Witam. Mam w domu oryginalnego xp. Aktualnie korzystam z linuxa. problem polega na tym, iż naklejka na obudowie kompa z nr seryjnym jest już nieczytelna. Czy po zakupie nośnika Windows 7 HP upgrade box będę mógł upgradować xp do w7? Wydaje mi się, że nie pójdzie instalka xp bez cd-keya.
Nie masz takiej opcji przy xp jedynie vista moze zaktualizowac system do 7.
Niestety musisz postawic czysty system
ten temat juz był
http://www.dobreprogramy.pl/Uaktualnien … 11430.html
pozdrowienia z Radomia
to w jaki sposób wytłumaczysz reklamę carrefour, w której napisali że można kupić W7 HP BOX Upgrade za 199 zł i że można upgradować XP lub Viste?
“Dla posiadaczy … z systemem Windows XP lub Vista”
Przeczytaj na stronie MS jak ma się sprawa uaktualniania systemu Windows XP do Windows 7 oraz jak to wygląda w praktyce:
Po co mi kopiowac wszystkie programy na nosnik pozniej jej przenosic to jakis smiech na sali to sie nie nazywa aktualizacja ale stawianie systemu od nowa tylko programy ci sie zachowuja ale i tak je musisz na jakis nosnik
to ja juz wole system od nowa stawiac
W przypadku XP-ka trzeba stawiać system od nowa, to nie jest różnica, że w Carrefour tak piszą, tam różne rzeczy piszą już nie raz się przekonałem ^^
Na Viście “podmieniane” są po prostu pliki i nie ma problemu z programami.
no właśnie trzeba stawiać od nowa czyli xp nie muszę mieć wgranego… a jak z legalnością tego? bo nr seryjny xp jest nieczytelny - małe dziecko bawiło się tą naklejką. płytę mam, książkę, pudełko… tylko że ten xp jest oem, a ta upgrade to box
Nie wiem właśnie, jak sprawa z kluczem się ma, czy przypadkiem ta Carrefour-owa wersja nie jest oparta na klucz ze starego
systemu, czyli, że trzeba wpisać poprzedni klucz. Chociaż, jeśli to zmiana licencji z OEM na BOX, to powinien być nowy klucz
wydaje mi się że muszą dać nowy klucz bo skoro podczas instalki wybiera się niestandardową instalację to zapyta o ten klucz.
Klucz będzie nowy.
Co do starego zaś, to jesli masz w tej chwili działajacy system XP, to nie ma problemu z jego odczytaniem (programów jest sporo). Ot choćby bardzo fajny System Info for Windows
W uaktualnieniu Windows 7 HOME Premiemiu za 199 zł jest normalnie klucz oraz dwa nośniki DVD 32 i 64 bitowe, oraz książeczka o win 7 i instrukcja jak postempować z XP oraz adres strony http://windows.microsoft.com/upgrade-windows-xp na stronie masz cały filmik jak się robi przy wyborze instalacji niestandartowej mamy czystą instalke:) fajnie i szybko się instaluje
A powiedzcie mi proszę jak to będzie w moim przypadku.
Od półtorej roku mam laptopa, do którego dołączyli Vistę HomeP 32bit, nośnik recovery i partycję recovery.
Bardzo szybko sformatowałem dysk, usunąłem partycję i już nie mogłem wykorzystać płyty recovery.
Musiałem korzystać z płyty szwagra z Vistą.
Klucz zadziałał.
Potem testowałem win7, 64 bit. Mam 4gb ramu, 90% czasu korzystam z photoshopa, który po prostu na 64 bit działa trochę szybciej. Dlatego chcę tylko 64bit.
Ale teraz nie mogę użyć mojego klucza z Visty do zainstalowania Visty 64bit. Zależnie od nośnika albo nie przyjmuje klucza albo nie da się aktywować systemu.
Czy mogę kupić to uaktualnienie i wgrać Win7 na pusty dysk? Jedyne co mam po mojej legalnej Viście to naklejka pod komputerem.
Czy ten klucz z naklejki się gdzieś podaje przy instalacji/aktywacji upgradu?
Jak wyżej napisałem możesz zrobić czystą instalacje