Uprawnienia administratora

Witam,

niestety znowu mam problem , a taki ,ze chce zainstalowac pewna aplikację ,ale zanim sie ona zainstaluje to wyskakuje mi komunikat o takiej treści :" Brak dostepu do pliku. Sprawdz, czy posiadasz prawa Administrowania tym komputerem , a w szczególnosci mozliwosci zapisu plikow w wybranym katalogu.". Podkreslam, ze jestem administratorem mojego komputera i jestem na nim zalogowana jako administrator. Jak mam te prawa uzyskać? Prosze mi pomóc :frowning:

A jaki masz system?

Odpowiedź być może naiwna, ale czy próbowałaś zainstalować to uruchamiając instalator jako administrator? Jeśli win7 to prawym - uruchom jako administrator, jeśli vista i inne - prawy przycisk, właściwości, uruchom jako administrator. Zaś jeśli odpala się instalator ale nie da się zainstalować to spróbuj wybrać partycję niesystemową.

win xp

pablo.s , dobrze mówi … pytanie czy plik oryginalny czy też nie. Powiedz mi masz włączony program do ściągania plików ??

ja pobieram bezposrednio Firefoxem. nie mam zadnego takiego programu

zrób jak napisał pablo.s , prawy przycisk, właściwości, uruchom jako administrator, zastosuj . powinno ruszyć

Dodane 02.11.2010 (Wt) 15:05

hmmm :roll: może ten program coś pomoże ale nie wiem nie próbowałem . Kiedyś użyłem go do odblokowania folderu którego nie dało się usunąć

http://www.dobreprogramy.pl/Unlocker,Pr … 12240.html

Dziekuje bardzo , ale to niestety nie to. Uszczególnie trochę , otóz pobralam taki instalator “ChomikBox.exe” i ten własnie wymaga praw administaratora. Kiedys go instalowalam , chyba rok temu ,ale usunełam. Nie wiem jak to sie stalo , ale jako administrator komputera, nie mam tych praw i nie wiem jak je nabyć. Malo tego , probowalam z poleceniem “Uruchom jako”, ale tez nic z tego. Ale może ma to z zwiazku z tym że jak zakladałam konto admina, to nadalam inna nazwe. Pozniej znowu zmienilam i w Document and Settings pozostal folder ze starą nazwą mojego konta. Bo oprocz tego w systemie mam wgranego “Admina”. Może to blokuje instalację?

No tak widzicie że ten XP woła się o wywalenie z dysku.

Może zaloguj się jako “wbudowany” administrator w XP coś takiego było.

jak mam to zrobić?

w wypadku prof przed logowaniem naciskasz 2x ctrl + alt + del i wpisujesz w okienko administrator

w wypadku home musisz podczas uruchamiania systemu nacisnąć f8 wybierasz tryb awaryjny i wybierasz konto administratora

Dziekuje wszystkim za pomoc . Zrobiłam reinstalacje systemu