jeszcze drugi komputer -laptop- i to właśnie na nim chciałbym zrobić upgrade do Windows 7. Na laptopie jest również Vista Home Premium. Czy mogę bez problemów zaktualizować system na laptopie? Czy to jest legalne? Czy jest wykonalne, tzn czy system nie “uzna”, że jest nielegalny? Czy “teoretycznie” mogę zainstalować siódemkę na obydwu komputerach, czy będzie wołał o nowy klucz?

Możesz zainstalować tylko na tym kompie, na którym jest Vista podlegająca programowi Upgrade, wszystkie inne kombinacje będą niezgodne z licencją i postanowieniami regulaminu programu Upgrade. Zainstalowanie tego samego systemu na dwóch kompach na tym samym kluczu spowoduje zablokowanie klucza. Takie działanie też jest niezgodne z postanowieniami licencji.

Tak myślałem, dzięki za szybką odpowiedź.

Jeszcze jedno ode mnie. Przeczytaj dokładnie warunki upgrade’u do 7. Możliwość taka istniała do końca stycznia, więc chyba raczej już się nie załapiesz.

Jednak kolega ma jeszcze trochę czasu, jednak bardzo mało:

Możliwość załapania się na Upgrade, a nie jego faktycznej instalacji. Kolega seba666 , ma już płytę instalacyjną z upgradem :slight_smile:

Dokładnie tak jak napisał kolega powyżej.

Sprawa jest trochę zagmatwana. Kupiłem komputer, którego będę używał tylko do drukowania, skanowania itp. Była na nim zainstalowana vista, jednak drukarka i skaner są starszej daty i działają najlepiej pod XP. Zainstalowałem więc XP (oryginalny oczywiście) i został mi upgrade do windowsa 7, który chciałem wykorzystać w laptopie, którego używam codziennie. No ale z pierwszej odpowiedzi wynika, że jest to nielegalne i pewnie niewykonalne, ponieważ klucz do upgradu był jakoś powiązany z Vistą.

Zgadza się. Problemy z kompatybilnością wymienionych urządzeń rozwiązać można jednak z użyciem Trybu XP.

Niby tak, ale wolałbym mieć siódemkę na laptopie niż komputerze z którego korzystam raz na miesiąc…

Lubię nowinki, a skoro vista tak bardzo się od siódemki nie rożni to chętnie zmienię na nowszy system. Ale skoro się nie da to pozostaje poczekać na wymianę laptopa na nowy :wink: bo wydanie 770 zł na windowsa jakoś mi się nie podoba.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam